Foto: Publicitātes foto

20. jūnijā pulksten 20.00 Dzintaru koncertzālē "Rīgas festivāla" noslēguma koncertā pasaulslavenā latviešu vijolniece Baiba Skride atskaņos Pētera Čaikovska Vijolkoncertu, spēlējot Antonio Stradivāri 1734. gadā būvēto vijoli "ex Baron von Feilitzsch Stradivarius", portālu "Delfi" informē Rīgas festivāla organizatori.

"Tas ir vienkārši fantastisks instruments, kas man ir ļoti tuvu pie sirds," stāsta Baiba. "Es šo vijoli ļoti labprāt spēlēju un esmu pateicīga Gidonam [Krēmeram], ka drīkstu to spēlēt kādu laiku. Tā ir samtaina un ļoti iejūtīga vijole – tai nevar uzspiest savu gribu, un tieši tas man viņā patīk," atzīst vijolniece.

Gidons Krēmers, viens ievērojamākajiem Latvijas vijolniekiem, šo vijoli ieguva 1979. gadā kā savu pirmo personisko vijoli un pats spēlēja to 10 gadus. Tā ir viena no mazpazīstamākām vijolēm no Stradivāri izgatavoto vijoļu saimes, tās nosaukums – ex Baron von Feilitzsch Stradivarius.
Vijoļu un citu stīginstrumentu meistaru Antonio Stradivāri (1644–1737) daudzi uzskata par pasaulē izcilāko vijoļu izgatavotāju. Viņa radītās vijoles nav pārspētas ne skanējuma izcilībā, ne skaistumā un to izgatavošanas meistarības precizitātē. Savu 70 darba gadu laikā Antonio Stradivāri izgatavojis vairāk nekā 1000 stīginstrumentu, no kuriem līdz mūsdienām saglabājušies aptuveni 500–600 (dažādos avotos dati atšķiras). Lielāko daļu Stradivāri būvēto instrumentu spēlē pasaules izcilākie mūziķi.

Par Stradivāri vijoļu nepārspētā skanējuma noslēpumu tiek uzskatīts gan unikālais instrumentu lakas pārklājums, kas nodrošina skanējuma kvalitāti un noturību, gan seno itāļu vijoļu ārkārtīgi vienmērīgais koksnes blīvums, kas neatšķiras koksnes agrīnajās un vēlīnajās šķiedrās, tādējādi būtiski ietekmējot instrumentu vibrāciju. Tomēr ģeniālā kremoniešu meistara vijoļbūves noslēpumi joprojām nav līdz galam atminēti, un viņa darinātajām vijolēm pasaulē nav līdzīgu.

2010. gadā tika uzstādīts rekords cenai, par kādu izsolē jebkad ticis pārdots kāds mūzikas instruments – tie bija 3,6 miljoni ASV dolāru par Stradivāri vijoli "The Molitor", ko iegādājās pazīstamā ASV vijolniece Anna Akiko Meijersa (Meyers). Šis rekords tika pārspēts 2011. gadā, kad par Stradivāri vijoli "Lady Blunt" kāds anonīms pircējs izsolē samaksāja 9,8 miljonus mārciņu, kas tika novirzītas Japānas zemestrīces seku likvidēšanai.

Baibas Skrides sniegumā "Rīgas festivāla" noslēguma koncertā izskanēs viens no grūtākajiem klasiskā vijolrepertuāra skaņdarbiem – Pētera Čaikovska Vijolkoncerts, ļaujot klausītājiem izbaudīt izcilā krievu komponista skaistās melodijas mūsu virtuozās vijolnieces izpildījumā.

Jau trešo gadu vasaras sākumu Rīgā ieskandina vērienīgākais klasiskās mūzikas notikums Baltijā - "Rīgas festivāls". Kļuvis par lielisku tradīciju, ko novērtē gan daudzi rīdzinieki, gan pilsētas viesi, "Rīgas festivāls" šogad notiek no 3. līdz 20. jūnijam, pulcējot izcilākos Latvijas un citvalstu māksliniekus. Atklāšanas un noslēguma koncertos mūsu izcilo mūziķu Vestarda Šimkus un Baibas Skrides sniegumā varam baudīt šī gada jubilāra Riharda Vāgnera mūzikas diženumu. Koncertos varam dzirdēt arī Lielās mūzikas balvas 2012 laureāti akordeonisti Kseniju Sidorovu, kori "Latvija" un Latvijas Radio kori, pianistu Juri Žvikovu, publikas iemīļoto dziedātāju Renāru Kauperu, Latvijas sitaminstrumentu zvaigznes u. c.  Biļetes uz festivāla noslēguma koncertu un citiem "Rīgas festivāla" koncertiem pieejamas visās "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuparadize.lv

"Rīgas festivāla" ir lielākais klasiskās mūzikas festivāls Baltijā, to rīko VSIA "Latvijas Koncerti", pulcējot pasaules klasiskās un džeza mūzikas zvaigznes un Latvijas spožākos māksliniekus. Pagājušajā gadā festivālu apmeklēja 10000 cilvēku, no kuriem 4000 bija ārvalstu viesi. "Rīgas festivāla" sadarbības partneri ir Rīgas dome un VAS "Latvijas Dzelzceļš". Plašāka informācija: www.rigasfestivals.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!