Pirmdien, 16. augustā, 70 gadu jubileju svin viena no Latvijas spilgtākajām teātra un kino aktrisēm Mirdza Martinsone. Portāls "Delfi" sadarbībā ar Latvijas Nacionālo arhīvu piedāvā aplūkot vēsturiskas fotogrāfijas ar Mirdzu Martinsoni.

Mirdza Martinsone dzimusi Rīgā, mācījusies Rīgas 7. vidusskolā, bet 1971. gadā iestājusies Tautas kinoaktieru studijā, drīz pēc tam arī Dailes teātra 5. studijā. Karjeras laikā aktrise nospēlējusi ap 90 lomu teātrī un ap 60 lomu kino un televīzijā. Kopš 1973. gada Dailes teātra štata aktrise.

Enciklopēdijā "Teātris un kino" Mirdza Martinsone raksturota kā aktrise ar intuitīvu pieeju lomām, emocionāli un plastiski izteiksmīga interpretētāja, azartiska un koķeta spēlētāja.

Starp viņas skatuves lomām ir Donja Inese Ričarda Šeridana lugā "Atjautīgā aukle", Helēna un Beatriče Viljama Šekspīra "Sapnis vasaras naktī" un "Liela brēka, maza vilna", Asnate un Ārija Raiņa "Jāzeps un viņa brāļi" un "Indulis un Ārija", Jakobīne Mārtiņa Zīverta "Minhauzena precības", Kandida Džordža Bernarda Šova tāda paša nosaukuma lugā un daudzas citas. Īpaši pārliecinoši padevušās krievu klasikas lomas Antona Čehova, Aleksandra Ostrovska, Ivana Turgeņeva drāmās. Aktrise vairākas lomas spēlējusi arī Rīgas Krievu teātra iestudējumos.

Savas pirmās epizodiskās kinolomas Mirdza Martinsone nospēlē 1970. gadu sākumā filmās "Šauj manā vietā!" un "Klāvs – Mārtiņa dēls" tām sekoja lomas filmās "Uzbrukums slepenpolicijai", "Robina Huda bultas", "Šīs bīstamās balkona durvis", "Nepabeigtās vakariņas" u.c., taču slavu visas Padomju Savienības mērogā atnes apķērīgās laimes meklētājas Džinnijas Gordones loma režisora Aloiza Brenča 1983. gada asa sižeta filmā "Mirāža". Vēl viena neaizmirstama aktrises kinoloma ir jutekliskā un brīvdomīgā skolotāja Judīte Žīraka režisora Arvīda Krieva izaicinošajā spēlfilmā "Fotogrāfija ar sievieti un mežakuili" (1987), kurā Mirdza Martinsone saspēlējās ar aktieriem Ivaru Kalniņu, Pēteri Gaudiņu un jauniņo Alvi Hermani.

Gadsimtu mijā par Mirdzas Martinsones tautā populārāko lomu kļūst mājsaimniece Monika Rambāne "LNT" veidotajā komēdijseriālā "Sirdsmīļā Monika", kur viņa darbojās kopā Jāni Reini, Olgu Dreģi un Leonu Krivānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!