Foto: Publicitātes foto
Eiropā, starp Poliju, Krieviju, Lietuvu un Ukrainu, ir kāda apbrīnojama zeme, kura no senseniem laikiem tiek saukta par Balto Krievzemi. Tā ir debeszilu upju un ezeru, klusas un atturīgas dabas zeme. Šo zemi apdzīvo viena no senākajām slāvu tautām, kurai ir sava unikāla vēsture un kultūras mantojums, kas apvieno sevī gan Baltkrievijas nacionālas mākslas tradīcijas, gan kaimiņu tautu mākslu.

Baltkrievijas Valsts akadēmiskais deju ansamblis Republikas vecākais profesionālais horeogrāfiskais kolektīvs, kas darbojas tautas deju žanrā. 2019. gada oktobrī tas atzīmēs savu 60 gadu jubileju. Ansambļa dibinātājs un pirmais mākslinieciskais vadītājs bijis Aleksandrs Opanasenko, izcils horeogrāfs, Nopelniem bagātais Ukrainas, BPSR mākslas darbinieks. Viņa vadībā ansamblis kļuva par vienu no labākajiem profesionālajiem kolektīviem bijušajā Padomju Savienībā.

1999. gada oktobrī par īpašiem nopelniem horeogrāfijas mākslas jomā

ansamblim tika piešķirts goda nosaukums – "Nopelniem bagātais Baltkrievijas Republikas kolektīvs", bet 2017. gada aprīlī "Baltkrievijas

Valsts akadēmiskais deju ansamblis".

Dažādos gados ansamblī strādājuši tādi zināmi baletmeistari kā Baltkrievijas Tautas mākslinieks, PSRS Valsts prēmijas laureāts Semjons Drečins, PSRS Valsts prēmijas laureāts Heinrihs Majorovs, BPSR Nopelniem bagātais kultūras darbinieks Jevgeņijs Štops un citi.

Ikviens no šiem māksliniekiem, interpretējot baltkrievu tautas deju, vēlējās saglabāt tās vienkāršību, dabiskumu, vieglumu, eleganci un zīmējuma greznību. Par etalonu citiem Baltkrievijas mākslas kolektīviem kļuva populārās horeogrāfijas "Ļavoņiha", "Križačoks", "Kupaļskije igri", "Meteļica", "Perepjoločka", "Polka Janka", "Kadriļas uz taburetēm", "Lauku rotaļas", "Perestupi" un daudzas citas.

Vairāk nekā trīsdesmit gadus par ansambļa vadītāju strādā pazīstamais baletmeistars, režisors, mākslas zinātnieks, divkārtējais Baltkrievijas Republikas prezidenta specialās prēmijas literatūras un mākslas jomā laureāts, Baltkrievijas Tautas mākslinieks Valentīns Dudkēvičs. Viņš nodarbojas ar baltkrievu tautas dejas popularizēšanu, kas ir viens no bagātākajiem kultūras mantojuma slāņiem. Baletmeistara jaunrades galvenā atšķirība – drosmīgs horeogrāfisks rokraksts, senu folkloras formu jauns, oriģināls traktējums. Viņa vadībā būtiski atjaunojās kolektīva repertuārs un tā radošais sastāvs. Ansambļa izrādes ieguva programmatisku ievirzi, precīzu režisora redzējumu.

Tagad ansamblis piedāvā saviem skatītājiem apjomīgas un krāšņas koncerta programmas, kas ir baltkrievu tradicionālie, žanru un mūsdienīgie uzvedumi, pilsētas folkloru dejas, tautu, kas dzīvojušas Baltkrievijas teritorijā pirms daudziem gadsimtiem, deju vēsturiskās rekonstrukcijas, kā arī pasaules tautu dejas.

Ansambļa interesantākie darbi pēdējos gados – horeogrāfiska kompozīcija "Kriviči", folkloras simbolu – apļa un uguns – atspoguļojums dejā, "Ļanok" – tradicionālas riņķa dejas mūsdienīgs interpretējums, duets "Barbara" – vīrieša un sievietes attiecību mūžīgais noslēpums, "Paparac kvetka" – simbolisks mīlestības un laimes meklējumu personificējums.

Ansambļa jaunākos uzvedumus realizē gados jauna, skaista, talantīga un profesionāla trupa. Tās dalībnieki ir Baltkrievijas Republikas Valsts horeogrāfijas koledžas, Baltkrievijas Valsts Kultūras un mākslas universitātes un Baltkrievijas Valsts konservatorijas absolventi.

Ansambļa mākslinieki ir saņēmuši aplausus no skatītājiem Āzijā un Āfrikā, Eiropā un Tuvajos Austrumos, ASV un Latīņamerikā. Pēdējā laikā kolektīvs vairākkārt sniedzis koncertus Ķīnā, Itālijā, Lietuvā, uzstājies ar koncertu programmām Armēnijā, Kazahstānā, Ziemeļkorejā un Apvienotajos Arābu Emirātos. Šo valstu prese vienmēr augsti novērtējusi ansambļa profesionālo un māksliniecisko sniegumu.

Baltkrievijas Valsts akadēmiskā deju ansambļa koncerti apbur skatītājus ar krāšņiem kostīmiem, skaistām melodijām, virtuoziem trikiem un azartisku deju izpildījumu.

Baltkrievijas Valsts akadēmiskā deju ansambļa viesizrāde notiks 19. jūnijā Rīgas Krievu teātrī.

Visa informācija par ansambli ievietota mājaslapā www.beladance.org

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!