Foto: Publicitātes foto

Rīgas festivāla ietvaros 6. jūnijā Rīgas Sv. Jāņa baznīcā plkst.20.00 kopā ar pasaulē pieprasīto tenoru Aleksandru Antoņenko kopīgu koncertu sniegs Latvijas Radio koris, portālu "Delfi" informē festivāla organizatori VSIA "Latvjas Koncerti".

Koncertā izskanēs programma "Krievu romantika", kurā tiks izpildītas Jurija Faļika, Valērija Gavriļina, Georgija Sviridova un Artūra Maskata dziesmas. Soliste Ieva Ezeriete, diriģents – Sigvards Kļava.

Programma "Krievu romantika" ar lieliem panākumiem izskanēja 2011. gada maijā Cēsīs, Rēzeknē un Rīgā. Šajā programmā krievu folkloras dzīlēs iedvesmu atradušo klasiķu Valērija Gavriļina, Georgija Sviridova un Jurija Faļika mūzikai līdzās Artura Maskata emocionāli iespaidīgais opuss "Lieldienās" ar Borisa Pasternaka dzeju.

Muzikologs Orests Silabriedis par programmu saka: "Par Valēriju Gavriļinu un Georgiju Sviridovu var runāt līdzīgās intonācijās – abus uzskata par krieviskā garīgā kodola īsteniem izpratējiem un iemiesotājiem skaņumākslā. Abi atzinīgi izteicās viens par otra darbiem. Par abu meistaru aiziešanu žurnālisti un mūziķi teica – lūk, aiziet pēdējie, kas saprata Krieviju un spēja par to runāt bez lieka patosa un ar dziļu izpratni."

Sviridovs nomira 1998. gada 6. janvārī. Gavriļins aizgāja 1999. gada 28. janvārī. 2009. gada 23. janvārī viņiem piebiedrojās Jurijs Faļiks – vīrs, kuru zināja šaurāks ļaužu loks un kura daiļradē Krievijas sakrālās pirmatnības meklējumi tomēr bija tikpat nozīmīgi kā Sviridovam un Gavriļinam. Par visiem trim var teikt – viņi aizgāja Kunga Kristīšanas svētku sala (tautas nosaukums – крещенские морозы) laikā.

Par tautas mutvārdu daiļradi Gavriļins teica: "Folklora ir noteiktu, nobriedušu morālo uzskatu un ticības auglis. Bez šīm sastāvdaļām folklora nav iespējama." Šis teiciens pasaka arī visu būtisko par paša Gavriļina un arī viņa kolēģu Sviridova un Faļika mūziku.

"Augšāmcelšanās brīnums, dabas spēks un varenība, cilvēku balsis Tajā pavasara naktī un visos pavasaros pēc tam – to visu ir ģeniāli izteicis Boriss Pasternaks Kristum un Lieldienām veltītajos dzejoļos romānā "Doktors Živago". Es nezinu daudz darbu pasaules literatūrā, kur kristietības ideja būtu izteikta ar tādu spēku. Tikai mēģināju kaut nedaudz tuvoties vienai no šīm atklāsmēm... Darbs veltīts Aleksandram Antoņenko – izcilam māksliniekam un ļoti dziļam cilvēkam. Mana vislielākā pateicība arī Latvijas Radio korim un Sigvardam Kļavam," tā par skaņdarbu "Lieldienās" teicis komponists Arturs Maskats.

Jau ziņots, ka otrais Rīgas festivāls šogad notiks no 2. līdz 21. jūnijam pulcējot tādas pasaules zvaigznes kā Elīna Garanča, Aleksandrs Antoņenko, Kristianu Lindbergu, Pīteru Eldridžu un daudzus citus.

Biļetes uz šo un citiem Rīgas festivāla koncertiem var iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs un www.bilesuparadize.lv.

Rīgas festivālu organizē VSIA "Latvijas Koncerti", atbalsta Rīgas dome.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!