Top pašmāju underground mūzikas leģendas, grupas "Baložu pilni pagalmi" dziedātāja, ģitārista un dziesmu autora Māra Šverna dziesmu kaverversiju albums, kas dienasgaismu piedzīvos ar nosaukumu "Brāļi un māsas" - tieši tā Šverns radis uzrunāt apkārtējo pasauli.

Īpaši portālam "Delfi" leģendāro dziesminieku intervē Šverna daiļrades cienītājs, grāmatas "Jelgava 94" autors Jānis Joņevs.

"Māra Šverna dziesmu kaverversiju albums top, jo biedrība "HI" ik pa brīdim atrod mūzikas projektus, kuriem gribas palīdzēt gan ar organizāciju, gan "Hospitāļu ielas" kontā joprojām ienākošajiem līdzekļiem. Tā tapa "Gaujarta" pirmais albums, "Bērnības milicijas" "Dzeriet van Hutena kakao", atbalstījām albumu "Strāvoklis". Tagad - "Brāļi un Māsas"," sarunā ar portālu "Delfi" stāsta albuma "Brāļi un Māsas" izdevēju - biedrības "HI", ko izveidojusi darbību pārtraukusī pašmāju grupa "Hospitāļu iela", pārstāvis un grupas "Manta" mūziķis Edgars Šubrovskis.

"Mārim Švernam ir apskaužama spēja rakstīt daudz (14 albumi) un skaisti. Māra dziesmas ir līdz pēdējam sīkumam nesamelotas, tādēļ ir ļoti viegli tajās teikto pieņemt par tādu patiesību, kas attiecas tieši uz tevi.

Kad "Baložu Pilni pagalmi" koncertos publika jau vairāk nekā 10 gadus prasa papildus nospēlēt "Vēstules" un "Rakstāmgaldu", vienmēr šķiet, ka vajadzētu prasīt vēl vismaz pāris desmitus citu dziesmu, kuras ir tikpat spēcīgas, tikai nav gana sadzirdētas. Gan melodijas, gan teksti ir spēcīgi un oriģināli, taču, iespējams, plašāk izskanēt traucē paša autora izpildījums un piederība pagrīdes scēnai, kā to jau atzīmējuši daudzi mūzikas kritiķi.

Pirms pāris gadiem "HI" sarunā izšķīlās doma uzaicināt žanriski atšķirīgus izpildītājus izpildīt savu Šverna dziesmu un apkopot rezultātus albumā.

Iegūtais rezultāts pierāda to, ka šīs dziesmas sen stāv pāri tādām lietām kā scēna vai paša autora izpildījums, un ir pelnījušas būt Latvijas mūzikas zelta fondā, kurš, mūsuprāt, jau savus 20 gadus netiek papildināts.

Ceram, ka šī albuma ietekmē gan klausītāji, gan izpildītāji atklās sev Šverna dziesmu atradnes, kā to līdz šim jau izdarījuši citi latviešu mūziķi," teic Šubrovskis.

Šverna dziesmas ir izpildījušas un turpina izpildīt grupas, kas atpazīstamībā gājušas tālāk par "Baložu pilni pagalmi" – "Mofo" ("Mans lielais rakstāmgalds"),"Gaujarts" ("Ko tu par mani zini"),"Hospitāļu iela" ("Nē"),"Sus Dungo" ("Mans zirgs") un citas.

Pie albuma "Brāļi un māsas", kuru plānots izdot 2014. gada pirmajos pusē izdevniecībā "HI", strādājuši tādi mūziķi kā "Alis P", "Dandelion Wine", Elizabete Balčus, "Gaujarts", "Mācītājs On Acid", "Manta", "Oranžās brīvdienas", "Das Sonntags Legion", "Stūri zēvele", tajā būs klausāmas 15 kompozīcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!