Foto: F64

Pazīstamais un starptautiski augstu vērtētais pianists Vestards Šimkus paziņojis, ka uz laiku pārtrauc koncertdarbību Latvijā. Šāds lēmums pieņemts pēc tam, kad tika atcelts 4. decembrī paredzētais mākslinieka koncerts Vidzemes koncertzālē "Cēsis", jo Šimkus uz šo laiku nevarēs uzrādīt Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Par savu lēmumu pianists otrdien, 30. novembrī, paziņojis "Facebook".

"Mīļie draugi un klausītāji! Esmu spiests pārtraukt savu profesionālo darbību. Uz cik ilgu laiku? Varbūt līdz 11.janvārim. Varbūt līdz siltākiem laikapstākļiem [..]," raksta Šimkus.

Pianists pauž, ka viņam Latvijā vairs nav ļauts uzstāties, jo viņš ir "brīvprātīgi izvēlējies nevakcinēties pret mūslaikos tik populāro vīrusu ar vakcīnu, kura tik un tā nepasargājot pat no smagas saslimšanas, kuras klīniskie pētījumi vēl nav pabeigti un par kuras blaknēm būtu jāatbild tikai man pašam". Mūziķis arī norāda, ka viņam zināmajās valstīs un arī Latvijā nevakcinēti mūziķi pēdējā gada laikā ir drīkstējuši sniegt koncertus, uzrādot negatīvu testa rezultātu.

"Delfi" jau rakstīja, ka Zāļu valsts aģentūra iepriekš paziņojusi, ka Covid-19 vakcīnas nav eksperimentālas – ar tām veikti visi nepieciešamie klīniskie pētījumi. Savukārt šā gada 4. novembrī Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā nosakot, ka pret Covid-19 vakcinētajiem, kuriem no vakcīnas saņemšanas radušās vidēji smagas komplikācijas vai smags kaitējums, tiek izmaksāta kompensācija. Tāpat jau rakstīts, ka Covid-19 smagas slimības gaitas un hospitalizācijas risks vakcinētiem cilvēiem ir krietni zemāks, nekā pret to nevakcinētajiem.

"Par jaunajem "spēles noteikumiem" es uzzināju vien piektdien, saņemot vēsti, ka nedrīkstēs notikt mans amerikāņu klaviermūzikas solo koncerts Vidzemes koncertzālē "Cēsis", kas bija plānots 4. decembrī. Šī ir vissarežģītākā solo programma manā repertuārā, tāpēc pavadīju aptuveni vienu mēnesi, vairākas stundas katru dienu to gatavojot. Koncerta organizētājus jau laicīgi – šī gada 8.novembrī (vēl pirms koncerta biļešu laišanas tirdzniecībā) – telefoniski biju informējis, ka man nav un nebūs vakcinācijas sertifikāta un ka varu piekrist šo koncertu sniegt tikai tādā gadījumā, ja jaunākie MK noteikumi arī turpmāk ļaus nevakcinētiem mūziķiem uz skatuves uzstāties, pirms tam uzrādot negatīvu testu," raksta Šimkus.

Viņš vēsta, ka 9. novembrī no koncerta organizatoriem saņēmis telefona zvanu, kurā ticis informēts, ka tāda iespēja jaunajos noteikumies it kā esot paredzēta vēl līdz 15. decembrim, tāpēc vienojušies koncertu izsludināt. Tomēr piektdien, 26. novembrī telefoniski un nākamajā dienā vēlreiz – ar e-pasta starpniecību – koncertzāles pārstāvji viņam darījuši zināmu, ka noticis pārpratums esošo MK noteikumu interpretēšanā, jo tagad uzstāties tomēr drīkstot tikai vakcinēti vai šo vīrusu pārslimojuši mūziķi.

Šimkum lūgts atbildēt ar oficiālu e-pasta vēstuli, kurā apstiprināts, ka koncerts ir jāatceļ, jo viņš nevar uzrādīt vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, ko viņš arī izdarījis.

Mūziķis arī pauž pateicību koncerta rīkotājiem no Vidzemes koncertzāles "Cēsis", ka šīs "jezgas laikā, viņi vienmēr saglabāja cilvēcīgu, labvēlīgu un iejūtīgu attieksmi."

Šimkus vēsta, ka pagaidām esošajos apstākļos "turpinās vingrināties klavierspēlē un varbūt pat sakomponēt kādu skaņdarbu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!