Foto: AP/Scanpix/LETA. Aktrise Olīvija Kolmena

Svētdienas, 10. februāra, vakarā Londonā pasniegtas Britu filmu industrijas (BAFTA) balvas. Ceremonijas neapšaubāma līdere šogad bija Jorgosa Lantimosa filma "The Favourite" (Favorīte), kas triumfēja septiņās kategorijās, tomēr galveno – labākās filmas – balvu saņēma meksikāņu režisora Alfonso Kuarona darbs "Roma".

Filma "The Favourite" ataino 18. gadsimta sākumu, kad britu karaļnamā valda karaliene Anna. Viņu maz interesē Lielbritānijas karš ar Franciju. Majestātes uzticības persona, padomdevēja ir Malboro hercogiene Sāra Čerčila, kurai ir liela vara pār karalieni. Notikumi samežģās, kad pilī ierodas Sāras jauniņā māsīca Abigeila.

Kopumā filma bija saņēmusi BAFTA nominācijas 12 kategorijās, taču uzvarēja septiņās – tai skaitā Olīvija Kolmena par karalienes Anna lomu kategorijā "Labāka aktrise", bet Reičela Veisa par Malboro hercogienes lomu kategorijā "Labākā aktrise otrā plāna lomā'. Tāpat filma godalgota par kostīmiem, scenāriju, grimu un frizūrām, kā arī filmas vizuālo producēšanu. Tāpat tā tikusi pie bronzas maskas statuetes kategorijā "Labākā britu filma".

Savukārt jau Alfonso Kuarona darbs "Roma" triumfējis galvenajā kategorijā "Labākā filma", bet pats autors ticis pie balvas katgeorijā "Labākais režisors". "Roma" uzvarējusi arī kategorijā "Labākā filma svešvalodā" un novērtēta par operatora darbu.

Šajā filmā režisors atskatās uz savu bērnību Mehiko. Roma ir kvartāls Meksikas galvaspilsētā, kur mitinās kupla un turīga meksikāņu ģimene. Filmas notikumus skatītājs vēro ar indiāņu izcelsmes auklītes un kalpones Kleo acīm.

Atgādinām, ka abas šīs filmas ir arī līderes ASV kinoakadēmijas balvas "Oskars" pretendentu sarakstā. Abas prestižajai balvai saņēmušas 10 nominācijas.

BAFTA ceremonijā Londonā 10. februāra vakarā vēl vienu balvu jau saņemtajām pievienojis Rami Maleks, kurš par dziedātāja Fredija Merkūrija atveidojumu filmā "Bohemian Rhapsody" (Bohēmista rapsodija) uzvarējis kategorijā "Labākais aktieris". Savukārt Maheršala Ali saņēmis labākā otrā plāna aktiera balvu par talantīgā melnādainā pianista lomu filmā "Green Book" (Ceļvedis).

BAFTA jeb Britu Kino un televīzijas mākslas akadēmija ir Lielbritānijas organizācija, kas pasniedz gadskārtējus apbalvojumus par sasniegumiem kino un televīzijā. Zināmākais BAFTA pasniegtais apbalvojums ir Britu Kinoakadēmijas balva. Šogad balva tika pasniegta jau 72. reizi.

Labākā filma
"Roma"

Labākais režisors
Alfonso Kuarons (Roma)

Labākā aktrise
Olīvija Kolmena (The Favourite)

Labākais aktieris
Rami Maleks (Bohemian Rhapsody)

Labākā filma svešvalodā
“Roma”

Labākā britu rakstnieka, režisora vai producenta debija
Maikls Pīrss un Lorīna Dārka par “Beast”

Labākie kostīmi
“The Favourite”

Labākie vizuālie efekti
“The Black Panther”

Labākā aktrise otrā plāna lomā
Reičela Veisa (The Favourite)

Labākais aktieris otrā plāna lomā
Maheršala Ali (Green Book)

Labākais scenārijs
“The Favourite”

Labākais adaptētais scenārijs
“BlackKklansman”

Labākā filmas mūzika
“A Star is Born”

Labākais grims un frizūras
“The Favourite”

Ar visu uzvarētāju sarakstu var iepazīties BAFTA mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!