Foto: Publicitātes foto
Tuvojoties rudens sezonai, kultūrmīļu plānotājos parādās arvien jauni ieraksti - šoreiz - Liepājas teātra jauniestudējums "Malыš", kā arī Latvijas Nacionālās operas repertuāra jaunums - "Simons Bokanegra". Savukārt vasaru piedāvājam noslēgt ar Sonoras Vaices solokoncerta apmeklējumu Jelgavas pils burvīgajā gaisotnē.

SONORAS VAICES KONCERTS JELGAVAS PILĪ. Latvijas operas zvaigžņu koncertu cikls Latvijā un pasaulē KOPĀ

Brīnišķīgais latviešu soprāns Sonora Vaice - solokoncertā Jelgavas pils Lielajā zālē jau 27. augustā, klātienē un interneta tiešraidē koncertu cikla "Kopā" ietvaros. Koncertā skanēs skaistākās V.A. Mocarta un G.Fr. Hendeļa ārijas. Pie klavierēm pianists Mārtiņš Zilberts.

Sonora Vaice ir viena no spožākajām un publikas mīlētākajām operdziedātājām Latvijā, vairāku starptautisku konkursu laureāte, kura piedalījusies daudzos Latvijas Nacionālās operas iestudējumos. Sonora Vaice dziedājusi arī Sidnejas operas festivālā, Štutgartes pilsētas teātrī, Drēzdenes Zempera operā, Klāgenfurtes valsts teātrī, Dalhallas operas festivālā Zviedrijā, Krievijas Lielajā akadēmiskajā teātrī Maskavā, Igaunijas Nacionālajā operā un citviet.

Dziedātājas plašajā repertuārā ir lomas no G.Fr. Hendeļa, Dž. Rosīni, V.A. Mocarta, Dž. Verdi, Dž. Pučini, A. Rubinšteina operām, kā arī soprāna solo partijas dažādu komponistu vokāli simfoniskajos darbos.

Sonora Vaice ir trīskārtēja Latvijas Lielās Mūzikas balvas, kā arī Latvijas Nacionālās operas fonda Gada balvas operai laureāte.

"Kopā" ir Latvijas operas zvaigžņu klātienes un tiešraides koncertu cikls Latvijā un pasaulē. Izcilie Latvijas operas mākslinieki solo programmās viesosies skaistākajās Latvijas pilīs un kultūrvēsturiskajās vietās. Ekskluzīvajiem notikumiem būs iespējams sekot gan klātienē, gan tiešraidēs Latvijā un pasaulē.

MALЫŠ. Liepājas teātra jauniestudējums

Liepājas teātris skatītājiem durvis vērs 4. septembrī, kad ar iestudējumu "Malыš" Dmitrija Petrenko režijā tiks atklāta teātra 114. sezona.

Lugas "Malыš" autors Marjus Ivaškevičs ir viens no spilgtākajiem mūsdienu Lietuvas dramaturgiem, kurš būtiski ietekmējis lietuviešu literāro un dramatisko telpu. Viņa lugas jau iestudētas Latvijā, par spilgtāko notikumu kļuvis iestudējums "Izraidītie" Dailes teātrī 2014. gadā.

1941. gads meitai atņem tēvu, kuru izsūta uz Sibīriju. 1944. gads uz Latviju karot atved kādas Sibīrijas mātes dēlu. Divas ģimenes tiek šķirtas, bet abu likteņi negaidīti savijas, kad tēvs Sibīrijā iepazīstas ar māti, bet dēls Latvijā sāk dzīvot ar meitu. Šī nebūs izrāde par vēsturi, bet par ilgām pēc mājām, cilvēka spēku un vienlaikus bezspēcību, naidu un vienlaikus mīlestību, un par pieaugšanu.

"Šis būs iestudējums par cilvēku dabu – par spēju stāties pretī liktenim, strīdēties, uzminēt vai piemānīt to. Cilvēki bieži vien ir tik ļoti pārņemti darot lietas, kas viņiem nav pa spēkam, ka aizmirst par to, kas ir iespējamas – mīlēt tos, kas ir blakus, rīkoties godīgi un nesavtīgi," stāsta režisors Dmitrijs Petrenko.

Izrāde "Malыš" tiek veidota bilingvāli, bet, kā uzsver Dmitrijs Petrenko: "Lai arī izrādē runās latviešu un krievu valodās, tā nebūs izrāde par latviešiem un krieviem. Abas valodas izvēlētas, lai saglabātu sajūtu par to, kas ir savs un svešs."

Tā kā lugas valoda ir ļoti poētiska, māksliniece Marija Ulmane skatuves telpu veidojusi nosacītu – varoņi nav ieslodzīti konkrētā telpā, bet brīvi pārvietojas, tādējādi nojaucot jebkādas robežas starp Latviju un Sibīriju. Līdz ar to skatuves telpā varoņi eksistē gan sadzīviskajā, gan poētiskajā līmenī.

Latvijas Nacionālās operas jauniestudējums SIMONS BOKANEGRA

Pirmo reizi Latvijas Nacionālajā operā tiek iestudēts Džuzepes Verdi meistardarbs "Simons Bokanegra". Šīs operas titulvaronis kļūst par Dženovas dodžu, balsojumā pārspējot aristokrātu Fiesko, taču viņus saista ne tikai cīņa par varu, bet arī kāda liktenīga sieviete.

Operu "Simons Bokanegra" Džuzepe Verdi sacerēja jau 1857. gadā, tomēr daudz lielāku atzinību guva darba otrā redakcija, kas pirmizrādi piedzīvoja 1881. gadā. 21. gadsimtā "Simons Bokanegra" arvien biežāk parādās uz operteātru skatuvēm.

Latvijas Nacionālajā operā uzvedumu veido izcila radošā komanda no Lielbritānijas – režisors Stīvens Loless (Stephen Lawless), kā arī scenogrāfs un kostīmu mākslinieks Leslijs Traverss (Leslie Travers) un horeogrāfe Linne Hoknija (Lynne Hockney). Viņu radītie iestudējumi guvuši panākumus nozīmīgākajos pasaules opernamos un festivālos. Muzikālais vadītājs un diriģents - Normunds Vaicis, gaismu mākslinieks - Oskars Pauliņš.

Šobrīd paredzētie izrādes "Simons Bokanegra" norises datumi ir 27. un 29. novembris.

Biļetes uz šiem un citiem vasaras krāšņākajiem koncertiem meklējamas "Biļešu Paradīzes" kasēs un internetveikalā bilesuparadize.lv.

Koncerti tiek organizēti, ievērojot valstī noteiktos pulcēšanās ierobežojumus un pasākuma apmeklētāju drošībai izsludinātās sanitārā protokola prasības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!