Foto: Publicitātes foto
Rīgā no 5. līdz 9. septembrim jau 16. reizi norisināsies Baltijas jūras dokumentālo filmu forums. Tā ietvaros notiek projektu tirgus dokumentālo filmu profesionāļiem no Baltijas, Austrumeiropas un Rietumeiropas valstīm, bet ikvienam interesentam tiek piedāvāta starptautisku ievērību guvušu dokumentālo filmu programma, portālu "Delfi" informē foruma organizatori.

Šogad Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma programmu varēs redzēt kinomīļi gan Rīgā – kinoteātrī "K.Suns", gan arī - pirmo reizi foruma vēsturē Latvijas reģionos – Liepājā, Valmierā un Jēkabpilī.

Šogad filmu programma "Citāda realitāte" pievērsīsies iesīkstējušu uzskatu pārvērtēšanai, kā arī apspriedīs neērtus jautājumus par toleranci, iecietību, politisko atbildību.

‘Ilgas pēc skaidrības’


Foto: Publicitātes foto

5.septembrī, pulksten 21 un 8.septembrī, pulksten 13 kinoteātrī "K.Suns" Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma ietvaros izrādīs filmu "Ilgas pēc skaidrības".

(Nostalgia de la luz/ Nostalgia for the Light, rež. Patrisio Gusmans (Patricio Guzman), Atacama Productions, 90 min, 2010, Francija, Vācija, Čīle)


Atakamas tuksnesī, kas atrodas 3048 metrus virs jūras līmeņa, satiekas astronomi no visas pasaules, lai pētītu Visumu. Tajā pat laikā observatoriju pakājē jau 25 gadus savu tuvinieku mirstīgās atliekas meklē Pinočeta režīma politieslodzīto sievas un māsas.

Saplūstot astronomu meklējumiem bezgalīgajās debesīs un sieviešu meklējumiem tuksnesīgajā zemē, Ilgas pēc skaidrības ir reizē episks un ļoti emocionāls ceļojums laikā un telpā.

Augusto Hosē Ramons Pinočets Ugarte no 1973. gada līdz 1990. gadam bija Čīles armijas ģenerālis un diktators, kura režīma laikā tika veikti daudz un dažādi cilvēktiesību pārkāpumi, tostarp 3197 cilvēku slepkavības un 29000 politisko oponentu spīdzināšana. Vismaz 200 000 čīliešu bija spiesti doties trimdā. Andu kalnos uz Čīles un Argentīnas robežas Atakamas tuksnesī atradās Pinočeta koncentrācijas nometnes.

Atakamas tuksnesis ir sausākais tuksnesis pasaulē. Tā augsne līdzinās Marsa virsmai un pārpasaulīgās ainavas regulāri piesaista kinematogrāfistus. Atakamas tuksnesis ir mājvieta arī NASA atklājumiem un eksperimentiem.

Filma tiks demonstrēta oriģinālvalodā ar subtitriem angļu valodā, nodrošinot tulkojumu latviešu valodā.

Ieeja: divi lati, skolēniem,  studentiem, pensionāriem  - bez maksas, iepriekš izņemot brīvbiļetes "K.Suns" kasē.

'Gnarrs'

Foto: Publicitātes foto

(Gnarr, rež. Geikirs Ulfarsons (Gaukur Úlfarsson), Enjoy, 10films, Fjarkinn, 96 min., 2010, Islande)


Vēl nekad politiķi nav rādīti šādā gaismā, jo vēl nekad nav bijis līdzīgu politiķu! Neticams stāsts, kas pilns smieklu, cerību, iedvesmas, labas islandiešu mūzikas un prieka.

2009. gadā, kas Islandē bija ekonomiskā sabrukuma un depresijas laiks, slavens komiķis, bijušais grupas Sugarcubes dalībnieks, nolēma pievērsties politisko sistēmu parodēšanai un nodibināja Labāko partiju. Viņa programmas pieteikumā bija tādi solījumi kā uzbūvēt Islandē Disnejlendu, zooloģiskajā dārzā iemitināt vairāk polārlāču un līdz 2020. gadam atbrīvot parlamentu no narkotiku ietekmes. Šis joks izraisīja sniega bumbas efektu un cilvēkus ieinteresēja politika. Islandiešu alkas pēc atsvabināšanas no atsvešinātas un korumpētas politiskās sistēmas vainagojās ar Labākās partijas uzvaru pašvaldību vēlēšanās. Jouns Gnarrs vēl joprojām ir Reikjavikas mērs.

