Foto: Publicitātes foto
Andris Poga savas diriģenta spējas un meistarību jau paspējis pierādīt ne tikai dzimtenē, diriģējot šīs vasaras krāšņāko koncertu "Dzimuši Rīgā", kas nominēts LR un LTV balvai "1 kg kultūras", un vadot Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, bet arī muzicējot ar Eiropas, ASV un Japānas augstākās klases orķestriem. Pirms nedēļas ar lieliskām atsauksmēm sākusies Andra Pogas sadarbība ar vienu no Eiropas vadošajiem orķestriem "Minhenes filharmoniķi". Orķestra, kura mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents ilgus gadus bija pasaulslavenais Lorins Māzels (Maazel, 1930-2014). No 9. līdz 16. oktobrim Andris Poga un "Minhenes filharmoniķi" devās Āzijas turnejā, kas šogad bija veidota, lai godinātu kādreizējā minhenieša un šī gada lieljubilāra Riharda Štrausa muzikālo mantojumu.

9. un 10. oktobrī ar "Minhenes filharmoniķu" koncertiem tika atklāts 17. Pekinas mūzikas festivāls, gan orķestra sniegumam, gan arī diriģentam Andrim Pogam izpelnoties lielas ovācijas. "Minhenes filharmoniķi" Ķīnā atraduši izcilu Štrausa mūzikas interpretu - latvieti Andri Pogu, pēc turnejas raksta Minhenes Abendzeitung, izceļot Pogas ļoti precīzo mūzikas lasījumu. "Viņš izvēlas stingrus, noteiktus tempus. "Metamorfožu" interpretācijā Poga panāca dzidru, caurspīdīgu un graciozu skanējumu."

Uz koncertu Šanhajā 13. oktobrī tika gaidīts orķestra nākamais mākslinieciskais vadītājs Valērijs Gergijevs, taču viņa ceļā stājas taifūns, tāpēc "Minhenes filharmoniķi" atkal spēlēja Andra Pogas vadībā un guva lielus panākumus. Turneju vainagoja koncerts 15. oktobrī Taipejā, kas noslēdzās ar milzu ovācijām. "Ārēji it kā neievērojamais latviešu diriģents Andris Poga spēja no orķestra panākt spoži skaistas, gudras un visnotaļ izsmalcinātas interpretācijas. Turnejas beigās Taipejā viņš jau bija tik ļoti iekarojis orķestra simpātijas, ka pēc pēdējā mēģinājuma orķestranti veltīja viņam ilgus aplausus. Vairākas reizes tika arī piesaukti solījumi drīz atkal aicināt Pogu uz Minheni," raksta Süddeutsche Zeitung.

Pēc lieliskajiem panākumie Ķīnā 24. oktobrī Andris Poga stāsies pie Igaunijas Nacionālā simfoniskā orķestra diriģenta pults festivāla Piano 14 atklāšanas koncertā. Bet jau mēneša beigās, 31. oktobrī, Andris Poga uzstāsies Rīgā, diriģējot LNSO koncertā "Reinis Zariņš. Mākoņi. Čaikovskis". Šis koncerts ar Latvijas Radio 3 "Klasika" starpniecību izskanēs Eiroradio īpašajā nedēļā "Rīga - Eiropas kultūras galvaspilsēta 2014".

30. oktobrī Andris Poga aizsāks pilnīgi jaunu koncertu sēriju KONCERTSARUNAS JAUNIEŠIEM @LNSO, ko LNSO galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs pārņēmis no savas darba pieredzes ar Orchestre de Paris. Šie koncerti domāti topošajai LNSO klausītāju un fanu auditorijai. "Bēthovens, Čaikovskis, Dvoržāks - šķiet, ikviens ir dzirdējis šo komponistu vārdus un teju katram par tiem ir kāds priekšstats. Mobilā telefona zvana melodija, kāda filma, nogurdinoši čerkstoša skaņuplate - iespēju tiešām ir daudz. Jaunais koncertcikls ir aicinājums ielūkoties aiz labi pazīstamās fasādes un uzzināt, kas ir tas īpašais, aizraujošais vai varbūt pārsteidzošais, kas liek šai mūzikai pārdzīvot gadsimtus," aicina Andris Poga.

Ik tikšanās reizē LNSO piedāvās vienu klasiskās mūzikas hitu, ko noklausīties no sākuma līdz beigām. 30. oktobrī tā būs Pētera Čaikovska Ceturtā simfonija. Pirms tam sarunas par laikmetu, komponistu un skaņdarbu vadīs dziesminieks un teātra mūzikas autors ar ievērojamu klasiskās mūzikas klausīšanās pieredzi Goran Gora.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!