Foto: AP/Scanpix

Naktī no svētdienas uz pirmdienu ASV norisinājusies Holivudas Ārvalstu preses balvas "Zelta globuss" pasniegšanas ceremonija, kurā uzvaras laurus plūkušas filmas "Argo" un "Les Miserables" ("Nožēlojamie"), attiecīgi uzvarot divās galvenajās kategorijās – Labākā drāma un Labākā komēdija vai mūzikls.

Filma "Argo" spilgti ataino 1979. gada ķīlnieku krīzi Irānā, kad ASV vēstniecībā Teherānā tika sagūstīti tās darbinieki. Filmas režisors Bens Afleks saņēmis "Zelta globusu" kā labākais režisors.

Tradicionāli Holivudas preses asociācija, pasniedzot galvenos "Globusus", nodala komēdijas un mūzikla žanru un šajā kategorijā šogad pie prestižās statuetes tikusi filma "Les Miserables", kas tapusi pēc tāda paša nosaukuma Viktora Igo romāna motīviem, par pamatu ņemot pasaulslaveno Kloda Mišela Šēnberga mūziklu. Hjū Džekmens, kurš šajā filma atveido Žanu Valžanu, saņēmis balvu kategorijā Labākais aktieris komēdijā vai mūziklā.

Slavenā mūzikla ekranizējumu veidojis ASV Kinoakadēmijas balvas "Oskars" ieguvējs, filmas "Karaļa runa" režisors Toms Hūpers.

Šī gada balvu sezonas nomināciju līdere – vēsturiskā drāma par 16. ASV prezidentu Abrahamu Linkolnu "Lincoln" ("Linkolns") tikusi pie viena no galvenajiem globusiem – kā labākais aktieris tika sveikts filmas titullomas atveidotājs Daniels Dejs Luiss.

Īstu pārsteigumu sanākušajiem sagādāja bijušais ASV prezidents Bils Klintons, kurš bija ieradies uz ceremoniju, lai pieteiktu filmu "Lincoln" kā vienu no "Zelta globusa" nominantēm. Kā ralsta ārvalstu prese, lai gan iepriekš publiski nepieteikta, šāda viesa kāpšana uz skatuves nav bijusi nejaušība. Ideja nākusi no filmas režisora Stīvena Spīlberga, kurš ir labi pazīstams ar bijuši ASV prezidentu.

Nominācijā Labākā aktrise pēc balvas devās Džesika Česteina par darbu Ketrinas Bigelovas "Bin Ladena medību" filmā "Zero Dark Thirty". Savukārt par labāko aktrisi komēdijā vai mūziklā atzīta Dženifera Lorensa, kura atveido galveno lomu filmā "Silver Linings Playbook".

"Zelta globusus" kā labākie aktieri otrā plāna lomās saņēmuši Kristofers Valcs par lomu jaunākajaā Kventina Tatarntino filma "Django Unchained" ("Atsvabinātais Džango") un Anna Hataveja par Fantinas atveidojumu mūziklā "Les Miserables".

Kategorijā Labākā ārvalstu filma triumfu piedzīvojusi Mihaela Hanekes filmas "Amour" ("Mīlestība"), kas jau saņēmusi Kannu "Zelta palmas zaru", Eiropas kinobalvu un citas godalgas, kā arī ir nominēta "Oskara" balvai gan kategorijā Labākā ārvalstu filma, gan galvenajā – Labākā filma.

Pēc "Zelta globusa" uz skatuves kāpa arī animācijas filmas "Brave" ("Drošsirde") veidotāji, Maikls Dana par mūziku filmai "Life of Pi" ("Pi dzīve"), kā arī dziedātāja Adele, kura saņēma balvu par Džeimsa Bonda jaunākās filmas dziesmu "Skyfall".

Īstu triumfu "Zelta globusu" vakarā piedzīvojis televīzijas seriāls "Homeland", kas saņēmis gan balvu kā labākā TV drāma, gan pie balvām tikuši tā galveno lomu atveidotāji Demjens Luiss un Klēra Deinsa. Tāpat balvas dažādās kategorijās saņēmuši TV seriāli un īsfilmas "Girls", "Game Change", "House of Lies" un "Downton Abbey".

Jau ziņots, ka Sesila Demilla goda balva šogad piešķirta aktrisei Džūdijai Fosterei.

"Zelta globuss" ir otra prestižākā balva aiz ASV Kinoakadēmijas "Oskara", un tā tiek uzskatīta par vēstnesi tam, kuras filmas var cerēt uz panākumiem Amerikas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijā. "Zelta globuss" tiek pasniegts kopš 1944. gada.

'Zelta globusa' galvenās nominācijas un uzvarētāji:

Labākā filma (drāma):
Argo
Django Unchained
Life of Pi
Lincoln
Zero Dark Thirty

Labākā filma (komēdija vai mūzikls):
The Best Exotic Marigold Hotel
Les Miserables
Moonrise Kingdom
Salmon Fishing in the Yemen
Silver Linings Playbook

Labākā aktrise (drāma):
Džesika Česteina (Zero Dark City)
Mariona Kotiljara (Rust and Bone)
Helēna Mirrena (Hitchcok)
Naomi Vatsa (The Impossible)
Reičela Veiza (Deep Blue Sea)

Labākais aktieris (drāma):
Daniels Dejs Luiss (Lincoln)
Ričards Gīrs (Arbitrage)
Džons Houks (The Sessions)
Vakins Fīnikss (The Master)
Denzels Vašingtons (Flight)

Labākā aktrise (komēdija vai mūzikls)
Emīlija Blanta (Salmon Fishing in the Yemen)
Džūdija Denča (The Best Exotic Marigold Hotel)
Dženifera Lorensa (Silver Linings Playbook)
Megija Smita (Quartet)
Merila Strīpa (Hope Springs)

Labākais aktieris (komēdija vai mūzikls)
Džeks Bleks (Bernie)
Bredlijs Kūpres (Silver Linings Playbook)
Hjū Džekmens (Les Miserables)
Juens Makgregors (Salmon Fishing in the Yemen)
Bils Muerejs (Hyde Park on Hudson)

Labākais režisors:
Bens Afleks (Argo)
Ketrina Bigelova (Zero Dark Thirty)
Angs Lī (Life of Pi)
Stīvens Spīlbergs (Lincoln)
Kventins Tarantino (Django Unchained)

Labākā ārvalstu filma:
Amour (Austrija)
A Royal Affair (Dānija)
The Intouchables (Francija)
Kon-tiki (Norvēģija, Dānija, Lielbritānija)
Rust and Bone (Francija)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!