Foto: DELFI

Biļetes uz "Rīgas festivālā" paredzēto akordeonistes Ksenijas Sidorovas un čellistes Gunas Āboltiņas koncertu "Čella un akordeona burvība" 19. jūnijā ir jau pilnībā pārdotas, tādēļ "Rīgas festivāls" rīko papildkoncertu – talantīgās mūziķes dzirdēsim Spīķeru koncertzālē arī 17. jūnijā plkst. 20, portālu "Delfi" informē "Rīgas festivāla" runasvīrs Mārtiņš Pučka.

Akordeoniste Ksenija Sidorova un čelliste Guna Āboltiņa – tandēms, kurā divas valdzinošas un supertalantīgas meitenes, kopīgas iedvesmas vadītas, savij akordeona melnbalto taustiņu vinjetes ar čella stīgu cilvēkbalsi vienā skaņu audumā, kur virtuozitāte mijas ar apceri un eiropeiska meditācija – ar Argentīnas klusajām ugunīm.

Koncerta "Čella un akordeona burvība" programmā sastopam gan 20. gadsimta klasiku, gan mūsdienīgas noskaņas. No pagājušā gadsimta sākuma programmā ieviests spāņu klasiskās mūzikas grands Manuels de Falja – folklorisma un sarsuelu (operetes radinieču) meistars, franču kultūras adepts, dzimtās Andalūzijas kvēls patriots. Viņa spāņu tautasdziesmās noskaņu varavīksne mirdz no mīlas asarām un mīlas izmisuma līdz draiskam amzierim un mīlīgai miega dziesmiņai. De Faljas laikabiedrs Sergejs Rahmaņinovs pārstāvēts ar slaveno "Vokalīzi" – tā veltīta dziedātājai, kas savulaik izcili precīzi uztvērusi komponista domugaitu un mācējusi iemiesot to savas burvīgās balss skaņās. Interesantu akcentu koncertam piešķirs elegantā franču klasiķa Kamila Sensānsa 84 gadu vecumā sacerētā pievilcīgā "Lūgšana". Tuvāk mūsdienām vedīs Argentīnas tango lielmeistara Astora Pjacollas drūmi kaislīgais "Lielais tango" un igauņu zvaniņtehnikas meistara Arvo Perta Fratres – teju rituālais veltījums komponista tautietim, pēc Otrā pasaules kara uz Zviedriju emigrējušajam izcilajam komponistam Eduardam Tubinam (1905–1982).

Ksenija Sidorova dzimusi Latvijā. Spēlēt akordeonu Kseniju pamudināja vecmāmiņa, kas bija etnogrāfiskās spēles tradīcijas pratēja. Mūzikas skolā Ksenija mācījās no astoņu gadu vecuma, un viņas skolotāja bija leģendārā Marija Gasele. Vēlme pamatīgāk iedziļināties klasiskajā un laikmetīgajā repertuārā aizveda Kseniju uz Londonu, kur viņa ar izcilību ieguva maģistra grādu Londonas Karaliskajā Mūzikas akadēmijā, studējot Ouena Marija klasē. Studiju laikā iegūtajām mācību balvām Ksenija pievienojusi arī Philharmonia Orchestra Mārtina mūzikas stipendiju fonda balvu un Philharmonia Orchestra Friends Award. 2009. gada februārī Ksenija uzvarēja konkursā par iespēju sniegt koncertu Vigmora zālē, kur viņa uzstājās 2009. gada 18. maijā. Kseniju tikusi izraudzīta arī par Park Lane Group jauno mākslinieku New Year Series 2009 dalībnieci.

Pēdējā laikā Ksenija uzstājusies ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, "Sinfonietta Rīga", sniegusi koncertus Londonas Karaliskajā Svētku zālē, Pērsela zālē (Southbank Centre), Bristoles Kolstona zālē, debitējusi Lucernas festivālā, Bergenas festivālā, Cēsu mākslas festivālā un citos festivālos Apvienotajā Karalistē, Francijā, Šveicē un Itālijā. 2009. gada jūnijā izcilā britu dziedātāja Felisitija Lota aicināja jauno akordeonisti piedalīties Francijas Radio klasiskās mūzikas kanāla "France Musique" raidījumā "Un mardi idéal", kas bija Lotas carte blanche programma. Ksenijas ieraksti skanējuši AK un Latvijas Radio programmās. Pēdējā laika darba plānos ir SXSW Austin (Teksasa, ASV), Chester Music Festival, Austrālijas kamermūzikas festivāls, Reingavas mūzikas festivāls. Mūziķe aktīvi popularizē savu instrumentu, ar "Worshipful Company of Musicians" atbalstu braukājot pa Apvienotās Karalistes pirmskolām. Kseniju laipni atbalsta Deivids Bouermens ar kundzi un "Hattori Foundation".

Guna Āboltiņa mācījusies čella spēli Auces mūzikas skolā pie Sallijas Bankevicas, Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā un JVLMA pie Eleonoras Testeļecas, Hansa Eislera Berlīnes Mūzikas augstskolā pie Hansa Jākoba Ešenburga un Stefana Giglbergera. Berlīnē studējusi arī kamermūziku pie Frīdemaņa Veigles (Artemis kvartets) un Mihaela Mikes (Trio Fontaney). Koncertējusi Gustava Mālera jauniešu orķestra sastāvā tādu diriģentu vadībā kā Klaudio Abado, Herberts Blomštets, Mjunvuns Čuns, Filips Jordans un Ingo Mecmahers. Kopš 2009. gada Valsts kamerorķestra Sinfonietta Rīga čellu grupas koncertmeistare, aktīva kamermūziķe. 2010. gadā kopā ar pianistu Rūdolfu Vanku ieguvusi II vietu un balvu par labāko Brāmsa Fa mažora sonātes izpildījumu 17. starptautiskajā Johannesa Brāmsa kamermūzikas konkursā Austrijā. Nominēta Lielajai mūzikas balvai 2010 par darbu ansamblī.

Jau trešo gadu vasaras sākumu Rīgā ieskandinās vērienīgākais klasiskās mūzikas notikums Baltijā – "Rīgas festivāls". Kļuvis par lielisku tradīciju, ko novērtē gan daudzi rīdzinieki, gan pilsētas viesi, festivāls šogad notiks no 3. līdz 20. jūnijam, pulcējot izcilākos Latvijas un pasaules māksliniekus. Koncertos dzirdēsim mūsu izcilos mūziķus Vestardu Šimkus un Baibu Skridi, "Lielās mūzikas balvas 2012" laureāti akordeonisti Kseniju Sidorovu, Latvijas Radio kori un valsts akadēmisko kori "Latvija", pianistu Juri Žvikovu, Latvijas sitaminstrumentu zvaigznes, publikas iemīļoto dziedātāju Renāru Kauperu, a cappella kvartetu "Anonymous 4" no ASV, kanādiešu mecosoprānu Mišu Brigergosmani, Lietuvas Nacionālo simfonisko orķestri un citus.

Biļetes uz koncertu "Čella un akordeona burvība" un citiem "Rīgas festivāla" koncertiem pieejamas visās "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!