Foto: Publicitātes foto

Pēc mēneša - 24. un 25. oktobrī - Durbē gaidāmā mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāla "Zemlika" koncertu programmu papildina un līdz ar to pilnīgo vairāki mūziķi un to apvienības, informē festivāla rīkotāji.

Vairāk par māksliniekiem:

"Ensemble Economique" ir amerikāņu mūziķa Braiena Paila (Brian Pyle) solo projekts. Iespējams, kāds atcerēsies īpatno duetu "Starving Weirdos" no Ziemeļkarolīnas, kur Braeins kopā ar Meriku Makkinliju (Merrick McKinlay) savulaik teju desmit gadu garumā nodevās "rituālistisku seansus, tropu ballītes un 60. gadu prāta ceļojumu filmas vienlaikus" atgādinošas mūzikas radīšanai. Un šādu, savstarpējās attiecībās grotesku, noskaņu jaukšanu savā daiļradē kopš 2007. gada Braiens turpina arī ar savu solo projektu "Ensemble Economique".

"Ērģeles, ģitāras, bungu mašīnas un pārvērstas balsis veido atvēsinošus un miglainus tēlus, kas reizēm atgādina te "The Cure", te Arvo Pērtu, te "My Bloody Valentine," savulaik žurnāla "SPIN" rakstījis Filips Šerberns (Philip Sherburne).

Skaņdarbs "Make – Out in the GDR"

Folkloras kopa "Kokle" tiek uzskatīta par vienu no vecākajiem folkloras ansambļiem Latvijā. Tas dibināts 1980. Gadā kā bērnu folkloras kopa, bet gadu gaitā kļuvusi par jauniešu grupu un vienu no aktīvākajām šobrīd.

""Kokles" jaunieši ir stiprs balsts dažādos jauniešu folkloras pasākumos gan kā danču spēlētāji, gan arī kā pozitīva noskaņojuma uzturētāji. Galvenais kopā sanākšanas iemesls abās vecākajās grupās ir laba kompānija. No malas skatoties, liekas, ka tā ir viena ģimene, kas viens par otru zina vairāk nekā viņu klasesbiedri un vecāki. Durbē "Kokle" muzicēs piecu, pieaugušāko dalībnieku sastāvā.

Otrs iemesls - iemācīties kaut ko jaunu. Muzicēšana kā grupai dod patīkamas emocijas," savulaik portālam "Delfi" atklāja viena no dalībniecēm Dina, kura pati ir arī tautas mūzikas pasniedzēja."

"Kokle" - "Tēvis, tēvis"

Kolumbiešu mūziķe Lukrēcija Dalta (Lucrecia Dalt) kopš sava mākslinieciskā un ģeogrāfiskā ceļojuma sākuma ir paspējusi doties vienlīdz tālu gan populārās, gan eksperimentālās mūzikas "iekšzemē", jo darbojusies gan Medeljinas "Series Media Collective" dzimtajā Kolumbijā, gan plecu pie pleca ar "F. S. Blumm" jeb Franku Šiltgi (Frank Schueltge) un Gudrunu Bredemani (Gudrun Bredemann) jeb "Gudrun Gut" savā šī brīža dzīvesvietā Berlīnē, kā arī ar Džūliju Holteri (Julia Holter), ar kuru Lukrēcija devās kopīgā Eiropas turnejā pagājušā gada nogalē.

Lukrēcija savā mūzikā vienlīdz prasmīgi demonstrē gan savu elektroniskās mūzikas producentes talantu, gan rokdarbnieces (lasi – basģitāristes) ķērienu, klausītāju un pati sevi vadājot pa it kā atšķirīgiem, taču vienlaikus savstarpēji harmoniskiem dvēseles un mākslinieciskās pieredzes stāvokļiem. Viņas pēdējais ieraksts "Syzygy" (Human Ear Music) to apliecina it spilgti, jo tā raisītajā noskaņā vienlīdz ērti jūtas gan avangarda elektroniskās mūzikas, gan eksperimentālās popmūzikas cienītāji.

Lukrēcija Dalta - "Inframince"

"Mielavs un Pārcēlāji". Durbē. Ainars Mielavs un Gints Sola. Klusināti un mierīgi. Gana pateikts.

"Mielavs un Pārcēlāji" - "Pāri jumtiem lido kaijas"

"Moon Zero" ir noslēpumains un ēterisks Londonas producenta Tima Garata (Tim Garratt) solo projekts, kura ietvaros mākslinieks savu mūziku rada un ieraksta baznīcās, tādējādi kompozīcijās pētot harmoniju haosa un savstarpēji konkurējošu frekvenču attiecības. Rezultāts ir maksimāla ambience tumsnējā emocionālā vidē.

Pavasarī izdevniecība "Denovali Records" izdeva divus īsspēlējošos "Moon Zero" ierakstus – "Tombs" un "Loss". Ja pirmais ir uzskatāms par Tima muzikālo ieceru pirmo pieteikumu, kurā ar apstrādātām ērģeļu skaņām un balsi viņš klausītāju cenšas ievilkt savas mūzikas varā, tad "Loss" ir rezultāts gadu ilgiem meklējumiem pēc iespējas savas mūzikas izpildīšanas koncertos. "Teju ellīgi perfekts mēģinājums – spēcīgs, citāds, neparedzams un prasmīgi izpildīts," par to rakstījis interneta medijs "Brainwashed".

"Moon Zero" - "Endless Palms"

Visbeidzot, festivāla "Zemlika" mūziķu kompānijai pievienojas Austrālijā dzimušais un šobrīd Francijā dzīvojošais bundzinieks un sitamo instrumentu meistars Vils Gatrī (Will Guthrie). Savulaik studējis džezu un improvizāciju Viktorijas Mākslas koledžā Melburnā un paralēli aizsācis "Improvizēto otrdienu" koncertu sēriju, kas nu pāraugusi klubā "Make It Up" un kļuvusi par ilgmūžīgāko Austrālijas performanču vietu eksperimentālajai un improvizētajai mūzikai. Arī šobrīd Francijā Vils ir iekļāvies kolektīvā "Cable£", kurš regulāri rīko koncertus un citus pasākumus.

Gatrī ir dalībnieks vairākos kolektīvos ("The Ames Room", "Elwood & Guthrie", Thymolphthalein) un regulāri sniedz koncertus gan to sastāvos, gan viens. Un ar solo priekšnesumu mēs Vilu Gatrī redzēsim arī Durbē!

Vila Gatrī solo priekšnesums Nantē Francijā

Biļetes uz mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivālu "Zemlika" nopērkamas elektronisko biļešu tirdzniecības vietnē internetā "Bezrindas.lv". To cena šobrīd – 26 eiro. Tuvojoties festivālam tās kļūs dārgākas. Biļešu skaits stingri ierobežots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!