Foto: Jānis Vecbrālis

Latviešu vijolniece Vineta Sareika pēc uzvaras konkursā ir kļuvusi par Berlīnes filharmoniskā orķestra pirmo koncertmeistari. Kā vēsta "The Violin Channel", viņa ir pirmā sieviete orķestra 141 gadu ilgajā vēsturē, kas ieņems šo amatu.

Sareika Berlīnes filharmoniķu sastāvā spēlē 10 mēnešus, bet kā pirmā koncertmeistare viņa darbu uzsāks šī gada aprīlī.

Berlīnē dzīvojošās latviešu vijolnieces Vinetas Sareikas starptautiskā karjera sākās 2009. gadā, kad viņa kļuva par Karalienes Elizabetes starptautiskā vijolnieku konkursa laureāti. Sareika ir aicināta sadarboties ar izciliem orķestriem – Londonas "Philharmonia" orķestri, Beļģijas Nacionālo orķestri, Karalisko Flāmu orķestri, Lisabonas filharmonisko orķestri, Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, Londonas kamerorķestri. Viņa ir sadarbojusies ar diriģentiem Andri Nelsonu, Polu Gudvinu, Gilbertu Vargu, Žanu-Bernāru Pomjē un Žerāru Korstenu. Vineta Sareika regulāri spēlē slavenās koncertzālēs – Ņujorkas Kārnegija zālē, Berlīnes Filharmonijā, Sidnejas koncertzālē, Vašingtonas Kenedija centrā, Londonas Vigmora zālē un Osakas Isumi zālē. Viņa bijusi arī Karaliskā Flāmu orķestra vijoļu grupas koncertmeistare.

2010. gadā Vineta Sareika ieguva Latvijas Lielo mūzikas balvu kategorijā "Par izcilu interpretāciju" par Antonio Vivaldi "Gadalaiku" atskaņojumu. Latvijas Radio 3 "Klasika" 2009. gadā viņu titulēja par "Gada instrumentālisti". Viņa ir saņēmusi arī Latvijas Kultūras ministrijas balvu.

No 2012. līdz 2021. gadam Vineta Sareika bija pasaulslavenā "Artemis Quartet" pirmā vijole. Ar kvartetu, daudzu starptautisku balvu ieguvēju, viņa ne tikai uzstājas nozīmīgākajās pasaules koncertzālēs, bet arī veido savu īpašu koncertsēriju Berlīnes filharmonijā.

Vineta Sareika ir vijoļspēles un kamermūzikas profesore Berlīnes Mākslu universitātes kamermūzikas klasē un Karalienes Elizabetes Mūzikas kapelā Briselē. Viņa ir sniegusi meistarklases Sidnejas un Melburnas konservatorijās, Londonas Karaliskajā Mūzikas akadēmijā, Nešvilas Vanderbilta universitātē, Jeruzalemes Mūzikas centrā un Veikersheimas Starptautiskajos kamermūzikas kursos.

Vineta Sareika spēlē Antonio Stradivāri vijoli (1683), kuru viņas rīcībā nodevis Rudžieri fonds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!