Foto: Publicitātes foto
22. janvārī Losandželosā tika nosaukti ASV kinoakadēmijas balvas "Oskars" nominanti, tai skaitā galvenā – labākās filmas – "Oskara" pretendentes. Šis gads zīmīgs ar vairākiem pavērsieniem ASV kinoakadēmijas biedru izvēlēs – pirmo reizi uz prestižo balvu pretendē supervaroņu filma, tāpat pirmo reizi galvenajā kategorijā nominēta servisa "Netflix" filma, turklāt tā ir spāņu valodā, bet Bredlijs Kūpers debitē režijā, pārstaisa senu melodrāmu, pats spēlē un dzied, tiekot pie vairākām "Oskara" nominācijām. Uz "Oskaru" pretendē komēdijdrāmas par rasismu, varu un prāta apjukumu visaugstākajos varas gaiteņos, kā arī spožas biogrāfijas. Aicinām iepazīties ar astoņiem izciliem dažādu žanru kinodarbiem, kas šogad nominēti "Oskara" balvai galvenajā kategorijā – "Labākā filma".

'Roma'

Par šā gada lielo kino pārsteigumu kļuvusi meksikāņu režisora Alfonso Kuarona filma “Roma”, turklāt tā, līdzīgi kā supervaroņu filma “Black Panther”, kļuvusi par savdabīgu robežšķirtni “Oskara” balvas vēsturē. Kopumā tā ASV kinoakadēmijas balvai nominēta 10 kategorijās, turklāt pretendē uz balvu gan kategorijā “Labākā filma”, gan “Labākā filma svešvalodā”. Melnbaltā “Roma” ir Meksikas pieteikums “Oskaram”, tā ir spāņu valodā, turklāt pirmā straumēšanas servisa “Netflix” filma, kas pretendē uz prestižo balvu galvenajā kategorijā.

Šajā filmā Alfonso Kuarons atskatās uz savu bērnību Mehiko. Roma ir kvartāls Meksikas galvaspilsētā, kur mitinās kupla un turīga meksikāņu ģimene. Filmas notikumus skatītājs vēro ar indiāņu izcelsmes auklītes un kalpones Kleo acīm. Tikmēr pilsētā notiek studentu demonstrācijas, kuras valsts brutāli apspiež, savukārt Kleo zaudē bērniņu, kura tēvs viņu pametis.

Filma jau saņēmusi “Zelta lauvu” Venēcijas kinofestivālā, kā arī “Zelta globusu” kā “Labākā filma svešvalodā”, bet Kuarons kā “Labākais režisors”.

Filmu “Roma” var noskatīties “Netflix” servisā.

'Favorīte'

Filma “The Favourite” ir viena no šā gada “Oskara” balvai visvairāk nominētajiem kinodarbiem. Kopumā uz ASV kinoakadēmijas prestižo godalgu tā pretendē 10 kategorijās, tai skaitā uz galveno “Labākā filma”. Tāpat novērtēts aktierdarbs – Olīvija Kolmena par karalienes Annas lomu uz zeltīto statueti pretendē katgeorijā “Labākā aktrise”, savukārt Emma Stouna un Reičela Veisa par savām lomām nominētas “Oskaram” kategorijā “Labākā aktrise otrā plāna lomā”. Labākā režisora “Oskaram” nominēts arī talantīgais grieķis Jorgs Lantimoss.

Filma aplūko kinematogrāfā mazāk portretētu britu monarhu – karalieni Annu, kura tronī bija vien piecus gadus – no 1702. līdz 1707. gadam. Lielbritānija tai laikā karo ar Franciju, bet karalienei tas maz interesē. Viņai tīk pīļu skriešanās un spēlēšanās ar saviem 17 trusīšiem – katrs no tiem ir viens no viņas zaudētajiem bērniem. Majestātes uzticības persona, padomdevēja un slepenā mīļākā ir Malboro hercogiene Sāra Čerčila, kurai ir liela vara pār karalieni. Notikumi samežģās, kad pilī ierodas Sāras jauniņā māsīca Abigeila.

Filma “The Favourite” pirmizrādi piedzīvoja 2018. gada Venēcijas kinofestivālā, kur tā saņēma Lielo žūrijas balvu, bet Olīvija Kolmena Volpi kausu kā labākā aktrise. Kolmena par šo lomu jau saņēmusi arī “Zelta globusu”.

Latvijas kinoteātros filma “The Favourite” pagaidām nav iekļauta repertuārā.

