Latvijas Universitātes radio NABA laidis klajā otro singlu no oriģināldziesmu izlases "Janis Rozentāls. Bez vārdiem" – dūdu un bungu grupas "Auļi" skaņdarbu "Bārenīte".

Kā informē izdevēji no "NABA Music"/"Melo Records" izlasē iekļautas muzikālas versijas par mākslinieka Jaņa Rozentāla daiļradi. Izlases prezentācijas pasākums norisināsies piektdien, 27. janvārī mūzikas klubā "Nabaklab".

Līdz šim savā jaunradē grupa "Auļi" bieži meklēja iedvesmu tautasdziesmās, taču šoreiz iedvesmai tika izvēlēta mākslinieka Jaņa Rozentāla glezna "Bārenīte". Līdzīgi kā pārējie izlases tapšanā iesaistītie mūziķi, arī grupas "Auļi" dalībnieki skaņās pārtulkojamo mākslinieka gleznu izvēlējās paši: "Aplūkojot Jaņa Rozentāla gleznas, "Bārenīte" bija pirmā, kas uzrunāja vizuāli un tajā pašā brīdī sāka raisīties domas par to, kā tas varētu skanēt."

Iegūto pieredzi grupas dalībnieki vērtē atzinīgi: "Tas ir interesants process, skatīties uz kaut ko un saklausīt, kas tajā ir paslēpies, izvilināt to ārā. Noskaņa šajā gleznā ir nedaudz sērīga, nedaudz vientuļa un drēgna, bet tajā pašā laikā ar gaišu, cerību pilnu skatu nākotnē un pārliecību, ka izdosies! Šīs ir tās sajūtas, kādas redzam, skatoties uz "Bārenīti", un kādas esam mēģinājuši ielikt savā skaņdarbā." Ieraksts tapis studijā "Lauska" Kaspara Bārbala vadībā.

Izlasē "Janis Rozentāls. Bez vārdiem" piedalās arī elektroniskās mūzikas pārstāvis Oyaarss, kura radītais skaņdarbs gleznai "Teiksma" tika publicēts jau iepriekš, kā arī komponists Edgars Raginskis, perkusionists Nils Īle, folkgrupas "Ēnu kaleidoskops" līdera Mārtiņa Linka soloprojekts "Vārna", muzikālās apvienības "Tur un tur", "Das Sonntags Legion", "Marta Migla", eksperimentāli elektroakustiskais projekts "Sound Meccano", kā arī mūziķi Haralds Sīmanis, Ingus Baušķenieks, Kashuks un Oskars Jansons.

Radio NABA iecere, veidojot šo instrumentālo skaņdarbu izlasi, bija radoši aptvert un interpretēt mākslinieka Jaņa Rozentāla daiļradi visā tās daudzveidībā, tādējādi simboliski noslēdzot mākslinieka jubilejas gadu ar Latvijas mērogā nebijušu projektu, kurā novērojama divu nozīmīgu mākslas žanru – mūsdienu neatkarīgās mūzikas un par klasiķi dēvējamā Jaņa Rozentāla mākslas – satikšanās.

Izdevniecība "NABA Music"/"Melo Records", kas izveidota 2001. gadā kā viens no radio NABA projektiem, līdz šim izdevusi jau vairāk nekā četrdesmit ierakstus, dažādus albumus, singlus un izlases.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!