Foto: Arhīva foto
Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs turpina iepazīstināt ar Latvijā veidotajām aktierfilmām, aprīlī aicinot noskatīties Rīgas kinostudijas 1965. gadā tapušo vēsturisko spēlfilmu "Sūtņu sazvērestība", kas pie skatītājiem nonāca, izejot stingru cenzūru. Filmas režisors un scenārija līdzautors ir daudzu dramatisku, literāru darbu ekranizētājs Nikolajs Rozancevs. Spēlfilma kļuva par pirmo nopietno kino debiju jaunajam aktierim Uldim Dumpim, kuram pēc Latvijas Valsts konservatorijas absolvēšanas bija uzticēta galvenā loma.

Kā raksta arhīva pārstāvji, skatītājs var pārliecināties, ka Jānis Streičs uzņemšanas komisijā atklājis talantu: "Tas ir kolosāls puisis, tas jāņem." Neliela loma ir uzticēta jau kino atzītajam Eduardam Pāvulam, bet epizodiska loma aizsāka Arņa Līcīša kinokarjeru.

Filmas režisors Nikolajs Rozancevs, scenārija autori Mihails Makļarskis, Nikolajs Rozancevs un Gunārs Kurpnieks, operatori Mārtiņš Kleins un Alberts Osipovs, mūzikas autors Marģeris Zariņš, mākslinieks Laimdonis Grasmanis, kostīmu mākslinieks Jānis Matīss.

Lomās: Uldis Dumpis (Eduards Bērziņš), Igors Klāss (Felikss Dzeržinskis), Vadims Medvedjevs (Sidnejs Reilijs), Oļegs Basilašvili (Roberts Lokarts), Valdemārs Zandbergs (mācītājs Tiltiņš), Eduards Pāvuls (Jēkabs Peterss), Arnis Līcītis (Līdaka), Uldis Pūcītis (Hikss), Aleksandrs Kutepovs (Sverdlovs), Rita Gladunko (Jeļena Nikolajevna), Larisa Daņiļina (Dagmāra) u.c.

Filmas notikumi risinās sarežģītā laikā. Padomju Krievija pastāv deviņus mēnešus, ārzemju preses pārstāvji un sūtņi pasaulei ziņo par teroru. Lielbritānijas misijas vadītājs Roberts Lokarts 1918. gada vasarā plāno sazvērestību pret boļševiku varu. Apvērsuma īstenošanai Lokarts cenšas iesaistīt latviešu strēlniekus, kuru dzimtenes mīlestība un drosme ir iemantojušas slavu. Latviešu strēlnieku divīzijas artilērijas diviziona komandieris Eduards Bērziņš ir izvēles priekšā, kurai varai uzticēties, lai iemantotu mieru un brīvību.

Filmu varat noskatīties Nacionālā Kino centrs portālā "Filmas.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!