‘Vara’

Filma “Vice” (Vara) arī ir viena no šā gada “Oskara” balvas favorītēm. Tā saņēmusi nominācijas astoņās katgeorijās, tai skaitā “Labākā filma”, “Labākais režisors” un “Labākais scenārijs”, pie nominācijām tikusi arī vesela plejāde aktieru – “Labākais aktieris” – Kristians Beils, “Labākais aktieris otrā plāna lomā” – Sems Rokvels, “Labākā aktrise otrā plāna lomā” – Eimija Adamsa.

Nesaudzīgā komēdijdrāma portretē vienu no visu laiku ietekmīgākajiem vīriem ASV vēsturē – bijušo viceprezidentu Diku Čeiniju, kurš aktīvi darbojās Džordža V Buša prezidentūras laikā. Kristians Beils par spožo Dika Čeinija lomas atveidojumu jau saņēmis “Zelta globusu” kā “Labākais aktieris – mūziklā vai komēdijā”.

Latvijā filmu “Vice” sāks demonstrēt no 15. februāra.

'Zvaigzne ir dzimusi'

Vēl viena filma, kas šogad raksta “Oskaru” vēsturi ir Bredlija Kūpera režijas debija “Star ir Born” (Zvaigzne ir dzimusi). Romantiskā muzikālā drama “Oskara” balvai nominēta astoņās kategorijās, turklāt Bredlijs Kūpers ir ekrāna zvaigzne, kas uz kinoļaužu iekāroto statueti pretendē gan kategorijā “Labākā filma”, kā autors, “Labākais aktieris un “Labākais adaptētais scenārijs”, kā autors.

Par savu aktierisko sniegumu novērtēta arī dziedātāja Lady Gaga, kura ir viena no retajām popmūzikas dīvām, kas spējušas sevi pierādīt uz lielā ekrāna un bijušas nominētas kinoindustrijā prestižākajam apbalvojumam. ASV kinoakadēmijas biedri novērtējuši arī Lady Gaga radīto mūziku – viņas un Marka Ronsona “Shallow” uz “Oskara” balvu pretendē arī kategorijā “Labākā dziesma”.

Scenārija pamatā ir 1937. gadā tapusi filma, pēc kuras iestudēti divi Brodveja mūzikli – 1954. un 1976. gadā, kā arī tapusi Bolivudas filma “Aashiqui 2”.

Bredlijs Kūpers filmā ir pieredzējušais mūziķis Džeksons Meins, kurš satiek jauno dziedātāju Eliju (Lady Gaga) un iemīlas viņā. Elija vairs necer, ka spēs gūt panākumus kā mūziķe, taču Džeksons pierunā viņu kāpt uz lielās skatuves. Lai gan Elijas karjera strauji uzplaukst, abu personīgās attiecības samezglojas, jo Džeksons grimst arvien dziļāk atkarību purvā.

Filma Latvijā tiek rādīta kopš pagājušā gada 5. oktobra un joprojām atsevišķos seansos ir skatāma kinoteātru aktuālajā repertuārā.

'Melnā Pantera'

Par savdabīgu vēsturisku pagriezienu šā gada “Oskaru” cīņā ASV kinoakadēmijas locekļi parūpējušies galvenajā katgorijā “Labākā filma” izvirzot “Marvel” supervaroņu filmu “Black Panther” (Melnā Pantera). Iepriekš šī žanra filmas izpelnījās nominācijas un balvas tehniskajās, pārsvarā specefektu kategrijās, taču šogad pirmo reizi supervaroņu filma pretendē uz labākās filmas godu.

Kopumā “Black Panther” ASV kinoakadēmijas balvām nominēta septiņās kategorijās. Novērtēta gan filmā skanošā mūzika, gan skaņu efekti, gan kostīmi. Filmas režisors ir Raiens Kūglers.

Filmas leģenda vijas ap Vakandu – īpašu teritoriju, kura atrodas dziļi noslēpta Āfrikas mežonīgajos apvidos – tās unikālie derīgie izrakteņi ir vienmēr piesaistījuši alkatīgus cilvēkus, kuri bija gatavi iznīcināt visu savā ceļā. Taču to vienmēr aizsargāja savannas gars – Melnā Pantera. Vakandā atkal ir ierodies ienaidnieks – šoreiz apbruņojies ar modernām tehnoloģijām. Tāpēc ir vajadzīgs kāds, kurš liktu atdzimt Melnās Panteras leģendai.

Filma Latvijas kinoteātros tika izrādīta 2018. gada pirmajā pusē un šobrīd vairs nav repertuārā.

