Foto: Publicitātes foto
"Rīgas festivāla" ietvaros 9. jūnijā pulksten 22.00 Saulkrastos, Saules laukumā tiks atskaņota Rīgas Saksofonu kvarteta un komponista Raimonda Tigula jaunā elektroakustiskā programma Labyrinthus, kuras daudzslāņainā muzikālā faktūra kopā ar Ginta Apsīta videoprojekcijām aicinās klausītājus apskaidrības pilnā ceļojumā, portālu "Delfi" informē Rīgas festivāla preses sekretārs Mārtiņš Pučka.

Rīgas Saksofonu kvartets un komponists Raimonds Tiguls jau agrāk sadarbojušies vairākās kamermūzikas programmās, un nu ir tapis jauns kopdarbs – programma "Labyrinthus" saksofonu kvartetam un elektronikai. Idejas autors Raimonds Tiguls saka: "Elektroakustiskais skaņdarbs "Labyrinthus" ir skaņu un pat žanru sintēze, kur "MaxMSP Lloopp" vidē radītā analoga skaņu sērija mijiedarbojas ar "AIR Sampling" ambienci. Tas ir kā divu pretpolu savienošanās, radot vienotu, bet fonētiski daudzslāņainu mūzikas faktūru."

Slavenā labirintu pētniece, noteiktas garīgās pieredzes sludinātāja, fonda "Veriditas" izveidotāja Lorīna Ārtresa (Artress, ASV) saka: "Labirinta ceļš attīra prātu un sniedz apskaidrību par garīgo ceļojumu. Tas aicina uz darbību. Nomierina cilvēku satricinājumos un dzīves pārmaiņu brīžos. Tas palīdz saskatīt dzīvi kā ceļu – svētceļojumu. Un cilvēki saprot, ka viņi ir nevis cilvēciskas būtnes uz garīga ceļa, bet garīgas būtnes uz cilvēciska ceļa."

Rīgas Saksofonu kvarteta un Raimonda Tigula programmai "Labyrinthus" papildu dimensiju piešķirs Ginta Apsīta veidota videoprojekcija. Uz koncertu Saulkrastos labirinta izzinātāji dosies uzreiz nākošajā dienā pēc jaunās programmas pasaules pirmatskaņojuma Talsu Tiguļkalnā.

Raimonds Tiguls ir komponists, multiinstrumentālists, producents, kas strādā instrumentālās, ambientās, elektroniskās un elektroakustiskās mūzikas jomā. Radījis mūziku teātra izrādēm, izdevis albumus "Moonlight Sound Design", "De Angelis" (kopā ar Schola Cantorum Riga), "4 Vēji", "Bay Lounge", "Zils. Balts. Zaļš" (veltījums lībiešu krastam) un citus. Saņēmis vairākas Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvas tautas mūzikas un instrumentālās mūzikas kategorijās. Mūzikas autors televīzijas seriālam "Likteņa līdumnieki" un teātra izrādēm "Amadejs", "Spilvencilvēks", "Kaligula", "Killera dienasgrāmata", "Vējiem līdzi". Viņa jaunākais albums "Islands" (2011) ar dažādu ziemeļtautu mūzikas pieskārieniem iesāka sēriju "Manas rīta un vakara dziesmas". Raimonds strādā paša izveidotajā mūzikas ierakstu studijā un izdevniecībā "Moonlight Sound Design" Talsu novada Lībagu pagasta Mūrniekos.

Rīgas saksofonu kvartets (RSK) daudzsološi sevi pieteica 1992. gadā un tieši ar tā darbību ir aizsākusies akadēmiskā saksofona ēra latviešu mūzikā. Toreiz kvarteta komanda bija citāda, vairākkārt notikušas izmaiņas, un vienīgais mūziķis, kas palicis kvartetā no pirmās dienas līdz šodienai, ir tā izveidotājs Artis Sīmanis. Ne tikai koncertzāles, bet arī Latvijas skolas, baznīcas, izstāžu atklāšanas un prezentācijas ir RSK darba lauks. Par aktīvu koncertdarbību un augstu māksliniecisko sniegumu 1999. gadā kvartets saņēmis Lielo mūzikas balvu. Kvartets piedalījies starptautiski nozīmīgos mūzikas festivālos. RSK ir centrālā ass starptautiskajam saksofonmūzikas festivālam "Saxophonia". Nozīmīgu vietu RSK repertuārā ieņem latviešu komponistu orģinālmūzika saksofonam. Programmā "Labyrinthus" Rīgas Saksofonu kvartets uzstāsies jaunā sastāvā – vecbiedriem Artim Sīmanim un Ainaram Šablovskim pievienosies dāmas Ilze Lejiņa un Daiga Solovjova.

Jau trešo gadu vasaras sākumu Rīgā ieskandinās vērienīgākais klasiskās mūzikas notikums Baltijā - Rīgas festivāls. Kļuvis par lielisku tradīciju, ko novērtē gan daudzi rīdzinieki, gan pilsētas viesi, Rīgas festivāls šogad notiks no 3. līdz 20. jūnijam, pulcējot izcilākos Latvijas un pasaules māksliniekus. Koncertos dzirdēsim mūsu izcilos mūziķus Vestardu Šimkus un Baibu Skridi, Lielās mūzikas balvas 2012 laureāti akordeonisti Kseniju Sidorovu, Latvijas Radio kori un valsts akadēmisko kori "Latvija", pianistu Juri Žvikovu, Latvijas sitaminstrumentu zvaigznes, publikas iemīļoto dziedātāju Renāru Kauperu, a cappella kvartetu "Anonymous 4" no ASV, kanādiešu mecosoprānu Mišu Brigergosmani, Lietuvas Nacionālo simfonisko orķestri u. c. Biļetes uz koncertu "Labirints" būs iegādājamas koncerta norises vietā. Biļetes uz citiem Rīgas festivāla koncertiem pieejamas visās "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuparadize.lv. Rīgas festivāls ir lielākais klasiskās mūzikas festivāls Baltijā, to rīko VSIA "Latvijas Koncerti", pulcējot pasaules klasiskās un džeza mūzikas zvaigznes un Latvijas spožākos māksliniekus. Kopš šī gada 19. aprīļa Rīgas festivāls kā pirmais un pagaidām vienīgais Latvijas kultūras forums ir uzņemts Eiropas festivālu asociācijā (EFA), kas ir vecākais kultūras tīkls Eiropā un apvieno prestižākos festivālus Eiropā un ārpus tās robežām. Plašāka informācija: www.rigasfestivals.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!