Foto: Jānis Vecbrālis

Piektdien, 18. martā, Ventspils koncertzālē "Latvija" uzstāsies starptautiski atzītā vijolniece Vineta Sareika, kuras sniegtais koncerts kopā ar Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) stīgu grupu mūziķiem būs vienīgā uzstāšanās reize Latvijā šogad.

Kā norāda koncertzāle pārstāve Antra Lācberga, Ventspilī gaidāmais koncerts būs īpašs vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, vijolniecei Vinetai Sareikai tā būs pirmā uzstāšanās koncertzālē "Latvija". Turklāt pēdējoreiz kopā ar LNSO mūziķiem māksliniece koncertēja vēl "miera laikos" – 2020. gada sākumā. Otrkārt, arī orķestrim, šoreiz – stīgu kamersastāvā, tā būs atgriešanās Ventspilī pēc ilgāka pārtraukuma jeb kopš 2020. gadā notikušā festivāla "Vasarnīca". Treškārt, tā ir mūziķu kopīgi sagatavota programma, kuras atskaņojuma vadītāja un soliste ir pati Vineta Sareika.

Ventspils koncertā skanēs gan Dmitrija Šostakoviča Kamersimfonija (op. 110a) un Arnolda Šēnberga "Apskaidroto nakts", gan arī Johana Sebastiāna Baha Sarabanda no Partitas reminorā (BWV 1004) un Adadžo no Sonātes solminorā (BWV 1001) Vinetas Sareikas vijoles solo sniegumā.

Koncerta rīkotāji arī atgādina, ka nesen Vineta Sareika pievienojusies vienam no Eiropas labākajiem simfoniskajiem orķestriem – "Berlīnes filharmoniķiem".

"Koncerta programmas pamatu esmu izvēlējusies veidot no divu ģeniālu 20. gadsimta skaņražu – Dmitrija Šostakoviča un Arnolda Šēnberga – ārkārtīgi personīgiem un intensīviem opusiem. Kamersimfonijā ir daudz tumsas, sāpju un netaisnības, taču tas nav tikai stāsts par šīs pasaules ciešanām. Šis darbs sākas un beidzas klusumā – kādā augstākā sfērā, kur dvēsele atkal ir attīrīta un satiekas ar Johanu Sebastiānu Bahu. Turpretī Arnolda Šēnberga "Apskaidrotā nakts", manuprāt, ir viens no pašiem skaistākajiem mīlasstāstiem mūzikā, kāds jebkad stāstīts, un kur teju katra nots izstaro šo neaprakstāmo spēku, kas satur mūsu pasauli kopā," par Ventspilī gaidāmo koncertu teic Vineta Sareika.

Biļetes uz Vinetas Sareikas un LNSO mūziķu koncertu 18. martā pulksten 19.00 Ventspilī, koncertzālē "Latvija" nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!