Foto: Publicitātes foto

No 4. līdz 8. septembrim jau 17. reizi norisināsies Baltijas jūras dokumentālo filmu forums - starptautisks pasākums dokumentālo filmu profesionāļiem un filmu skatītājiem. Sadarbībā ar foruma veidotājiem portāls "Delfi" piedāvās filmu recenzijas, ko veidojuši Latvijā pazīstami dažādu nozaru pārstāvji - kino mīļotāji un kino eksperti.

Šoreiz filmu "Rekordists" vērtē valsts profesors, ārsts Anatolijs Danilāns:

Filma "Rekordists" pārliecina, ka jebkuram cilvēkam piemīt neierobežotas iespējas. Nav nemaz jābūt guru. Ja cilvēks vēlas, tad var daudz ko sasniegt. Ginesa rekordus, ko uzstādījis filmas varonis, var likt blakus skaistajām Bēthovena simfonijām. Abējādi izpaužas cilvēka neparastās dotības. Turklāt rekordists Ašrita Fūrmans ir interesants arī sadzīvē – viņš uzreiz izraisa simpātijas.

Ja cilvēks pēc kaut kā tiecas, kaut ko grib izdarīt – tas ir ļoti apsveicami. Tas ļauj nodzīvot veselīgu, ilgu un pilnvērtīgu mūžu. Svarīgi atcerēties, ka cenšoties kaut ko sasniegt, vajag darboties bez steigas. Nevar uzreiz vienā rāvienā uzlekt augšā Maču Pikču – tā var sabeigt veselību un sirdi.

Sasniegumi ir pakāpenisku, ilgstošu treniņu darba rezultāts. Steiga te nav vajadzīga. Lēnām palielinot slodzi, cilvēks sāk gūt prieku, jo organismam patīk būt kustībā. Cilvēks ir kustīga radība.

Protams, ir neparasti uzstādīt vairāk nekā 300 Ginesa rekordu. Starp tiem ir arī  neveselīgi pārspīlējumi - alus dzeršana uz ātrumu vai sēdēšana somu pirtī uz ilgumu. No tādiem rekordiem jāuzmanās. Tur daži dalībnieki ir nomiruši. Visdrīzāk, neapdomības vai nesagatavotības dēļ.

Filmas galvenais varonis šādas pārgalvības nedara. Viņš attīsta izturību, koordināciju, muskuļu darbu. Daudzi viņa rekordi šķistu neiedomājami, bet izrādās pavisam reāli. Var redzēt, cik daudz tāds vienkāršs cilvēks - pēc izskata nemaz ne supermens - var sasniegt. Viņš prot atrast interesantus mērķus un tos realizēt. Līdz ar to arī dzīve ir aizraujoša.

Cilvēkam vajag mērķi, lai viņš būtu laimīgs un dzīvotu pilnvērtīgu dzīvi. Nav jābūt Ginesa rekordistam - mērķi var būt daudz un dažādi.  Katru reizi, kad tiek īstenots kāds mērķis, rodas labs noskaņojums un dzīve pagarinās.

Cilvēka spējas ir daudzkārt lielākas, nekā mums šķiet. Un tas attiecas uz jebkuru cilvēku, tikai daudzi to neapzinās. "Rekordists" māca, kā saredzēt un attīstīt neapzinātās spējas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!