Foto: F64

RTU vīru koris "Gaudeamus" 11. novembrī, pulksten 19.00, Rīgas Tehniskās universitātes Lielajā aulā, Kaļķu ielā 1, Rīgā sniegs koncertu "Latvijai un drosmei", godinot latvju brīvības cīnītājus, portālu "Delfi" informē kora vadītājs Ivars Cinkuss.

RTU vīru koris "Gaudeamus" Ivara Cinkusa vadībā, laikā no 2017. gada pavasara līdz 2020. gada pavasarim, kad koris svinēs savu 60. dzimšanas dienu, iecerējis piecu konceptuālu koncertu ciklu "Gaudeamus Latvijai un…". Kā stāsta Cinkuss, to var uzskatīt par 20. un 21. gadsimta latviešu vīru koru mūzikas augstāko virsotņu apkopojumu, kā arī iespēju papildināt mūzikas nošu plauktus ar jaunām īpaši pasūtītām kompozīcijām.

Cikls aptver plašu mūzikas spektru, korim sadarbojoties ar dažādu žanru Latvijas mūziķiem. Cikla idejiskā iecere sakņojas Annas Brigaderes triloģijā "Dievs. Daba. Darbs", šo papildinot ar "Daili" un "Drosmi". Līdz šim izskanējušas trīs programmas – 2017. gada pavasarī Rīgas Domā "Dievam" un tā paša gada rudenī vecās lidostas "Spilve" ēkā "Dailei", kuras režisors bija Uģis Brikmanis. Šī gada pavasarī vecajā Rīgas ūdens sūkņu stacijā izskanēja trešā programma "Dabai".

Programmas "Latvijai un drosmei" emocijas un vēstījums balstīti pārliecībā, ka tie latvju puikas tieši pirms 100 gadiem ar savu neiedomājamo drosmi un vēl dažbrīd bērnišķīgu nepieredzi, karojot ar vāciešiem, krieviem un vietējo komunistu anarhiju, izdarīja to, lai mēs stāvētu tādā Latvijā, kāda tā mums ir.

Programmas muzikālais centrs ir Uģa Prauliņa kantāte "Piesaukšana" ar izcilā latvju mākslinieka, dzejnieka Jāņa Jaunsudrabiņa eseju "Piemini Latviju" un Mārtiņa Brauna mūzikā ietērpto Uģa Brikmaņa pēdējo īsziņu/dzejoli - dziesmu "Tavā laikā".

Vēl skanēs fragmenti no Mārtiņa Brauna poēmas "Daugava" un latviešu tautas mūzika.

Izvēlētā koncerta vieta – RTU Lielā aula un blakus telpas Daugavmalā, sasaucas ar notikumiem pirms 100 gadiem, kas ir koncerta koncepcijas pamatā.

Koncertā piedalīsies arī postfolkloras grupa "Iļģi", komponisti Uģis Prauliņš un Mārtiņš Brauns, trio "Šmite, Kārkle, Cinkuss", RTU jauktie kori "Vivere" un "Cantus Fortis". Uzveduma režisore Dace Micāne-Zālīte, mākslinieciskais vadītājs Ivars Cinkuss.

Biļetes mopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs, internetā un pirms koncerta norises vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!