Foto: DELFI

Stāsts ir ļoti smieklīgs un reizē bezgala skumjš, daloties iespaidos par dalību jaunajā pašmāju spēlfilmā "Džimlai Rūdi Rallallā", atzīst trīs filmas varoņi – aktieri Rūdolfs Plēpis, Leons Krivāns un Juris Strenga.

"Studijas F.O.R.M.A." veidotā spēlfilma "Džimlai Rūdi Rallallā" ir traģikomēdija, kas vēsta par pensionāru dzīvi, psiholoģisko atstumtību un interesi par notikumiem valstī, kā arī vēlmi būt sabiedrībai vajadzīgiem.

Filmas sižets vēsta, ka, dzīvojot veco ļaužu pansionātā, pensionāru bariņam rodas ideja, kā palīdzēt Latvijai izkļūt no krīzes - viņi sāk dienēt armijā.

Traģikomiskais absurds – pompozās armijas ainas

"Man ļoti patīk filmas ideja – tas ir absolūts absurds, turklāt traģikomisks," filmas ieceri komentē aktieris Rūdolfs Plēpis, kurš filmā piedalīsies epizodiskā lomā kā viens no pensionāriem.

Plēpis pauž uzskatu, ka šī filma lieliski parāda, ka nereti pusmūža cilvēku pieredze netiek novērtēta. "Esmu ļoti pozitīvās domās par jaunatni, taču pusmūža cilvēku pieredze bieži netiek novērtēta, bet gan aizsviesta prom. Tā, manuprāt, ir muļķība. Ir jānovērtē katrs vecums!

Protams, armijas ainas būs ļoti pompozas, kur vecie ļaudis trenējas poligonā, tomēr domāju, ka šī filma liks aizdomāties vēl par kādu tēmu – atgriešanos Latvijā," teic Plēpis un piebilst, ka ļoti uzticas filmas režisoram Mārim Putniņam un cer, ka arī valdības vīri un sievas aizdomāsies par samilzušajām problēmām.

Kino un teātru vecmeistaru zieds

"Šīs filmas scenārijs ir asprātīgs un koķets. Tas, protams, nav nekas nopietns, taču pati dzīve brīžiem ir tik nopietna, ka reizēm der parādīt absurdu, kas notiek valstī," savos iespaidos par filmēšanu dalās aktieris Leons Krivāns un pauž uzskatu, ka par šo filmu runās daudz un tā "ies tālu".

Aktieris stāsta, ka, jau filmēšanās sākumā bijis skaidrs – abi režisori, zina, ko vēlas pateikt ar šo darbu. "Tā jau ir zināma meistarības pakāpe, turklāt filmā piedalās Latvijas aktieru – vecmeistaru zieds," saka Krivāns.

Vecā paaudze nav cieņā

Savukārt Juris Strenga sarunā ar portālu "Delfi" stāsta, ka pat neraugoties uz daudzu filmas aktieru cienījamo vecumu un to, ka "jāiziet apmācība, kur ar šautenēm un mugursomām jāskrien pa mežu", visi uzrunātie aktieri piekrituši filmēties.

Aktieris atzīst, ka pūlēm, filmējoties poligonā un fiziski sarežģītajiem treniņiem, ir arī dziļa idejiska jēga. "Tā ir aizejošā... aizmirstā paaudze. Mūsdienās vecā paaudze nav cieņā. Domāju, ka šī filma liks aizdomāties par to, ka daudzi ir nepelnīti aizmirsti, jo tajā piedalās gan neesošā Operetes teātra, gan Jaunā teātra pārstāvji.

Neesmu optimists - neticu, ka māksla var mainīt pasauli, bet var jau būt, ka kāds par to aizdomāties, skatoties filmu," teic Strenga.

31.jūlijā filmas veidotāji beidza filmēšanu Ādažu poligonā un seniori aktieri varēs  atpūsties no šaušanas, spridzināšanas, braukšanas ar tanku, skriešanas pilnā ekipējumā pa poligonu un beidzot varēs noņemt armijnieku ķiveres un novilkt karavīru zābakus. Tālāk "Džimlai Rūdi Rallallā" filmēšana plānota dažādos objektos Rīgā.

Jaunā latviešu kinoprojekta idejas un scenārija autors ir Māris Putniņš, kurš jau sadarbojies ar "Studiju F.O.R.M.A.", strādājot pie spēlfilmas "Mazie laupītāji", savukārt kā otrs režisors darbosies Jānis Cimermanis, kurš plašāk pazīstams pēc populārajām leļļu fimām "Avārijas brigāde".

"Džimlai Rūdi Rallallā" piedalās Latvijas kino un teātra vecmeistari - Pēteris Liepiņš, Leons Krivāns, Juris Strenga, Jakovs Rafalsons, Astrīda Kairiša, Olga Dreģe, Gunārs Placēns, Ģirts Jakovļevs, Velta Straume, Baiba Indriksone, Uldis Dumpis, Arno Upenieks, Rūdolfs Plēpis, kā arī viņu jaunākās paaudze kolēģi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!