Foto: F64
Jau trešo gadu Rīgā no 3.līdz 20.jūnijam notiks vērienīgākais klasiskās mūzikas notikums Baltijā – "Latvijas Koncertu" organizētais Rīgas festivāls, kas kļuvis par tradīciju, ko novērtē gan daudzi rīdzinieki, gan pilsētas viesi. Arī šogad Rīgas festivāls pulcēs izcilākos Latvijas un ārvalstu māksliniekus, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāju preses pārstāvis Mārtiņš Pučka.

Atklāšanas un noslēguma koncertos mūziķu Vestarda Šimkus un Baibas Skrides sniegumā varēs baudīt šī gada jubilāra Riharda Vāgnera mūzikas diženumu. Koncertos būs iespēja dzirdēt arī "Lielās mūzikas balvas 2012" laureāti akordeonisti Kseniju Sidorovu, kori "Latvija" un Latvijas Radio kori, dziedātāju Renāru Kauperu, Latvijas sitaminstrumentu zvaigznes, kanādiešu mecosoprānu Mišu Brigergosmani, "a cappella" kvartetu "Anonymous 4" no ASV, Lietuvas Nacionālo simfonisko orķestri un citus māksliniekus.

Rīgas festivāla mākslinieciskais vadītājs, "Latvijas Koncerti" vadītājs Guntars Ķirsis, gatavojoties šīgada koncertiem, aicina uzdot jautājumu: "Vai Rīga ir Vāgnera pilsēta? Šo atbildi varēs rast ikviens, kurš, dižā komponista nozīmīgās jubilejas iedvesmots, dosies uz Rīgu, lai ļautos Rīgas unikālās arhitektūras apjūsmošanai, smelsies iedvesmu, aplūkojot mākslas darbu kolekcijas, un baudīs neaizmirstamus brīžus Rīgas festivāla koncertos. Riharda Vāgnera mūzikas diženums gluži kā gredzens apvīs Rīgas festivāla mākslinieku parādi, lai dotu ceļavēju atklāšanas koncertā un diženas izskaņas apliecinājumu noslēgumā. No visas sirds novēlu tuviem un tāliem Rīgas viesiem gūt patiesu baudījumu koncertos. Izsaku visdziļāko pateicību mūziķiem un visiem festivāla atbalstītājiem".

3. jūnijā Rīgas festivālu atklās izcilais latviešu pianists Vestards Šimkus, spēlējot mūziku, kas iekļauta viņa soloalbumā "Vāgnera idille". Ietekmīgā amerikāņu komponista Džona Keidža mūzika festivālā skanēs audiovizuālā performancē četrām klavierēm. Savukārt Imanta Ziedoņa dzeju Renāra Kaupera un Latvijas Radio kora izpildījumā varēs dzirdēt dzejniekam veltītā koncertā "Imants un Ziedonis".

Ar viduslaiku dziedājumu programmu Rīgas festivālā šogad uzstāsies viesi no ASV – "a cappella" kvartets "Anonymous 4". Savukārt Arvo Perta un Valentīna Silvestrova skaņdarbus varēs baudīt Latvijas Radio kora un diriģenta Sigvarda Kļavas sniegumā. "Lielās mūzikas balvas 2012" laureāte akordeoniste Ksenija Sidorova un čelliste Guna Āboltiņa aicinās uz programmu "Čella un akordeona burvība".

Kā vēsta festivāla rīkotāji, iespējams, pirmo reizi vienā koncertā pulcēsies Latvijas sitaminstrumentu zvaigznes, sniedzot neaizmirstamu performanci, savukārt publikas iemīļotajā koncertciklā "Vīns un mūzika" varēs baudīt itāļu vīnus un operu ārijas Ingas Šļubovskas un Jāņa Apeiņa izpildījumā.

Rīgas festivāla noslēguma koncerts 20. jūnijā Dzintaru koncertzālē aicinās uz grandiozu muzikālo piedzīvojumu pasaulslavenās latviešu vijolnieces Baibas Skrides, kanādiešu mecosoprāna Mišas Brigergosmanes, kā arī Lietuvas Nacionālā simfoniskā orķestra un diriģenta Modesta Pitrena atskaņojumā.

Festivāla ietvaros koncerti notiks Rīgā – Lielajā ģildē, Spīķeru koncertzālē, Rīgas Sv. Pētera baznīcā, Latvijas dzelzceļa vēstures muzejā, kā arī Jūrmalā – Dzintaru koncertzālē.

Biļetes uz koncertiem no šīs nedēļas jau pieejamas "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās un internetā, biļešu cenas – no pieciem līdz 40 latiem.

Rīgas festivāls ir lielākais klasiskās mūzikas festivāls Baltijā, ko rīko "Latvijas Koncerti", pulcējot pasaules akadēmiskās mūzikas zvaigznes un pašmāju spožākos māksliniekus. Pagājušajā gadā festivālu apmeklēja 10000 cilvēku, no kuriem 4000 bija ārvalstu viesi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!