Foto: May Xiong
Ventspilī, teātra nama "Jūras vārti" Jaunajā zālē 19. novembrī koncertsērijas "Uztakts" ietvaros gaidāms argentīniešu čellista un pianista Sebastiana Plano (Sebastian Plano) koncerts, portālu "Delfi" informē koncerta rīkotāji.

Multi-instrumentālists un komponists Sebastians Plano ir dzimis un audzis muzikālā ģimenē, kurā allaž cieņā bijusi argentīniešu tautas mūzika un tango. Jau no 12 gadu vecuma Sebastians aizrāvies ar skaņradi, atsaucoties uz agrīno un bērnības pieredzi un talkā ņemot tā brīža interesi par elektronisko mūziku, bet jau vēlāk – laikmetīgo mūziku un kompozīciju apgūstot akadēmiski.
Kā stāsta koncerta rīkotāji, jau savā debijas albumā "Arrhythmical Part of Hearts" Plano prasmīgi jaucis un rotaļājies ar čella, bandoneona un klavieru skaņām, perkusijām un savu balsi, zīmējot savas un jaunas skaņu ainavas. Ierakstā atkal un atkal atklājas dažāds skanīgums – senatnīgs vai jauns, kopā viss izklausās tik svaigi, it kā muzicēts tiktu pirmoreiz.

Sekojošajā albumā "Impetus", kurš klajā nācis ar izdevniecības "Denovali Records" gādību, autors ar lielāku vērienu izmanto akustisko instrumentāciju. Dažādu instrumentu skaņas te ieklīst, te pazūd, temps paātrinās un stājas, pēkšņas un tikko manāmas izmaiņas noskaņā rada sajūtu par kustību, klausītājus vedot no epizodes epizodē, no intermēdijas citā. "Impetus" – kustības spēks, stimuls un inerce – iemieso neskaitāmas miniatūras drāmas, kuru dzīvīgums un skaistums veido neierobežotu iztēles sižetu.

Sebastiana Plano daiļradi nenoliedzami ietekmējusi klasiskā mūzika, taču tajā saklausāmi arī kino filmu skaņu celiņiem raksturīgs dramatisms un paralēles ar šodienas laikmetīgās klavieru un autormūzikas pirmrindniekiem Nilu Frāmu (Nils Frahm), Maksu Rihteru (Max Richter) un citiem. Sebastians ir sadarbojies arī ar bijušo "Kronos Quartet" čellistu Džefriju Zaigleru (Jeffrey Zeigler), ierakstot kopīgu materiālu. Novembrī Minhenē pirmizrādi piedzīvos Sebastiana un horeogrāfes Katas Valasturas (Kat Válastur) kopdarbs, kas veltīts Sergeja Prokofjeva "Kvintetam obojai, klarnetei, vijolei, altam un kontrabasam sol minorā, op. 39", un tiks izpildīts kopā ar Minhenes filharmoniķiem.
Biļetes uz Sebastiana Plano koncertu sērijā "Uztakts" 19. novembrī teātra nama "Jūras vārti" Jaunajā zālē pārdošanā "Biļešu serviss" tīklā nonāks 7. oktobrī plkst. 12.00.

Ar atmiņām par pagājušā gada decembrī aizvadīto un gaidām pēc taustiņmūzikas festivāla "Takts" turpinājuma šī gada 2. – 4. decembrī, teātra nama "Jūras vārti" Jaunajā zālē 2016. gada laikā noris koncertu sērija "Uztakts". Tās ietvaros Ventspilī notikuši vairāki starptautiski atzītu dažādiem taustiņinstrumentiem radītas vai adaptētas mūzikas autoru un interpretu koncerti. Pirmajā no tiem janvāra nogalē klausītājus jau priecēja mūziķis-eksperimentētājs Gregs Hainzs (Greg Haines), aprīļa sākumā – britu džeza pianista Aleksandra Hokinsa (Alexander Hawkins) trio un vēl nesen – norvēģu dark-jazz trio "Splashgirl". Sebastiana Plano koncerts būs sērijas ceturtais un to noslēdzošais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!