Lielajā ģildē, ceturtdien 17. aprīlī ar pianista Vestarda Šimkus, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra un diriģenta Andra Veismaņa piedalīšanos notiks koncerts, kurā tiks prezentēts jaunais Lielās Ģildes "Steinway & Sons" koncertflīģelis, ko LNSO iegādājies ar LR Kultūras ministrijas atbalstu, portālam "Delfi" ziņo LNSO pārstāvji.
Koncertā skanēs Johannesa Brāmsa Pirmais koncerts klavierēm ar orķestri, re minorā, op. 15 un Igora Stravinska Svīta "Petruška".

Tad, kad kāda no Latvijas nozīmīgām koncertzālēm iegādājas jaunas koncertklavieres, tās ieskandināt parasti tiek aicināts Vestards Šimkus. Pats pianists gan šo izvēli par labu viņam komentē visai atturīgi: "Man patiešām nav ne jausmas, kādēļ šīs ‚ "pirmās reizes" tiesības tik bieži tiek piešķirtas tieši man! Tas, ko varu darīt, protams, ir censties, lai es, ieskandinot klavieres ar savu izteikti enerģisko spēles stilu, neizraisītu situāciju, ka pirmais koncerts šīm klavierēm tehnisku iemeslu dēļ būtu arī pēdējais. Bet nopietni runājot, klavieru ieskandināšana ir satraucošs un burvīgs pasākums ikvienam pianistam, taču pats svarīgākais ir tas, lai uz šīm klavierēm arī ikdienā regulāri sniegtu koncertus gan mūsu pianisti, gan labākie no ārzemēm, priecējot klausītāju sirdis."

Vestards Šimkus pirms 17. aprīļa koncerta jau ir paspējis pamēģināt jaunā koncertflīģeļa skanējumu. Jautāts, kā pianists dzird un redz šo mūzikas instrumentu tieši šajā zālē, viņš atbild, ka ir ļoti priecīgs, ka šīm klavierēm ir lieliska, pietiekami smaga taustiņu piesitiena iegrima, kā rezultātā ir vieglāk kontrolēt skaņu, ko pirksta gals grib izdabūt laukā no klavierēm, nospiežot taustiņu. "Pati skaņa klavierēm ir diezgan skanīga, es pat teiktu – skaļa, kas ir arī ļoti piemērota funkcijai, ko šīm klavierēm jāveic – jābūt dzirdamām uz liela simfoniskā orķestra fona. Klavieres ir lieliskas, un nevaru vien sagaidīt koncertu, kad varēšu tās izbaudīt visā pilnībā!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!