Foto: Publicitātes foto
Īsi pēc uzstāšanās Kārnegi zālē Ņujorkā un Krevisa centrā Floridā 13. decembrī Ventspilī, koncertzālē "Latvija", ar pirmo un vienīgo koncertu Latvijā viesosies "Grammy" balvai nominētais stīgu kvartets "Aizuri Quartet" no Amerikas Savienotajām Valstīm, portālu "Delfi" informē koncertzāles pārstāve Antra Lācberga.

Dienu pirms koncerta, 12. decembrī kvarteta dalībnieces sniegs atvērtu meistarklasi mūzikas skolu audzēkņiem un pedagogiem, kuras laikā iepazīstinās klātesošos ar ansambļa darbību un repertuāra izvēli, kā arī vadīs vijoles, alta un čella spēles nodarbības.

Pirms septiņiem gadiem dibinātais kvartets "Aizuri Quartet" tiek uzskatīts par vienu no spilgtākajiem jaunāko laiku kameransambļiem. Ar "aizraujošiem priekšnesumiem", kuros "savienojas intelekts, spēles tehnika un emocijas", mūziķes Emma Frukta (Emma Frucht, vijole), Miho Seigusa (Miho Saegusa, vijole), Ajane Kozasa (Ayane Kozasa; alts) un Kārena Ouzounjana (Karen Ouzounian; čells) ir apbūrušas ne vien, piemēram, "The Washington Post" kultūras redakciju, bet arī mūzikas cienītājus daudzviet pasaulē.

Apgriezienus arvien uzņemošā "Aizuri Quartet" koncertdzīve ASV, Eiropā, Japānā, Apvienotajos Arābu Emirātos, Centrālajā un Dienvidamerikā norit paralēli mūziķu dalībai un uzvarām prestižos konkursos un rezidencēm prominentākajās Amerikas Savienoto Valstu mākslas institūcijās – Metropolitēna Mākslas muzejā Ņujorkā, Ravīnijas festivālā Čikāgā un Kērtisa Mūzikas institūtā Filadelfijā. Pagājušogad klajā nākušais kvarteta debijas albums "Blueprinting", kurā iekļautas amerikāņu komponistu īpaši kvartetam radītas kompozīcijas, izpelnījās plašu klausītāju, kritiķu un profesionāļu ievērību. Ierakstu daudzi cienījami, par mūziku rakstoši mediji, piemēram, "The Boston Globe", "NPR Music" un citi, iekļāvuši starp aizvadītā gada labākajiem klasiskās mūzikas izdevumiem, kā arī tas ticis nominēts "Grammy" balvai kā aizvadītā gada labākais kamermūzikas/ neliela ansambļa sniegums.

Džuljarda skolu absolvējušo mākslinieču četrotne jo īpaši tiek uzteikta izcilo spēlētprasmju, ansambļa izjūtas, "saklausāmo kvalitāšu", kā arī programmu veidošanas dēļ, kas mūsdienu stīgu kvartetiem un citiem nelieliem ansambļiem ir netipiski aizraujoša, krāšņa, pat pārdroša. "Aizuri Quartet" koncertprogrammās mēdz sastapties 12. gadsimta kristiešu mistiķes Bingenas Hildegardes (Hildegard von Bingen) skaņdarbu aranžijas ar čellistes K. Ouzounjanas dzīvesbiedra, igauņu izcelsmes komponista Lembita Bīčera (Lembit Beecher) pavisam nesen radītiem opusiem. Šajos muzikālajos ceļojumos cauri gadsimtiem mūziķes mīļuprāt uzkavējas arī pie sev tuvajiem Jozefa Haidna (Joseph Haydn), Ludviga van Bēthovena (Ludwig van Beethoven) un Žana Sibeliusa (Jean Sibelius), kā arī drosmīgās interpretācijās min pasaules tautu mūzikas plašumus.

"Cilvēki man bieži jautā: "Kas ir jūsu identitāte?" Man nākas godīgi atzīt, ka, sākot kopā muzicēt, mēs par to absolūti nedomājām. Mēs apzinājāmies, ka esam kaislīgi muzicējošas mākslinieces, kuras par daudzām lietām mūzikā un tai nepieciešamajām kvalitātēm esam vienisprātis. Vissvarīgākā mums allaž bijusi nepieciešamība pēc klātesamības šeit un tagad, ļaušanās spontanitātei muzicējot. Ne mazāk svarīga – spēja ar mūzikā rodamo emocionalitāti izstāstīt vienu vai vairākus stāstus," kādā intervijā savu un kolēģu pieeju muzicēšanai centusies raksturot Kārena Ouzounjana.

Biļetes uz "Aizuri Quartet" koncertu 13. decembrī pulksten 19:00 Ventspilī, koncertzālē "Latvija" nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!