Foto: Publicitātes foto
Ventspilī, teātra nama "Jūras vārti" Jaunajā zālē 25. maijā plkst. 19.00 ar vienīgo koncertu Latvijā viesosies amerikāņu saksofonista un klarnetista Kena Vandermarka (Ken Vandermark) un norvēģu bundzinieka Pāla Nilsena-Lova (Paal Nilssen-Love) duets, portālu "Delfi" informēja koncerta rīkotāji.

Vieni no improvizācijas un avangarda džeza mūzikas scēnas ievērojamākajiem mūziķiem kopā muzicē jau kopš tūkstošgades sākuma, pirmo kopīgo koncertu sniedzot prestižajā Moldes starptautiskajā Džeza festivālā 2002. gadā un izdodot albumu "Dual Pleasure". Būdami aizņemti daudzos muzikālos projektos un ar koncertiem nemitīgi apceļojot pasauli, Vandermarks un Nilsens-Lovs ik pa laikam tomēr sniedz arī kopīgus koncertus.

Lai arī dzimis Masačūsetsā un pirmos soļus mūzikā sācis spert Bostonā, Kens Vandermarks tiek piesaukts kā pirmais, kad runā par Čikāgas džeza skatuvi – tur ir viņa mājas kopš pagājušā gadsimta 80. gadu nogales. Vieglāk būtu nosaukt tos mūziķus, ar kuriem Kens savas radošās darbības laikā nav ticies uz vienas skatuves, ierakstu sesijās vai citos radošās sadarbības veidos. Starp sadarbības partneriem ir gan Džons Makfī (John McPhee), Pēters Brecmans (Peter Brötzmann), Matss Gustafsons (Mats Gustafsson) un daudzi citi ievērojami improvizētā, avangarda un frīdžeza mūziķi. Žurnāla "Cadence" balsojumā Vandermarks savulaik ticis nosaukts par Gada mūziķi un Gada ierakstu autoru, taču retais mūziķis var viņam līdzināties ar iegūtu formālo atzinību. Proti, 1999. gadā Vandermarks saņēma Makartura biedrības (McArthur Fellowship) jeb "Ģēnija balvu", kas kopš 1981. gada tiek piešķirta izcilākajām amerikāņu personībām.

Pālu Nilsenu-Lovu, kurš pagājušoruden viesojās festivālā "Skaņu mežs" Rīgā, daudzi uzskata par meistarīgāko savas paaudzes bundzinieku. Ne tikai koncertu vai festivālu organizatori pašu izplatītājos publicitātes materiālos, bet arī, piemēram, laikraksts "The Guardian", vai žurnāls "Down Beat". To apliecina arī fakts, ka Nilsens-Lovs ticis uzaicināts būt par rezidējošo mākslinieku jau pieminētajā Moldes starptautiskajā Džeza festivālā – atzinība, kuru pirms viņa izpelnījušies Čiks Korea (Chick Corea) un Pets Metīni (Pat Matheny). Viņš daudziem klausītājiem ir pazīstams kā kolektīvu "The Thing", "Peter Brötzmann Chicago Tenet", "Atomic" dalībnieks, kā ar pastāvīgs Akiras Sakatas (Akira Sakata), Frūdes Jerstāda (Frode Gjerstad) un citu džeza mūziķu skatuves partneris.

Biļetes uz Kena Vandermarka un Pāla Nilsena-Lova dueta koncertu 25. maijā t/ n "Jūras vārti" Jaunajā zālē nopērkamas teātra nama kasē un "Biļešu servisa" tīklā. Tikai pirmās 30 biļetes pieejamas par īpašu cenu – 5.50 eiro.

Pārdošanā ierobežots skaits nenumurētu sēdvietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!