Foto: Publicitātes foto

11.maijā koncertzālē "Baltais flīģelis" solo koncertu sniegs Vācijā dzīvojošā latviešu pianiste Lauma Skride, un tas šajā viesošanās reizē būs vienīgais pianistes koncerts Latvijā, portālu "Delfi" informē koncertzāles vadītāja Inese Zagorska.

Programmā skanēs D.Skarlati, R.Šūmaņa, L.Janāčeka, J.Brāmsa, F.Lista klavierdarbi.

Lauma Skride sniedz koncertus gan kā soliste, gan sadarbojas ar izciliem skatuves partneriem kamermūzikā. Uzstājusies kopā ar Frankfurtes Radio simfonisko orķestri, Drēzdenes filharmonisko orķestri, Roterdamas filharmonisko orķestri, Grankanārijas orķestri un Berlīnes kamerorķestri. Sadarbojusies ar tādiem diriģentiem kā Andris Nelsons, Kristians Jervi, Anu Tali, Muhajs Tans, Peters Ružičks, Džons Storgords, Pedro Halfters, Andrē de Riders, Jans Paskāls Torteljē un Korneliuss Meisters.

Lauma Skride, kura ir 2008.gada Bēthovena Gredzena saņēmēja, izpelnījusies izcilu reputāciju ar savām vācu klasiskās un romantiskās mūzikas skaņdarbu interpretācijām. Viņas plašajā repertuārā iekļauti gan Haidna un Šūmaņa opusi, gan daudz retāk atskaņotie Klāras Šūmanes un Fanijas Mendelszones skaņdarbi.

Pianiste regulāri muzicē duetā ar savu māsu Baibu Skridi. Kopā ar Eiropas kamerorķestri un Cīrihes kamerorķestri māsas nesen atskaņoja Haidna un Mendelszona dubultkoncertus vijolei un klavierēm, ar Janu Fogleru un Sinsinati simfonisko orķestri Bēthovena Trīskāršo koncertu, kā arī koncertēja Sinsinati un Sanfrancisko kā duets un arī kā trio. Ar Dānijas Karalisko orķestri un Zviedrijas kamerorķestri Lauma un Baiba Skrides piedalījās Hansa Abrahamsena jaunā dubultkoncerta pasaules pirmatskaņojumā. Jauneklīgs spars un muzikāla iejūtība – tādas ir Skridu dueta īpašās iezīmes, un tieši tās abas māsas klausītājiem nodemonstrēja arī koncertā Hamburgas Laishallē 2010.gadā. Māsas atkārtoti atgriezušās arī Londonas Vigmorholā, kur atskaņoja Prokofjeva un Mocarta darbus.

Laumas Skrides kamermūzikas partneru vidū ir arī čellisti Daniels Millers-Šots, Dzjina Džao, ar kuru viņa 2010. gada uzstājās Tokijā un Osakā, kā arī Sola Gabeta un Julians Štekels, ar kuriem koncertējusi Zārbrikenē, Štutgartē, Esenē un Cīrihē.

Lauma Skride dzimusi 1982. gadā Rīgā, Latvijā, un ir jaunākā no trim māsām, kas uzauga šajā muzikālajā ģimenē. Pianistes izglītību apguvusi Em. Dārziņa mūzikas vidusskolā pie skolotājas Anitas Pāžes, turpinot to Hamburgas Mūzikas un teātra augstskolā pie profesora Folkera Banfīlda.Tāpat kā māsas Baibas Skrides, arī Laumas mūziķes karjeru kaldinājušas uzvaras starptautiskajos konkursos, Zviedrijā, Somijā, Čehijā, Austrijā, Dienvidāfrikā, to vidū prestižajā Marijas Kanalsas konkursā Spānijā un Klīvlendas Starptautiskajā pianistu konkursā ASV.

Koncertzālē ,,Baltais flīģelis" duets Baiba un Lauma Skrides uzstājās 2002.gadā un pirms diviem gadiem, kad koncertzāle atzīmēja savas radošās darbības desmitgadi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!