Foto: Vida Press
Par viņu ir jūsmojušas dāmas, bet daudzi pusaugu puikas tik ļoti iedvesmojušies, ka vienā laidā spēlējušies indiāņos pa piemājas krūmājiem. Sestdien, 13. jūnijā, savu 80. jubileju svin Austrumeiropas valstīs un bijušajā padomju blokā populārais serbu aktieris Gojko Mitičs, kurš slavu izpelnījies kā indiāņu lomu atveidotājs "sarkanajos vesternos" – Austrumeiropā tapušajās indiāņu filmās.

Mitičs dzimis 1940. gada 13. jūnijā, Leskovacas ciematiņā, Dienvidslāvijas Karalistē, zemnieku ģimenē, un jau kopš bērnības bijis ļoti sportisks – viņš absolvējis Belgradas Fiziskās kultūras institūtu un jaunībā bija Dienvidslāvijas airēšanas izlases dalībnieks.

Savu kinoaktiera karjeru Mitičs sāka kā kaskadieris – šī iemesla dēļ viņam arī vēlāk, spēlējot galvenās lomas, nebija nepieciešams dublieris. Tāpat viņš filmējās masu skatos.

Par būtisku pavērsienu Mitiča karjerā kļuva pārcelšanās un Vācijas demokrātisko republiku (VDR) 1966. gadā. Tur viņš sāka filmēties VDR galvenās kinostudijas DEFA "sarkanajos vesternos". Viņš nospēlējis tādus varonīgos indiāņus kā Čingačguks, Tekumsē, Oceola, virsaiti Tokei-Itho, Vanagaci un daudzus citus. Laikā no 1966. līdz 1984. gadam Mitičs nofilmējās 12 dažādās indiāņu filmās. No tām īpaši jāizceļ 1967. gada filma "Čingačguks Lielā Čūska" pēc Fenimora Kūpera darba "Zvērkāvis" motīviem. Filmu nopirka Padomju Savienība, kur tā piedzīvoja milzu popularitāti, bet Gojko Mitičs kļuva par daudzu pusaudžu elku.

Kad publikas interese par indiāņu filmām noplaka, Gojko Mitičs pārcēlās uz Vācijas Federatīvo republiku, kur turpināja filmēties un arī spēlēt kā dramatiskā teātra aktieris. Aktieris iemēģinājis arī roku kā režisors, uzņemot vairākas bērnu filmas.

Ik pa laikam Mitičs ir atgriezies pie vesterniem un atkal iejuties indiāņa lomā, bet līdz šim jaunākais darbs, kurā redzams pazīstamais aktieris, ir Krievijas un Serbijas kopražojuma asa sižeta filma "The Balkan Line" (2019).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!