Foto: Vida Press

Katrai mākslas nozarei ir savi dižgari, un katram dižgaram ir savs nemirstīgais šedevrs – dramaturģijā viens piemērs ir Šekspīra "Hamlets", glezniecībā – da Vinči "Mona Liza", savukārt rokmūzikā par tādiem droši drīkst uzskatīt Džonu Lenonu un viņa "Imagine" – dziesmu, kas Lielbritānijā tika publicēta precīzi pirms 45 gadiem.

Lenons dziesmu sacerēja 1971. gada sākumā, sēdēdams pie klavierēm savā mājoklī Bērkšīrā, Anglijā. Tā paša gada rudenī tika izdots Lenona otrais solo albums, kurā "Imagine" bija tituldziesma. Lielbritānijas ierakstu veikalos albums nonāca 8. oktobrī, bet singls – 11. oktobrī, divas dienas pēc Lenona jubilejas. "Imagine" nereti tiek uzskatīts par Lenona solo karjeras izcilāko sasniegumu un, neskaitot kompozīcijas, ko mākslinieks radījis kopā arī visu laiku slavenāko un ietekmīgāko rokgrupu – "The Beatles", "Imagine" kļuvusi arī par Lenona atpazīstamāko skaņdarbu.

Šādu – savā ziņā radikālu – uzskatu dēļ dziesmu sākotnēji uztvēra kā sociālisma ideju paraugu, arī pats Lenons intervijās atzina, ka tā "būtībā ir komunisma manifests".

Dziesmas tiešais un šķietami vienāršais teksts kopā arī balādei tuvo melodiju izrādījās nevainojama kombinācija, lai "Imagine" uzrunātu teju ikvienu klausītāju. Jau dziesmas publicēšanas laikā vairāki Lenona laikabiedri saprata, ka dziesma būs veiksmīga, taču neviens neparedzēja, kāda mēroga iespaidu tā atstās uz 20. gadsimta un mūsdienu populāro kultūru. "Imagine" strauji nokļuva britu mūzikas topa pirmajā vietā, neilgi pēc tam – arī pirmajā vietā pasaulē, un pat vēl Lenona dzīves laikā "Imagine" mīlēja spēlēt vairāki slaveni mūziķi, piemēram, Eltons Džons, kurš dziesmu izpildīja astoņdesmito gadu sākumā bezmaksas koncertā netālu no tā laika Lenona dzīvesvietas Ņujorkā. Tomēr pēc mūziķa traģiskās bojāejas 1980. gadā, kad Lenonu nošāva nelīdzsvarots pielūdzējs, dziesma piedzīvoja neskaitāmas transformācijas un jaunus ierakstus, un mūsdienās kļuvusi par neoficiālu himnu vispasaules mieram.

Tā ir dziesma, kurā klausītājs aicināts iztēloties pasauli bez valstu robežām, reliģijas un īpašuma. Tajā pausts, ka globāla saticība un cilvēku saskaņa ir iespējama, pirmkārt, ja vien to spējam iztēloties, respektīvi, ja uz to apzināti tiecas. Un, otrkārt, ja vien cilvēki pilnībā atsakās no tādām nošķirošām kategorijām kā nacionalitāte, ticība un sociālais statuss. Šādu – savā ziņā radikālu – uzskatu dēļ dziesmu sākotnēji uztvēra kā sociālisma ideju paraugu, arī pats Lenons intervijās atzina, ka tā "būtībā ir komunisma manifests", lai gan uzsvēra, ka pats nav nedz komunists, nedz pieder kādai konkrētai kustībai. Dziesmā paustās idejas bieži tiek skaidrotas arī kā "anarhistiskas". Pats autors izteicies, ka "Imagine" ir nekas vairāk kā pret reliģiju, nacionālismu, vispārpieņemto un kapitālismu vērsts "politisks vēstījums cukurotā apvalkā".

