Foto: DELFI

Pirmdien, 26. septembrī 75 gadu jubileju atzīmē izcilais latviešu kinorežisors, scenārists populārāko un sirsnīgāko pašmāju filmu autors Jānis Streičs.

Jānis Streičs dzimis 1936. gada 26. septembrī Preiļu pagasta Anspokos. Absolvējis Rēzeknes pedagoģisko skolu, strādājis par skolotāju un darbojies amatierteātrī. Pēc dienesta Krievijā Streičs atgriezās Rīgā, kur 1959. gadā tika uzņemts Latvijas Valsts konservatorijas Teātra fakultātes režijas nodaļā.

Pēc studiju beigšanas 1964. gadā kinorežisors Aleksandrs Leimanis piedāvāja jaunajam absolventam Streičam režisora asistenta darbu filmā "Cielaviņas armija", jau pāris gadus vēlāk – 1965. gadā Jānis Streičs kļuva par otro režisoru Leimaņa filmā "Tobago maina kursu" (1965), bet Streiča debijas spēlfilma bija nu jau par leģendu kļuvusī 1967. gada ģimenes komēdija "Kapteiņa Enriko pulkstenis". Šīs filmas otrais režisors, tāpat kā nākamajā Streiča filmā "Līvsalas zēni" bija Jāņa Streiča kursabiedrs Ēriks Lācis.

Turpmākajos gados Jānis Streičš strādājis pie tādām filmām kā "Šauj manā vietā", "Vālodzīte", "Uzticamais draugs Sančo", radošā mūža laikā tapušās latviešu kino leģendas "Mans draugs - nenopietns cilvēks", "Limuzīns Jāņu nakts krāsā", "Teātris", "Cilvēka bērns", "Likeņdzirnas" un daudzas citas.

Līdz šim pēdējais Jāņa Streiča kinodarbs ir filmas "Rūdolfa mantojums" ar nesen aizsaulē aizgājušo aktieri Romualdu Ancānu galvenajā lomā.
Jānis Streičs nereti kā aktieris parādījies epizodiskās lomās gan savās, gan citu režisoru filmās. Streičs bijis scenārija autors septiņām savām filmām, kā arī Dzidras Ritenbergas "Šīs bīstamās balkona durvis" un citām.

Fotogalerija: Kadri no Jāņa Streiča filmām un 'Rūdolfa mantojuma' uzņemšanas laukuma


Jānis Streičs saņēmis vairāku starptautisko kinofestivālu balvas, no kurām īpaši jāizceļ galvenā balva Sanremo autorfilmu festivālā 1992. gadā, par filmu "Cilvēka bērns". Par šo filmu režisors saņēmis arī otro godalgu Starptautiskajā bērnu filmu festivālā Čikāgā, galveno balvu Maskavas kinofestivālā "Otrā pirmizrāde" un citus apbalvojumus. Streičs saņēmis arī Vatikāna prēmiju "Beato Angelico per L'Europa".

1998. gadā Jānis Streičs apbalvots ar Triju zvaigžņu ordeni, viņš ir Latvijas Zinātņu akadēmijas Goda loceklis.

'Cilvēka bērns'

'Limuzīns Jāņu nakts krāsā'

'Mans draugs nenopietns cilvēks'

'Naktssargs un veļasmazgātāja'

'Rūdolfa mantojums'

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!