Foto: Publicitātes foto

Baltijas valstīm tik simboliskajā augusta nogalē, kad pirms 30 gadiem Lietuvu, Latviju un Igauniju vienoja vēsturiskais Baltijas ceļš, šogad jau trešo reizi norisināsies Baltijas filmu dienas, kuru laikā katras valsts iedzīvotāji divās dienās - 22. un 23. augustā kinoteātra "Splendid Palace" Lielajā zālē - bezmaksas seansos varēs noskatīties jaunākās un labākās kaimiņvalstu filmas, kā arī tikties ar filmu veidotājiem, portālu "Delfi" informē Nacionālā Kino centra pārstāve Elīna Cire.

Ceturtdien, 22. augustā

Pulksten 18.00 "Laika tilti"

Režisori Kristīne Briede, Audrjus Stonis (80', Latvija, Lietuva, Igaunija, 2018)

Baltijas filmu dienu atklāšanas seansam izvēlēta īpaši simboliska un mākslinieciski augstvērtīga filma, kas uzsver un pēta visu trīs Baltijas valstu vienotību, turklāt joprojām ir pieprasīta un tiek apbalvota nozīmīgos pasaules festivālos – visu trīs Baltijas valstu kopražojums, Latvijas un Lietuvas Simtgades filma Laika tilti. Tas ir stāsts par unikālu parādību pasaules kinovēsturē – Baltijas poētisko dokumentālo kino –, par dvēseles meklējumiem vēsturē un mākslā. Pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados jaunie dokumentālisti Latvijā, Lietuvā un Igaunijā atrada veidu, kā padomju cenzūras apstākļos runāt par savu laikmetu, vienlaikus meklējot atbildes uz mūžīgajiem jautājumiem. Viņu valoda bija poētisks, simbolu un metaforu piesātināts kino, kas vēl līdz šai dienai turpina iedvesmot baltiešus, attīsta vizuālo kultūru, spēju domāt, redzēt, saskatīt.

Filma latviešu, igauņu, lietuviešu, krievu valodā ar subtitriem latviešu valodā. Tulkojums angļu valodā – austiņās. Pēc filmas seansa sekos saruna ar abiem režisoriem.

Pulksten 20.30 "Vasaras izdzīvotāji"

Režisore Marija Kavtaradze (91', Lietuva, 2018)

Lietuviešu režisores M. Kavtaradzes debijas filma kopš tās pirmizrādes Toronto Starptautiskajā filmu festivālā kļuvusi par starptautiskās auditorijas mīluli, saņemot virkni apbalvojumu. Stāsts šķietami pavisam vienkāršs – jauna psiholoģe Indre braucienā no vienas slimnīcas uz otru pavada divus vienaudžus – psihoneiroloģiskās slimnīcas pacientus Pauli un Justi. Ceļojums, kas pilns izaicinājumu un pārbaudījumu, bet arī dziļas sirsnības, jaunības dzīvīguma un vēlmes pēc draudzības.

Filma lietuviešu valodā ar subtitriem angļu valodā. Tulkojums latviešu valodā – austiņās.

Piektdien, 23. augustā

Pulksten 18.00 "Ahto. Sapņu mednieks"

Režisors Jāniss Valks (94', Igaunija, 2018)

Aizraujošs ceļojums apkārt pasaulei kopā ar leģendāro igauņu kapteini Ahto Valteru – krāšņa dokumentālā filma par neparastu drosmi piepildīt sapņus, neskatoties uz satricinošiem pavērsieniem 20. gadsimta vēsturē un galvenā varoņa personiskajā dzīvē. Fragmenti no Ahto dienasgrāmatas, iepriekš nepubliskoti kadri no pagājušā gadsimta trīsdesmito gadu nogales, iespaidīgi arhīvu materiāli un Ahto dēla Tedija atmiņas ļauj skatītājam ne tikai iepazīt unikālu personību, bet piedāvā arī svaigu skatījumu uz neseno Eiropas un pasaules vēsturi.

Filma igauņu valodā ar subtitriem angļu valodā. Tulkojums latviešu valodā – austiņās. Pēc filmas saruna ar režisoru Jānisu Valku un filmas producentu Eriku Norkrosu.

Pulksten 20.00 "Visu vai neko"

Režisore Līna Triškina-Vanhatalo (101', Igaunija, 2018)

Bezrūpīgo trīsdesmitgadnieku Ēriku, kurš devies peļņā celtniecības darbos Somijā, sasniedz negaidīta ziņa – bijusī draudzene no viņa gaida bērnu. Māte nav gatava audzināt jaundzimušo, un Ērikam jāizvēlas – uzņemties rūpes par zīdaini vai atdot viņu adopcijā. Filma, ko Igaunija 2018. gadā izvēlēja par savu kandidāti ASV Kinoakadēmijas balvas Oskars kategorijai Labākā ārvalstu filma, ir aizkustinoši atklāts stāsts par izaicinājumiem jauna vientuļā tēva dzīvē.

Filma igauņu valodā ar subtitriem angļu valodā. Tulkojums latviešu valodā – austiņās. Pēc filmas saruna ar režisori Līnu Triškinu-Vanhatalo.

Savukārt Lietuvā Baltijas filmu dienās izrādīs Latvijas Simtgades darbus – režisores Ināras Kolmanes spēlfilmu "Bille" (2018) un režisora Ivara Selecka dokumentālo filmu "Turpinājums" (2018), kā arī režisores Lailas Pakalniņas spēlfilmu "Picas" (2012) un Latvijas-Igaunijas kopražoto pilnmetrāžas animācijas filmu "Lote un pazudušie pūķi" (2019, rež. Janno Poldmā un Heiki Ernits). Igaunijā savukārt tiks izrādītas Simtgades programmas filmas – režisores Annas Vidulejas "Homo Novus" (2018), kā arī Baltijas valstu kopražojums, režisoru Kristīnes Briedes un Audrjus Stoņa dokumentālā filma "Laika tilti" (2018).

Baltijas filmu dienas ir Latvijas valsts simtgades notikums, pieminot akcijas "Baltijas ceļš" trīsdesmitgadi. Baltijas filmu dienas ir trīs valstu kino institūciju – Nacionālā kino centra, Lietuvas kino centra un Igaunijas Filmu institūta – iniciatīva un kopīgi veidots pasākums, stiprinot trīs Baltijas valstu sadarbību kino jomā un vairojot skatītāju zināšanas par kaimiņvalstu filmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!