Foto: Publicitātes foto
Dzintaru koncertzāles Ziemassvētku festivāla īpašais viesis būs zvanu ansamblis "Arsis" no Igaunijas, kuri Jūrmalā uzstāsies 27. decembrī pulksten 19.30 ar programmu "Jaungada rapsodija".

Ansamblis "Arsis" izaudzis no tāda paša nosaukuma kamerkora. Kad "Arsis" kamerkora diriģents Aivars Mē (Aivar Mäe) Amerikā pirmo reizi izdzirdēja, kā skan zvanu ansambļa mūzika, viņam radās ideja izveidot ko līdzīgu Igaunijā. 1993. gadā Amerikas zvaniķu biedrība viesojās Igaunijā, uzdāvinot Aivaram Mē un viņa korim pirmo zvanu komplektu. 1999. gadā Igaunijas izglītības ministrija piešķīra licenci, lai atļautu nodibināt privāto mūzikas skolu, un tā paša gada septembri savu darbību sāka "Arsis" zvanu skola. Šajā mācību iestādē mūzikas apmācība notiek caur zvanu spēli.

2003. gadā skolu absolvēja pirmie audzēkņi, un tika izveidots zvanu ansamblis "Arsis". 12 dalībnieku sastāvs uzstājies daudzās koncerttūrēs un festivālos Somijā, Zviedrijā, Lietuvā, Latvijā, Polijā, Krievijā un ASV un prestižās koncertzālēs kā Sanktpēterburgas filharmonija, Oslo koncertzāle, El Prado pils Madridē. Tā repertuārā ir gan klasiskās mūzikas aranžijas, gan oriģinālmūzika. 2016. gadā ansamblis nosvinēja 10 gadu jubileju, savukārt 2018. gadā tas ieguva pirmo vietu konkursā "Muse International Music Competition".

Jau ziņots, ka 2018. gada Dzintaru koncertzāles Ziemassvētku festivālā varēs baudīt dažādu tautu skaistākās Ziemassvētku melodijas, gregoriskos un viduslaiku dziedājumus, klasiskās mūzikas pērles, kā arī latviešu un ārzemju komponistu skaņdarbus. Vecgada koncertā kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" priecēs ar dzirkstošiem skaņdarbiem un Vīnes valšiem, bet festivālu tradicionāli noslēgs Latvijas Radio koris ar programmu "Pareizticīgo lūgšanas un dziedājumi" diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā.

Festivāls norisināsies no 15. decembra līdz 7. janvārim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!