Foto: Kadrs no filmas
Ar režisores Ievas Ozoliņas jaunākās filmas "Mana māte valsts" pirmizrādi 3. martā kinoteātrī "Splendid Palace" tiks atklāts starptautiskais dokumentālo filmu festivāls "Artdocfest/Riga".

Kā vēsta filmas veidotāji, "Mana māte valsts" būs intriģējošs un emocionāls stāsts par kādas sievietes četru māsu meklējumiem, kuras bērnībā šķirtas adopcijas rezultātā.

Filmas centrā ir Islandē dzīvojoša latviete Una, kura nolemj atrast savu adopcijas ceļā pazaudēto māsu. Darbu var saukt par dokumentālu detektīvu, māsu meklējumi norisinās vairākus gadus un filmēšana noritēja Latvijā, Nīderlandē, Krievijā, Amerikā un Islandē. Šī būs dokumentālistes Ievas Ozoliņas trešā filma un simboliski noslēdz triloģiju par ģimenes tēmu. Filmas tematika skar tādas tēmas kā piederības sajūta, vajadzība pēc ģimenes un sev tuvākajiem. Tai pat laikā tiek uzdots jautājums par adopcijas likuma nepilnībām un kā arī identitātes maiņu.

"Paradoksāli ir tas, ka arī Unas māsa Zane bija vērsusies arhīvos, lai meklētu savu māsu, taču likums to aizliedza un tikai filmas tapšanas posmā tas kļuva iespējams. Filma, saistībā ar adopcijas un personu datu aizsardzības likumu uzdod daudz jautājumu, uz kuriem atbildes varēs meklēt skatītājs pats. Nav vienota veida, kā par šiem jautājumiem domāt, taču Una filmas procesa gaitā izdara "neiespējamu" uzdevumu un skatītājam būs iespēja sekot šim detektīvam kā arī Unas pašas izmaiņām filmas laikā. Režisore Ieva Ozoliņa seko savam kinematogrāfiskajam rokrakstam, kurš zināms ar spēju pietuvināties varoņiem un atklāt tos emocionālā griezumā," raksta filmas veidotāji.

Festivālā "Artdocfest/Riga" filma iekļauta Baltijas konkursa skatē un pēc tam būs skatāma LMT viedtelevīzijā un kinoteātros no 4. marta.

Plašākai sabiedrībai Ieva Ozoliņa zināma ar filmu "Mans tēvs baņķieris" un starptautisko atzinību guvušo "Dotais lielums mana māte".

"Mana māte valsts" operators ir Mārcis Slavinskis, producente Madara Melberga un filma tapa studijā FA Filma ar Latvijas Nacionālā kino centra atbalstu un ir kopražojuma filma ar Islandes filmu studiju "Republik", producents Larus Jonssons.

Jau ziņots, ka no 3. līdz 8. martam, notiks Otrais Starptautiskais dokumentālā kino festivāls "Artdocfest/Riga", kurā skatītājiem divās konkursa programmās "Baltijas fokuss" un "Artdocfest", kā arī ārpuskonkursa programmā būs iespēja noskatīties 28 dokumentālās filmas no 14 valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!