Nupat publicēts jau 1988. gada vasarā uzņemts video, kurā pazīstamais Latvijas Televīzijas žurnālists Andrejs Volmārs intervē tolaik ļoti populāro dziesminieku Eduardu Rozenštrauhu. Kā portālam "Delfi" norāda ieraksta publiskotāja un agrākā dziesminieka skatuves partnere Indra Lintiņa-Lučka, tas beidzot atspēko nepatiesās baumas, ka Rozenštrauhs izpārdotos koncertus "norāvis" dzeršanas dēļ.

Dziesminieka rakstītās un izpildītās dziesmas, piemēram, "Zilais lakatiņš", "Tiem, kas nepārnāca", "Vecās likteņdzirnas" un citas padomju gados bija aizliegtas, taču guva plašu popularitāti tautā. Atmodas laikā viņš tika uzskatīts par vienu no dziesmotās revolūcijas aizsācējiem, spēlējot akordeonu un dziedot tūkstošiem viņa daiļrades pielūdzēju.

Pavisam negaidīti 1988. gada vasarā tika atcelti vairāki Rozenštrauha koncerti, tostarp 25. septembrī dziesminieks neieradās uz pilnībā izpārdotu koncertu Mežaparkā. Kā populārākie iemesli tika piesaukta dziesminieka veselība, nesenā sievas nāve un alkoholisms. Tomēr publicētajā video, kurš uzņemts vēl pirms Mežaparka koncerta, mūziķis jau laikus skaidro, ka uz to nemaz neplāno ierasties, jo koncerts tiek rīkots un biļetes tirgotas bez viņa ziņas.

"Tas koncerts ir taisīts bez manas ziņas (..). Līdz šai dienai nevienu telefona zvanu neesmu dzirdējis, man neviens nav sacījis "Rozenštrauh, nāciet, jums ir jādzied!". Tā ir nekaunība!" intervijā saka komponists [aptuveni ir dzirdams jautājums par atceltajiem koncertiem].

Video ierakstā arī Volmārs aicina būt iecietīgiem pret  mūziķi, bet Rozenšrauhs norāda, ka tautai dziedās, kamēr vien varēs. Kā portālam "Delfi" skaidro Lintiņa-Lučka, viņš savu radošo darbību vēl četrus gadus aktīvi turpināja kopā ar ansambli "Mantojums", sniedzot ap simts koncertu visā Latvijā, kā arī ar savu akordeonu devās uz ASV, Kanādu un Austrāliju. Rozenštrauhs mūžībā pēkšņi aizgāja 1992.gada 9.martā.

Video publiskotāja norāda, ka ieraksts agrāk nav publicēts un ilgu laiku glabājies videokasetē. Viņa arī skaidro, ka tas varētu būt vienīgais intervijas eksemplārs, jo, kad viņa interesējusies par tās vēsturi, Latvijas Televīzijas arhīvos ieraksts nav atrasts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!