7. novembra vakarā Lielajā ģildē Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris diriģenta Modesta Pitrena vadībā aicina muzikālā ceļojumā koncertā "LNSO, Šopēns un Polija". Visa koncertprogramma virmo ap Polijas un Varšavas pagātni, godinot to skaistuma graudu, no kā izauga brīnumtalantīgie poļu komponisti Andžejs Panufņiks, Vitolds Lutoslavskis un Frideriks Šopēns.

Vitolda Lutoslavska Koncerts orķestrim un Friderika Šopēna Pirmais klavierkoncerts ir sava laika mūzikas kultūras ikonas. Andžeja Panufņika vārds mūsu publikai ir mazāk zināms, taču Rietumu pasaulē gan slavens. II Pasaules karam beidzoties, Panufņiks zaudēja ne tikai vairumu savu tuvinieku, bet arī visus līdz tam komponētos skaņdarbus. "Traģiskā uvertīra" ir 1942. gadā sacerēts darbs - impresija par dramatiskajiem okupētās Varšavas notikumiem, un šo partitūru komponists atjaunoja pēc atmiņas. "Klausoties Panufņika "Traģisko uvertīru", manī uzaust tādi jēdzieni kā Bēthovens, liktenis, cilvēks, pretošanās, dzīve, sakāve. Šī mūzika vēsta par to, kas cilvēkam dots un ko viņš pats radījis, par to, ka mūslaiku destrukcijas ēnā vajag sargāt dzīvību kā vērtību," raksturojot koncertam izvēlēto skaņdarbu, saka diriģents Modests Pitrens, piebilstot: "Paradoksāli un ironiski ir tas, ka Panufņika un Lutoslavska mūzikas konteksts, kas viņu gadījumā atspoguļo civilizācijas konfliktus pirms 60-80 gadiem, nav mainījies. Patlaban mēs skatāmies tieši acīs lielvalstu cīniņam. Tāpēc šī mūzika ir tik reāla, sāpīga un diemžēl aktuāla."

Koncerta otrajā daļā klausītājus gaida īsti klaviersvētki - Šopēna Pirmais klavierkoncerts izcilā pianista, Londonā dzīvojošā pēterburdzieša Antona Ļahovska izpildījumā. Antons šo opusu raksturo kā "gaismu un gaisu". "Šajā koncertā apbrīnojami labi sadzīvo smalkums un graciozitāte ar žilbinošu virtuozitāti, gaišas skumjas ar neapturamu prieku. Melodisko līniju sarežģītais reljefs palaikam liek aizmirst, ka šī mūzika tapusi pirms 180 gadiem; liekas, ka tā ir improvizācija, kas mūziķa pirkstos dzimst tieši šeit - uz skatuves. Nekas cits neeksistē - tikai klavieres un tu. Šī mūzika skan tikai tev", šādu ļoti personisku attieksmi pauž Antons Ļahovskis.

Piesātinātu un krāsām bagātu vakaru sola 7. novembra koncerts. Sirsnīgi gaidīsim koncerta apmeklētājus arī uz sarunām pirms koncerta plkst. 18.00 Lielās ģildes Baltajā zālē. Oresta Silabrieža sarunu viesis būs Latvijas Kultūras akadēmijas starptautisko projektu vadītājs Kšištofs Širšeņs.

Biļetes uz koncertu Lielās ģildes un visās "Biļešu paradīzes" kasēs, un www.bilesuparadize.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!