Iedvesmas avots, sabiedrības reakcija

Foto: AFP/Scanpix

Zināms, ka dziesmas tapšana cieši saistīta ar Lenona sievas – avangarda mākslinieces Joko Ono – 1964. gadā izdoto grāmatu "Grapefruit", kurā iekļauti vairāki īsi dzejoļi-pamācības, kas sākas ar vārdu "Imagine" (angļu val. – "iztēlojies"). Lenons arī izteicies, ka par dziesmas autoriem patiesībā būtu bijis jāuzskata gan viņš, gan arī Ono. Otrs iedvesmas avots Lenonam bijis komiķa un aktīvista Dika Gregorija dāvināta kristīgo lūgšanu grāmata, kurā atrodami vairāki lūgšanu teksti, kas paredzēti labestības un miermīlības piesaukšanai. Tādējādi doma par "iztēli kā spēcīgāko cilvēka instrumentu" nonāca arī Lenona dziesmā.

Foto: Vida Press

Taču pozitīvās noskaņās ierakstītā dziesma dažās cilvēku grupās izsauca arī negatīvu reakciju. Pēc "Imagine" albuma izdošanas viens no iebildumiem bijis saistīts ar to, ka Lenons dziesmā aicina atteikties no īpašumiem, pats būdams miljonārs. Tomēr Lenons mācējis spēji noreaģēt un jau gadu pēc albuma izdošanas regulāri mainīja dziesmas vārdus koncertos. Tā, piemēram, 1972. gada augusta koncertā "Madison Square Garden" arēnā viņš rindiņās "Imagine no possessions/I wonder if you can" nomainīja vārdu "you" ("jūs") uz vārdu "we" ("mēs"). Izmaiņas tika veiktas arī rindiņā "A brotherhood of man", kas pārtapa par "A brotherhood/sisterhood of man".

Par spīti maznozīmīgajiem iebildumiem, "Imagine" popularitāte auga, pakāpeniski kļūstot par vienu no 20. gadsimta visvairāk spēlētākajām dziesmām. Taču tieši šī iemesla dēļ nākas saskarties ar daudziem fanātiski reliģioziem cilvēkiem, kuri vēlas piesavināties mieru sludinošo dziesmu saviem nolūkiem. Piemēram, apvienība "Pasaules baznīca" Lenonam lūgusi atļauju izpildīt dziesmu, izmainot vārdus "no Religion" ("nav reliģijas") uz "one Religion" ("viena reliģija"). Uz to Lenons norādījis, ka apvienība pilnīgi pārpratusi dziesmas vēstījumu. Tomēr tas nav traucējis daudziem reliģijas sludinātājiem spītīgi "pierādīt" Lenona dievticību – ir izdotas vairākas grāmatas un filmas, kas, interpretējot "Imagine", cenšas apgalvot tieši to.

Arī Joko Ono, kura pēc vīra nāves kļuva par Lenona dziesmu autortiesību turētāju, intervijās atzinusi, ka visbiežāk saņem tieši šādu lūgumu – atļaut izpildīt dziesmu, izmainot rindiņu par reliģiju. Šo lūgumu Ono vienmēr noraidījusi. Tomēr 2011. gada vecgada vakara koncertā Ņujorkā, kad pirms pusnakts iestāšanās mākslinieks Sī Lo Grīns dziedājis "Imagine", viņš pamanījies daudz apspriesto rindiņu "And no Religion too" ("Un nav arī reliģijas") nomainīt ar "And all Religions true" ("Un visas reliģijas – patiesas"). Izgājiens, kas lika tūkstošiem Lenona cienītāju Grīnam izteikt kritiskus aizrādījumus un piesaistīja mediju uzmanību. Jāpiebilst, ka kopš 2005. gada "Imagine" Ņujorkā kļuvusi par neatņemamu daļu jaunā gada sagaidīšanā.

Koncerti, versijas, mantojums

Foto: Vida Press

To, kāda rezonanse kultūrā bijusi dziesmai "Imagine", uzrāda gan neskaitāmās dziesmas versijas, gan arī fiziskas liecības.

