Foto: Publicitātes foto

Piektdien, 7. jūnijā "Rīgas festivāls" aicina uz Saulkrastiem, lai kopā ar apvienību "Urban Trio" dotos laikmetīgās mūzikas ceļojumā pa pilsētas džungļiem koncertā "Lielpilsētas stāsts". Koncertā Saulkrastu domes zālē plkst. 19 varēs dzirdēt talantīgos mūziķus Edgaru Raginski (klavieres), Arvīdu Kazlausku (saksofons) un DJ Krii (elektronika), kuri izpildīs Jaceka Grudzeņa, Hansa Otes, Karenas Tanakas, Jakoba Ter Velheisa un pašu radītos skaņdarbus, portālu "Delfi" informē festivāla runasvīrs Mārtiņš Pučka.

Trīs dažādu mūzikas pasauļu pārstāvji apvienojušies, lai pastāstītu jums stāstu. Arvīds Kazlausks ir viens no trīsdesmitgadnieku paaudzes profesionālākajiem un radoši ziņkārīgākajiem saksofonistiem, kurš labprāt iesaistās neiepazītu mūzikas teritoriju izpētē. Edgars Raginskis raksta un spēlē mūziku, kā arī atskaņo un apspriež to Latvijas Radio 3 "Klasika" viļņos. Laikmetīgo akadēmismu caurvīs DJ Krii skaņu un laiktelpas improvizācijas. Šis virtuozais elektroniskās pasaules pārstāvis jau vairāk nekā 15 gadu izkopj individuālu, vienlaikus demokrātisku un estētiski smalku muzicēšanas manieri, izmantojot cilpmašīnu, sampleri, skaņuplašu atskaņotāju un datorvidei radītas skaņu programmas.

""Lielpilsētas stāsts" ir mūsu, laikmetīgās pasaules cilvēku, muzikāls ceļojums. Izmantojot gan pašu radītus, gan citu mūsdienu autoru sacerētus darbus, ielūkosimies modernā cilvēka personībā un tās īpatnībās/dīvainībās. Koncertā sastapsim urbānās skaņas, ārprātīgu dzīves tempu, krasus kontrastus, kā arī meditatīvus skaņu audumus un patvēruma meklējumus dabā," stāsta Raginskis.

Šāds muzikāls ceļojums sācies jau pirms vairākiem gadiem Indijā, kad tapa Raginska skaņdarbs obojai, klarnetei un elektronikai "Visit India!" – to Spīķeru koncertzālē pirmatskaņoja Normunds Šnē, Guntis Kuzma un DJ Krii jeb Kristaps Krievs. Kā idejisks turpinājums šajā koncertā pirmatskaņojumu piedzīvos jauns Raginska skaņdarbs par cita ceļojuma iespaidiem – šoreiz saksofonam un elektronikai. Tas būs ceļojums pa un varbūt arī no pilsētas džungļiem. Skanēs arī Latvijā mazzināms vācu 80. gadu meditatīvais minimālisms – Eiropas un Āzijas garīguma kombinācija Hansa Otes cikla "Stundu grāmata" fragmentos.

Edgars Raginskis Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā apguvis klavierspēli, JVLMA absolvējis ar bakalaura grādu kompozīcijā (Pētera Plakida klase), mācījies JVLMA maģistrantūrā pie Andra Vecumnieka. Kopš 2006. gada Latvijas Radio 3 "Klasika" programmu vadītājs. Raksti un recenzijas žurnālos "Mūzikas Saule" un "Ir", portālā "1/4 Satori". Darbu sarakstā citstarp klaviersonāte, veltīta Lienei Circenei, dziesmu cikls "Jūtu lauskas", ko pirmatskaņoja Ieva Parša, un opuss "Visit India!" obojai, klarnetei un elektronikai, kura iedzīvinātāji bija Normunds Šnē, Guntis Kuzma un Kristaps Krievs. Raginskis ir aktīvi koncertējošs pianists koncertmeistars un koncertu vadītājs. Veidojis mūziku "Dirty Deal Teatro" izrādei "Mārupīte".

Arvīds Kazlausks dzimis Viļņā, kur apguvis mūzikas pamatus. 2007. gadā ieguva maģistra grādu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, vairāku starptautisku konkursu laureāts. 2006. gadā duetā ar pianistu Reini Zariņu ieguva I vietu JVLMA konkursā "Labākais studentu kameransamblis".

"Yamaha" stipendiāts. Kā solists uzstājies ar Profesionālo pūtēju orķestri "Rīga", Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, "Sinfonia concertante", Valsts kamerorķestri "Sinfonietta Rīga" un Lietuvas Valsts simfonisko orķestri. Patlaban Arvīds Kazlausks ir saksofonspēles pedagogs Jāzepa Mediņa Rīgas mūzikas vidusskolā un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Kopš 2011. gada pasniedz meistarklases JVLMA rīkotajos ERASMUS vasaras kursos "Brass & Jazz". 2012. gadā pirmatskaņoja Vinetas Līces koncertu saksofonam un orķestrim "Jūras balss" un Rolanda Kronlaka skaņdarbu "Griezieni/Pagriezieni" soprānam, saksofonam un elektronikai. Radoši sadarbojies ar Ievu Paršu, Baibu Berķi, Agnesi Egliņu, Reini Zariņu un "Sinfonietta Rīga" stīgu kvartetu.

DJ Krii (īstajā vārdā Kristaps Krievs) dzīvi mūzikā sāka kā producents un skaņuplašu dīdžejs Latvijas hiphopa piedzimšanas brīdī. 90. gadu beigās bijis viens no reperu, mūziķu un videomākslinieku apvienības Ritmiņš Unltd. izveidotājiem. DJ Krii bijis saistīts ar tādām organizācijām un projektiem kā "F[ei]K", "Morning After", "Latvian Blues Band", "Lidojošais Paklājs", "Anastasia's Sound Factory", "Bisquit Jam.

Sadarbojies ar Ozolu, Gustavo, R-Visu, Gacho, Arni Medni, Ievu Akurateri, Ilzi Grunti, Zani Šmiti, Kasparu Bindemani, Regnāru Vaivaru un citiem. Strādājis ar teātri "Umka.lv", režisori Ilzi Olingeri Jaunajā Rīgas teātrī un Regnāru Vaivaru Nacionālā teātra izrādē "Galka Matalka". Veidojis mūziku Aijas Bley dokumentālajām filmām. Kā audioproducents strādā reklāmas aģentūrā "!MOOZ".

Jau trešo gadu vasaras sākumu Rīgā ieskandinās vērienīgākais klasiskās mūzikas notikums Baltijā – Rīgas festivāls. Kļuvis par lielisku tradīciju, ko novērtē gan daudzi rīdzinieki, gan pilsētas viesi, "Rīgas festivāls" šogad notiks no 3. līdz 20. jūnijam, pulcējot izcilākos Latvijas un pasaules māksliniekus.

Koncertos varēs dzirdēt mūsu izcilos mūziķus Vestardu Šimkus un Baibu Skridi, Lielās mūzikas balvas 2012 laureāti akordeonisti Kseniju Sidorovu, Latvijas sitaminstrumentu zvaigznes, Latvijas Radio kori un valsts akadēmisko kori "Latvija", pianistu Juri Žvikovu, publikas iemīļoto dziedātāju Renāru Kauperu, kanādiešu mecosoprānu Mišu Brigergosmani, Lietuvas Nacionālo simfonisko orķestri u. c.

Biļetes uz koncertu "Lielpilsētas stāsts" un citiem "Rīgas festivāla" koncertiem pieejamas visās "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuparadize.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!