Foto: AP/Scanpix
Latvijas vadošā tenisiste Anastasija Sevastova trešdien uz māla seguma notiekošā Čārlstonas WTA "Premier" sērijas turnīra otrās kārtas mačā ar 6-3, 6-4 uzvarēja šo sacensību 2014. gada uzvarētāju Andrea Petkoviču no Vācijas, pārtraucot trīs zaudējumu sēriju.

Latvijas tenisiste, kura turnīrā izlikta ar astoto numuru, nodemonstrēja pārliecinošu sniegumu, par trešās kārtas sasniegšanu nopelnot 55 WTA vienspēļu ranga punktus. Trešajā kārtā Latvijas pirmā rakete spēkosies ar tunisieti Onsu Žabēru, kura pamatturnīrā iekļuva kā kvalifikācijas laimīgā zaudētāja.

Sevastova spēli sāka ar izcīnītu punktu pretinieces servē, izmantojot pirmo breikbumbu mačā, pēc tam panākot arī 2-0 savā labā, taču ceturtajā geimā Latvijas sportiste vieglās situācijās pieļāva trīs kļūdas pēc kārtas, ļaujot Petkovičai izmantot breika iespēju un panākt neizšķirtu 2-2.

Piektajā geimā Sevastova atkal bija labāka vācietes servē, otro reizi mačā izmantojot breikbumbu, bet svarīgā sestajā geimā Latvijas sportiste nodemonstrēja aukstasinību un atspēlēja jau divas Petkovičas breika iespējas, panākot 4-2 savā labā.

Sevastova pēc tam vēlreiz tika pie divām breika iespējām, kuras šoreiz neizmantoja, taču seta beigas aizvadīja pārliecinoši, devītajā geimā ar otro setbumbu trešo reizi setā laužot pretinieces servi.

Otrais sets Sevastovai sākās neveiksmīgi, jo viņa pirmajā geimā zaudēja savā servē, pēc tam nonākot iedzinējos ar 0-2, taču turpinājumā Latvijas tenisiste spēja atspēlēties, ceturtajā geimā panākot izlīdzinājumu, bet tad arī panākot 3-2. Pēc piektā geima Petkoviča lūdza medicīnisko pauzi, jo viņai bija problēmas ar kreisās kājas ceļgalu.

Nākamjos divos geimos labākas bija servētājas, lai gan Sevastova astotajā geimā bija vadībā ar 40:0, tomēr Petkoviča atspēlēja trīs breikbumbas un panāca izlīdzinājumu. Savukārt devītajā geimā divas breika iespējas jau bija vācietei, taču arī Sevastova nodemonstrēja vēsu prātu un panāca 5-4. Savukārt desmitajā geimā Latvijas pārstāve atkal bija vadībā ar 40:0 un ar otro mačbumbu svinēja panākumu arī visā mačā.

Abām tenisistēm šī bija pirmā savstarpējā spēle.

Trešajā kārtā Sevastova tiksies ar WTA ranga 131.numuru Žabēru no Tunisijas, kura otrajā kārtā ar 6-4, 6-4 pārspēja polieti Magdu Lineti, kura rangā atrodama 83. pozīcijā.

Sevastovai un 2011. gada Francijas atklātā čempionāta junioru turnīra uzvarētājai Žabērai šī būs pirmā savstarpējā cīņa.

WTA ranga 26. vietā esošā Sevastova sacensībās izlikta ar astoto numuru, kas pirmo kārtu deva brīvu, bet 75. pozīcijā esošā Petkoviča pamatturnīru sāka pirmdien ar uzvaru 7-5, 6-2 pār spānieti Laru Arruavarrenu.

Sevastova bija zaudējusi iepriekšējos trijos mačos. Šosezon viņa piecos no astoņiem turnīriem zaudējusi pirmajā mačā, bet vēl vienā – otrajā, tomēr pārējos divos iekrājusi daudz ranga punktu – Austrālijas atklātajā čempionātā tika sasniegta trešā kārta, bet prestižajā Dubaijas WTA "Premier" turnīrā aizkļūts līdz pusfinālam. Tas viņai rangā palīdzēja sasniegt 23. vietu, kas ir Sevastovas karjeras rekords.

Tikmēr Petkoviča šosezon neviena turnīrā nav tikusi tālāk par otro kārtu un arī nav spējusi pieveikt rangā tik augstu esošas tenisistes kāda pašlaik ir Sevastova.

Petkoviča 2011. gadā rangā pakāpās līdz pat devītajai pozīcijai un 2014. gadā sasniedza pusfinālu Francijas atklātajā čempionātā, kas notiek tieši uz māla seguma, kāds ir arī Čārlstonā. Viņai karjerā ir seši WTA tituli un četri no tiem izcīnīti uz māla.

Sevastova Čārlstonas turnīrā piedalās ceturto reizi. Pirmoreiz 2009. gadā viņa pārvarēja kvalifikāciju un apstājās otrajā kārtā, bet 2010. gadā un pērn zaudēja jau pirmajā kārtā. Savukārt Petkoviča ir šī turnīra 2014. gada čempione. Gadu vēlāk viņa aizkļuva līdz pusfinālam, bet pērn cieta zaudējumu otrajā kārtā.

Trešdien otrās kārtas spēli aizvadīs arī Aļona Ostapenko, kura ap plkst. 20 spēkosies ar Grieķijas sportisti Mariju Sakari.

Pasaules ranga 66. vietas īpašniece Ostapenko pirmās kārtas cīņā pirmdien ar 6-4, 6-2 uzvarēja Rumānijas sportisti Anu Bogdanu, kura šo turnīru sāka no kvalifikācijas un rangā atrodas 119. pozīcijā. Tā Ostapenko profesionāles karjerā bija vien trešā uzvara pamatturnīru mačos uz māla seguma. Pērn viņa uzvarēja divos mačos Romas WTA "Premier" sērijas turnīrā, bet citās māla cīņās cietusi neveiksmes.

Tikmēr 91. vietā esošā Sakari pirmās kārtas mačā otrdien ar 7-5, 6-4 negaidīti pieveica amerikānieti Lorēnu Deivisu, kura bija izlikta ar 14. numuru, bet pasaules rangā pašlaik atrodama augstajā 35. pozīcijā. Otrdien izcīnītā uzvara ir viens no grieķietes lielākajiem panākumiem karjerā.

Latvijas tenisiste par otrās kārtas sasniegšanu nopelnījusi 30 WTA ranga punktus. Šajā turnīrā Ostapenko jāaizstāv pērn Katovices WTA "International" turnīra pusfinālā nopelnītie 110 punkti.

Latvijas otrajai raketei šī ir debija Čārlstonas turnīrā, bet, uzvarot Sakari, viņai astotdaļfinālā pretim stāsies ar ceturto numuru izliktā Jeļena Vesņina no Krievijas vai Fanni Stolāra no Ungārijas.

Ostapenko piedalās arī šī turnīra dubultspēļu sacensībās, kur pirmajā kārtā otrdien pārī ar pieredzējušo amerikānieti Rakelu Atavo pirmajā kārtā ar 6-3, 6-3 pieveica rumānieti Irinu Begu un vācieti Lauru Zīgemundu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!