Foto: F64
Ar latvieši kino klasiķa Jāņa Streiča jaunākās filmas "Rūdolfa mantojums" DVD izdošanu tiks aizsākta jauna sērija "Latvijas Filma", kurā DVD formātā plānots izdot populārākās latviešu kinofilmas, portālu "Delfi" informē Nacionālā Kino centra pārstāvji.

"Rūdolfa mantojums" ir kļuvusi par kinoteātros skatītāko latviešu filmu pēc "Rīgas sargiem" – tā savāca vairāk kā 96 tūkstošus skatītāju kinoteātros visā Latvijā, piekāpjoties tikai tādiem grāvējiem kā "Avatars" un kārtējā "Šreka" sērija. Savukārt 18.novembra vakarā, kad filma tika rādīta televīzijā, to noskatījās vairāk kā pusmiljons televīzijas skatītāju, tā padarot to par 2010. gada skatītāko televīzijas notikumu.

Ar Rūdolfa mantojuma DVD iznākšanu savu ceļu pie skatītājiem uzsākusi jauna DVD sērija – "Latvijas Filma". Šai sērijā tiks izdotas filmas, kas kļuvušas par notikumu Latvijas kino dzīvē – tās, kas ieņem būtisku vietu Latvijas kultūras kontekstā, izceļas ar māksliniecisko kvalitāti vai baudījušas īpašu skatītāju mīlestību – gluži kā pirmais nacionālais grāvējs "Zvejnieka dēls", kas 1939. gadā pulcēja nebijušu daudzumu kino skatītāju un kura DVD izdevums sekos drīzumā.

"Rūdolfa mantojums" ir režisora Jāņa Streiča veltījums Blaumanim – fantāzija par Skroderdienu varoņu jaunības dienām, tiem dodot citus vārdus un darbību pārnesot krietni vēlākā laikā.

20. gs. sākumā modās tautas nacionālā pašapziņa, auga zemnieku rocība un varēšana. Un pārtikušais Rūdups ar savu lepnību bija baronam kā dadzis acī, turklāt kļuva gaužām nevaldāms, kad viņu ķēra Amora bulta. Kalpones Emīlijas dēļ vecais ir gatavs uz visu, taču meiča mīl viņa krustdēlu Kārli. Filma stāsta, kā divu radinieku cīņa par Emīlijas sirdi izmainīja kā abu vīriešu, tā pašas kalponītes likteni.

Kā filmai iznākot žurnālistiem norādīja pats režisors – ar šo darbu viņš vēlējies skatītājiem ieteikt neaizmirst: "Mums pašiem kungiem būt, mums pašiem – arājiem". Režisora vārdiem runājot – "mūsos ir tas fundaments, mēs to varam".

"Rūdolfa mantojums," pie kuras veidošanas režisors un pārējā radošā komanda strādājusi trīs gadus, izmaksājusi ap 1,4 miljonus latu. Pēc kopējā finansējuma tā ir otra dārgākā filma, kas uzņemta Latvijā pēdējo gadu laikā.

Galvenās lomas filmā spēlē populāri latviešu aktieri – Rūdolfu Rūdupu atveido Romualds Ancāns, kalponi Emīliju – Rēzija Kalniņa, Kārli – Arturs Skrastiņš, baronu – Uldis Dumpis, mācītāju – Jānis Paukštello. Tāpat filmā redzami tādi aktieri kā Dainis Gaidelis, Velta Straume, Venta Vecumniece, Ingrida Andriņa un citi.

Režisors Jānis Streičs ir uzņēmis tādas tautā mīlētas filmas kā "Limuzīns Jāņu nakts krāsā", "Cilvēka bērns", "Teātris", "Mans draugs nenopietns cilvēks" un citas. Viņš ir arī vairāku starptautisko filmu festivālu laureāts.

1998.gadā Streičs tika apbalvots ar Triju zvaigžņu ordeni, viņš ir Latvijas Zinātņu akadēmijas Goda loceklis, bijis Latvijas Kinematogrāfistu savienības priekšsēdētājs un Rīgas Latviešu biedrības priekšsēdētājs.

Jau ziņots, ka Nacionālais kino centrs lēmis filmas "Rūdolfa mantojums" turpinājumam "Tās trakās skroderu dienas" finansējumu nepiešķirt. Pat režisors paudis par to sarūgtinājumu, intervijā laikrakstam "Neatkarīgā" sakot, ka filma "nu ir norakta".

"Rūdolfa mantojuma" DVD pašlaik var iegādāties visos "Narvessen" veikalos un drīzumā arī citās tirdzniecības vietās.

Tas nopērkams arī Latvijas filmu DVD interneta veikalā www.bestbaltic.lv – kas šīs filmas ļauj iegādāties ikvienam, neatkarīgi no dzīvesvietas.

Filma subtitrēta krieviski un angliski.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!