'Melnais KKKlanmens'

Uz sešiem “Oskariem” dažādās kategorijās pretendē arī Spaika Lī jaunākais darbs “BlacKkKlansman” (Melnais KKKlanmens) , tai skaitā “Labākā filma” un “Labākais režisors”. Tāpat ar “Oskaru” nomināciju novērtēts Adams Draivers kategorijā “Labākais aktieris otrā plāna lomā”.

“BlacKkKlansman” pirmizrādi piedzīvoja 2018. gada Starptautiskajā Kannu kinofestivālā, noslēgumā saņemot žūrijas Grand Prix balvu. bet Spaiks Lī – sešas minutes garas stāvovācijas. Amerikāņu filmu institūts to jau iekļāvis 10 labāko 2018. gada filmu sarakstā.

Ironiskā un komiskā drāma runā par rasisma problēmu ASV, balstoties reālos policista Rona Stalvorta memuāros. Filmas notikumi risinās 70. gados, kad Koloradospringsas policijas iecirknī ir pirmo reizi ASV vēsturē darbā tiek pieņemts afroamerikāņu policists (Džons Deivids Vašingtons). Viņam kopā ar ebreju izcelsmes partneri (Adams Draivers) izdodas iefiltrēties vietējā Kukluksklana aprindās.

Latvijā filma tika demonstrēta Rīgas Starptautiskā kino festivāla (Riga IFF 2018) programmā.

'Bohēmista rapsodija'

Jau ar “Zelta globusu” godalgotā muzikālā biogrāfija “Bohemian Rhapsody” (Bohēmista Rapsodija) ir vēl viena pretendentente uz aizvadītā gada labākās filmas “Oskaru”. Tāpat uz prestižo statueti pretendē galvenās – dziedātāja Fredija Merkūrija – lomas atveidotājs, aktieris Rami Maleks. Kopumā filma nominēta ASV kinoakadēmijas balvai piecās kategorijās.

Filma stāsta par leģendārās grupas "Queen" ceļu uz panākumiem, kulta dziesmām un revolucionārajam skanējumam, kā arī grupas atrašanos uz izjukšanas robežas. Filmas centrā – ģēnijs un dumpinieks – Fredijs Merkūrijs. Filmas notikumi rāda laiku no 1970. Gada, kad Fredijs Merkūrijs pievienojas “Queen”, līdz pat 1985. gadam, kad grupa uzstājās leģendārājā “Live Aid” koncertā. Filma saņēmusi arī grupas “Queen” dalībnieku svētību – Braiens Mejs un Rodžers Teilors bijuši tās muzikālie un radošie konsultanti, savukārt grupas menedžeris Džims Bīčs bijis viens no filmas producentiem.

Latvijas kinoteātros filma “Bohemian Rhapsody” tiek demonstrēta kopš 2018. gada 1. novembra un repertuārā atrodas joprojām.

'Ceļvedis'

Piecām “Oskara” balvām, tai skaitā galvenajam “Labākās filmas” “Oskaram”, nominēta Pītera Farelija “Green Book” (Ceļvedis), kas arī aktualizē rasu jautājumu ASV, atskatoties pagātnē. “Oskara” balvai nominēti arī abi filmas galveno tēlu atveidotāji – Vigo Mortensens par šofera Tonija Lipa lomu, bet Maheršala Ali par talantīgā pianista Dona Šērlija atveidojumu.

Filmas notikumi risinās 60. gadu Amerikā. Tonijs Lips ir mazizglītots bāra apsargs itāļu apdzīvotā rajonā Ņujorkā. Viņš saņem piedāvājumu kļūt par melnādainā pasaules līmeņa pianista doktora Dona Šērlija šoferi koncertturnejā no Manhatanas līdz pat dienvidu štatiem. Viņi dodas braucienā, ņemot līdzi ceļvedi jeb kā to sauca 60. gadu Amerikā – “Zaļo grāmatu”, kurā atzīmēti tie retie iestādījumi, kas ir droši afroamerikāņiem. Ceļojuma laikā viņi saskarsies gan ar rasismu, gan ar negaidītu cilvēcību, un, par spīti abu atšķirīgumam, abu starpā uzplauks patiesa draudzība.

Filma saņēmusi jau vairākas balvas, tai skaitā trīs “Zelta globusus” – kā “Labākā filma – mūzikls vai komedija”, “Labākais aktieris otrā plāna lomā” – Maheršala Ali un par labāko scenāriju.

Latvijas kinoteātros filmu sāka 25. janvārī un tā šobrīd ir aktuālajā repertuārā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!