Foto: EPA/Scanpix/LETA
Gandrīz sirreāls šķiet likteņa pavērsiens, kura rezultātā pasaulē pazīstamais dienvidkorejiešu režisors Kims Kiduks burtiski nedēļu pirms savas 60 gadu jubilejas devās mūžībā kādā no Rīgas slimnīcām, tūkstošiem kilometru no dzimtenes, Covid-19 izraisīto komplikāciju pievarēts. Tas atgādina kādas viņa filmas sižetu, tomēr Kiduka dzīve bijusi dramatisku pavērsienu un traģēdiju pilna, bet kļūšana par režijas zvaigzni – drīzāk sagadīšanās. Skarbo dzīves pieredzi Kiduks tiecās atspoguļot savās filmās, kurās attēlotā ekstrēmā vardarbība un seksualitāte radīja viņam skandālista un provokatora slavu.

Kima Kiduka slava un balvas Rietumu kinofestivālos izcēla neparasto režisoru slavas zenītā un padarīja par vienu no dienvidkorejiešu autorkino popularizētājiem pasaulē 21. gadsimta sākumā. Savas 24 gadus ilgās karjeras laikā viņš paspēja uzfilmēt tieši 24 filmas – sanāk pa vienai gadā, tomēr tas nebūtu precīzi, jo bija gadi, kad tapa pat vairākas filmas, bet bija arī "tukšie" periodi. Kiduka "partizānu" filmēšanas stils, strādājot ar niecīgiem budžetiem, mazām komandām un bez studiju diktāta, ļāva režisoram pēc vienas filmas pabeigšanas uzreiz ķerties pie nākamās, ja vien bija idejas un iedvesma, pašam nereti pildot režisora, aktiera, scenārista, mākslinieka, montāžas režisora un producenta funkcijas vienlaikus.

Kiduka radītajā pasaulē elēģiskas, gleznieciskas dabas ainavas kļūst par vietu, kur izpausties viņa personāžu brutālajai maskulinitātei, uzbudinājumam, neapvaldāmajai iekārei un nekontrolējamajiem psihofiziskajiem afektiem. Vēl viens paradokss Kima Kiduka karjerā bija profesionālas kino izglītības neesamība. Kiduks piedzima 1960. gada 20. decembrī nomaļā Dienvidkorejas kalnu reģionā un jau bērnībā cieta pazemojumus savas ģimenes nabadzības dēļ. Kad ģimene vēlāk pārcēlās tuvāk Seulai, tēvs piespieda jauno Kimu pamest tehnikumu un meklēt darbu. Sešu gadu laikā no 1976. gada Kims strādāja autokapsētā, celtniecībā, pogu rūpnīcā un elektronikas ražotnēs. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!