Dziesma atainota divās pasaules vietās, kas visvairāk Lenonam saistījušās ar mājām – Liverpūlē un Ņujorkā. Liverpūles lidostā, kas 2001. gadā tika pārsaukta par Liverpūles Džona Lenona lidostu, uz griestiem uzgleznoti vārdi "above us only sky" ("virs mums – tikai debesis"), savukārt Ņujorkas Centrālajā parkā, kurā par godu Lenonam nodalīts īpašs laukums – "Strawberry Fields", atrodama Ono veidota mozaīka "Imagine". Uz šo vietu bieži dodas Lenona fani – gan sērās par mūziķa agro aiziešanu, gan svinot viņa jubileju.

Foto: EPA/LETA

Pēc Lenona slepkavības "Imagine" pakāpeniski kļuva par vispāratzītu vēstnesi mieram, brīvībai un līdztiesībai. Drīz vien – astoņdesmitajos gados – to sāka izpildīt ne tikai pazīstami mūziķi, bet dziedāt publiskos labdarības pasākumos, līdz nu tā daudzviet pasaulē ir gandrīz līdzvērtīga himnām.

Viens no nozīmīgajiem dziesmas izpildījumiem notika dienu pēc Lenona nāves, kad grupa "Queen" pieminēja aizgājušo mūziķi. "Queen" arī vēlākos koncertos, tostarp – pēc Fredija Merkūrija nāves, repertuārā iekļāva "Imagine" kā veltījumu "lielākajai rokzvaigznei līdzās Fredijam". Tāpat nozīmīga dziesmas versija ir šogad mūžībā aizgājušajam Deividam Bovijam, kurš septiņdesmito gadu laikā bija viens no Lenona un Ono tuvākajiem draugiem.

Pēc 11. septembra terorakta 2001. gadā Ņujorkā tika rīkota vairākos televīzijas kanālos pārraidīta labdarības koncertu sērija, kuras ietvaros "Imagine" spēlēja Nīls Jangs. Šo pārraidi vērojuši aptuveni 89 miljoni skatītāju, savācot aptuveni 230 miljonu ASV dolāru (aptuveni 205.7 miljoni eiro) lielu ziedojumu apjomu.

Muzikāli augstvērtīga ir "Imagine Project" ietvaros veiktā ierakstu sesija, kurā Herbija Henkoka vadībā piedalījās dziedātāja P!nk, dziedātājs Seal un citi. Šī Henkoka veidotā skaņdarba mērķis bijis savest kopā mūziķus no dažādām pasaules vietām un vēl reizi uzsvērt cilvēku vienotību.

Dziesma piedzīvojusi sevišķi daudz jaunus ierakstus tieši pēdējās desmitgades laikā. 2013. gadā Indijas pilsētā Dārdžilingā pulcējās vairāk nekā 600 ģitāristu un kopīgi nospēlēja Lenona dziesmu, lai pieminētu izvarošanas upurus Deli. Nākamajā rītā pēc 2015. gada novembra teroristu uzbrukumiem Parīzē, vācu pianists Davids Martello ar flīģeli devās uz "Bataclan" teātri, pie kura spēlēja "Imagine" instrumentālu versiju. Eiropas spēļu laikā Baku 2015. gadā "Imagine" izpildīja Lady Gaga. Pagājušajā gadā Apvienoto Nāciju Organizācijas Ģenerālās Asamblejas laikā to dziedāja Šakira. Savukārt par vienu no aizkustinošakajām "Imagine" versijām uzskata 2012. gada Olimpisko spēļu noslēguma ceremonijā bērnu kora dziedāto. Arī Apvienoto Nāciju Starptautiskais Bērnu fonds jeb UNICEF ir izplatījis savu "Imagine" versiju.

Lai arī pats Lenons mēdza sacīt, ka labākais, ko viņš ir sarakstījis, ir "All You Need is Love" un "Across the Universe", var neapšaubāmi apgalvot, ka tieši "Imagine" ir dziesma, kas mūsdienās ir ne mazāk nozīmīga un trāpīga kā pirms 45 gadiem. Mūsdienās, tas ir, pasaulē, kurā joprojām norisinās konflikti par tieši dziesmā minētajām reālijām – robežām, reliģiju, īpašumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!