Foto: DELFI

Latvijas Nacionālās operas (LNO) direktors Andrejs Žagars ir atgriezies no Ķīnas, kur Pekinas Nacionālā mākslas centra rīkotā ceturtā pasaules operu un teātra foruma ietvaros bija aicināts uzstāties ar referātu – "Klasiskās operas perspektīva un attīstība" un pārrunājis sadarbību ar vairākiem Ķīnas opernamiem, portālu "Delfi" informē LNO preses pārstāve Katrīna Leiškalne.

Kā norāda Leiškalne, šī gada pasākuma formāts nodrošināja iespēju apskatīt daudzus operas un teātra mākslas attīstībai nozīmīgus tematus, tajā skaitā - sadarbība un pieredzes apmaiņa starp operteātriem, jaunas auditorijas piesaiste, operu iestudēšana un jaunāko tehnoloģiju izmantošana tajās. Ceturtajā operu un teātra forumā piedalījās delegāti no visiem kontinentiem, pārstāvot tādus prestižus operas teātrus kā Metropolitan operas teātri, Vīnes Valsts operu, Čikāgas operteātri, Minhenes operu, Singapūras lirisko operu, Japānas Jauno Nacionālo teātri, Omānas Karalisko operas teātri, Vašingtonas Nacionālo operu, Šanhajas operteātri, Pekinas operteātri un daudzus citus ievērojamus opernamus.

Kongresa norises laikā tika nodibināti jauni kontakti un pārrunātas vairākas nozīmīgas sadarbības iespējas, tostarp ar Šanhajas operteātra (Shanghai Grand Theatre) un Šanhajas Starptautiskā Mākslas festivāla (Center for China Shanghai International Arts Festival, China SPAF) vadību par LNO dalību China SPAF šā gada 18. - 21.oktobrī. Tāpat tikšanās laikā ar Šanhajas Operas (Shanghai Opera House) viceprezidentu Li Riuxiang, tika pārunātas trīspusēja kopražojuma iespējas ar LNO un Honkongas operu piedalīšanos.

Veiksmīgi noritēja tikšanās ar Pekinas Nacionālā Izpildītājmākslas centra (National Center for Performing Arts, Beijing) vadošajiem pārstāvjiem, kuras laikā tika saņemts apstiprinājums NCPA prezidenta Chen Ping vizītei LNO 2013.gada Rīgas Operas festivāla laikā.

Savukārt tikšanās laikā ar Honkongas operas māksliniecisko vadītāju Vorenu Moku (Warren Mok) un Honkongas operas valdes locekli Paddy W. Y. Lui tika pārrunātas nākotnes sadarbības iespējas, organizējot LNO iestudējuma "Klīstošais holandietis" viesizrādes Honkongā 2013. gada oktobrī un LNO viesizrādes Makao festivālā, kā arī Moka piedalīšanos izrādē "Toska" un Dž. Verdi mūzikas Gala koncertā 2013.gada Rīgas Operas festivālā.

Leiškalne atklāj, ka ir nodibināts labs kontakts un pārrunātas nākotnes sadarbības iespējas arī ar Singapūras operas valdes priekšsēdētāju Toh Weng Cheong un Seulas Mākslas centra (Seoul Arts Center) Izpildītājmākslas departamenta projektu vadītāju Sung Wan Song.

Pēdējo gadu laikā Ķīnā novērojama ļoti aktīva opernamu celtniecība, kad pēc tādu pasaulē slavenu arhitektu kā Zaha Hadid (Zaha Hadid), Paul Andrē (Paul Andriew), Meinharda fon Gerkāna (Meinhard von Gerkan) un citu projektiem ir uzcelti grandiozi opernami, un tieši šīs opermākslas popularitātes dēļ Ķīnas opernamu vadītāji meklē sadarbības partnerus starp labākajiem pasaules operas teātriem, norāda LNO pārstāvji.

LNO trupa vairakkārt ir viesojusies Taivānā, Honkongā, Makao, tāpat arī Pekinā un citās Ķīnas pilsētās.

LNO direktors Andrejs Žagars atzīst, ka dalība pasaules operu un teātra forumā ir lieliska iespēja LNO teātrim attīstīt un veidot jaunus sadarbības virzienus, iegūt jaunu pieredzi un zināšanas, kā arī būt lietas kursā par aktuālākajām skatuves mākslas tendencēm un tehnoloģiskajiem risinājumiem. Žagars arī paudis uzskatu, ka LNO uzdevums ir ne vien iegūt jaunus instrumentus Latvijas operas un baleta mākslas attīstībai, bet arī dalīties ar pašmāju sasniegumiem, inovācijām un pieredzi, kas tiek augstu vērtēti visas pasaules mērogā, paziņojumā presei norāda Leiškalne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!