Lai gan Covid-19 pandēmijas dēļ pasaulē slavenais tenors Aleksandrs Antoņeko šovasar uzturas Latvijā un uzstājas dažādu formātu koncertos Dzintaru koncertzālē un citās vietās, tomēr līdz šim viņu nav uzrunājuši Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) pārstāvji. Tā būtu iespēja Latvijas skatītājiem redzēt starptautiski augstu vērtēto tenoru kādā no LNOB iestudējumiem. "Nav kontakta," lakoniski savas attiecības ar LNOB un tās pašreizējo vadību ar Egilu Siliņu priekšgalā sarunā "Delfi TV ar Jāni Domburu" raksturo Antoņenko.

Tam par iemeslu varētu būt pagājušā gada rudenī Antoņenko publiski izteiktā kritika Egilam Siliņam saistībā ar LNOB vecākās mākslinieciskā darba koordinatore Ilzes Sprancmanes atlaišanu īsi pēc stāšanās amatā. Antoņenko uzskata, ka tas rada aizdomas, vai turpmāk LNOB ārzemju solistu piesaistīšanai, kas līdz tam bija Sprancmanes pienākums, netiks izmantoti Siliņa dzīvesbiedres Karmenas de Migelas aģentūras "Cademi" pakalpojumi.

Tiesa, šobrīd Antoņenko kritizējošo ierakstu līdz ar savu iepriekšējo profilu no "Facebook" ir dzēsis, tomēr joprojām uzskata – Sprancmanes atlaišana bijusi Siliņa kļūda. Taču viņš uzsver, šobrīd, kad kultūras nozari visā pasaulē pamatīgi skārusi Covid-19 pandēmija, par nākotni, tai skaitā ārzemju solistu piesaistīšanu LNOB iestudējumiem grūti kaut ko spriest un paredzēt.

Antoņenko sarunā ar Jāni Domburu stāsta, ka, piemēram, LNOB tiekot gatavots Džakomo Pučini operas "Toska" 2004. gada iestudējuma atjaunojums, kurā viņam būtu labi zināma un piemērota loma - Mario Kavaradosi, tomēr piedāvājums kāpt uz Baltā nama skatuves viņam nav ticis izteikts.

"Viņi man nezvana, viņi ar mani nerunā. Kaut arī es zinu, ka būs "Toskas" atjaunojuma iestudējums – tā "Toska", kuru uz mani uzlika režisors Dmitrijs Bertmans [..] Manuprāt, ja es esmu šeit, esmu brīvs un man nav cita darba, kāpēc gan es nevarētu nodziedāt savu lomu?"

Dziedātājs uzsver – tas nav sāpīgi, tomēr rosina jautājumus. Viņš saka – ja viņam Kavaradosi loma tiktu piedāvāta, viņš neatteiktos. "Ja cilvēks neatsakās tad viņam to gribās," saka Antoņenko.

Tāpat Antoņenko ar "viena sava drauga" starpniecību mēģinājis uzrunāt Siliņu dalībai "Jūrmalas festivāla" programmā, diriģenta Marisa Jansona piemiņas koncertā Dzintaros, taču saņēmis atbildi, ka pašreizējais LNOB vadītājs vispirms sagaida Antoņenko publisku atvainošanos.

"Es jau varu publiski atvainoties. Par to, ka viņš ir atlaidis Ilzi Sprancmani, likvidējis viņas amatu, un mēs visi viņas draugi par to pārdzīvojam? Vai tad tas ir slikti? Tas arī negarantē, ka pēc šīs atvainošanās viņš manā festivālā piedalīsies," sarunā ar Jāni Domburu sacīja Antoņenko.

"Delfi" sazinājās ar LNOB valdi, kuras pārstāvji rakstiskā atbildē vēsta, ka ar prieku uzņems Antoņenko kungu Baltajā namā.
"Konkrētajā gadījumā iestudējums "Toska" tika ieplānots laikā, kad vēl nebija skaidrs, vai šā gada rudens sezona būs iespējama organizatorisku, finansiālu, kā arī apmeklētāju ierobežojumu dēļ. Esam pārliecināti, ka apmeklētājus interesēs Antoņeko kunga uzstāšanās plānojama brīdī, kad drošības pasākumi ļaus nodrošināt pilnu Latvijas Nacionālās operas skatītāju zāli," teikts LNOB valdes atbildē.

Jau ziņots, ka tuvākais Aleksandra Antoņenko koncerts gaidāms jau 30. jūlijā Dzintaru koncertzālē kopā ar Reini Zariņu. Savukārt šā gada 5. septembrī gaidāms Aleksandra Antoņenko solokoncerts Mazajā Mežotnes pilī. Citas uzstāšanās dziedātājam pagaidām Latvijā nav plānotas.

Pilna garuma interviju ar Aleksandru Antoņenko var noskatīties "Delfi TV ar Jāni Domburu" šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!