2011.gadā Maikla Mūra dibinātajā Traversas filmu festivālā (Traverse City Film Festival) "Gnarrs" saņēma balvu kā labākā ārvalstu dokumentālā filma, bet režisors Geikirs Ulfarsons - balvu par labāko režiju.

Filma tiks demonstrēta oriģinālvalodā ar subtitriem angļu valodā, nodrošinot tulkojumu latviešu valodā.

Ieeja – divi lati, skolēniem, studentiem, pensionāriem - bez maksas, iepriekš izņemot brīvbiļetes "K.Suns" kasē.

'Panka sindroms'

Foto: Publicitātes foto

(The Punk Syndrome / Kovasikajuttu, rež. Juka Kerkeinens (Jukka Kärkkäinen), J-P Passi, Mouka Filmi Oy, 85 min., 2012, Somija)


Filma par somu pankroka grupu "Pertti Kurikan Nimipäivät" jeb "Perti Kurikana vārda diena", kuras dalībniekus vieno ne vien milzīga atdeve uz skatuves, bet arī Dauna sindroms. Viņu dziesmas vēsta par problēmām sabiedrībā, kā arī izaicinājumiem, ar kuriem nākas saskarties ikdienā, nostājoties pret sabiedrības vairākumu un visu šķietami normālo.
"Panka sindroms" stāsta par citādības cīņu pret mietpilsoniskiem maldiem, ļauj piedzīvot panku dzīvesveida cienīgus mirkļus un lauzt iesīkstējušus stereotipus.

Mīts: Cilvēkiem ar Dauna sindromu ir smaga garīgā atpalicība.

Fakti: Lielākajai daļai cilvēku ar Dauna sindromu Inteliģences Koeficents ir tikai nedaudz zemāks par vidējo. Visās attīstītajās pasaules valstīs bērni ar Dauna sindromu tiek veiksmīgi iekļauti skolās, dažkārt absolvē pat universitāti. Strādājot birojos, viesnīcās, restorānos, slimnīcās un citviet, viņi savu darbu dara ar precizitāti, entuziasmu un atbildību.

Daudzās valstīs cilvēki ar Dauna sindromu dzīvo neatkarīgi no vecākiem, pārsvarā kopā ar draugiem vai grupu mājās. Arī viņi iemīlas, iet uz randiņiem, precas un dažos gadījumos audzina bērnus.

Filma tiks demonstrēta oriģinālvalodā ar subtitriem angļu valodā, nodrošinot tulkojumu latviešu valodā.

Ieeja - divi lati, skolēniem, studentiem, pensionāriem - bez maksas, iepriekš izņemot brīvbiļetes "K.Suns" kasē.

'Piecas salauztas kameras'

Foto: Publicitātes foto

(5 Broken Cameras, rež. Emads Burnats (Emad Burnat, Palestīna) un Gajs Davidi (Guy Davidi, Izraēla), AlegriaProductions, Burnat Films Palestine and Guy DVD Films, 90 min, 2011, Francija, Palestīna, Izraēla)


Emads Burnats, lauksaimnieks no Bilinas ciema Palestīnā, kas slavens ar nevardarbīgo pretošanos Izraēlas armijai, savu pirmo kameru iegādājas 2005. gadā, lai dokumentētu ceturtā dēla Gibrīla dzimšanu. Piecas kameras – katrai no tām ir savs spēcīgs stāsts - viena pēc otras tiek sašautas vai salauztas.

Nemitīgi aresti, vardarbīgi uzbrukumi, buldozeri, zaudētas dzīvības un nakts reidi ciemā biedē Emada ģimeni. 500 stundu materiāls 90 minūtēs - stindzinoši atklāta dokumentālā filma, kas ataino ikvienam šķietami pazīstamā konflikta otru medaļas pusi un ir apliecinājums cilvēciskumam, kas eksistē ārpus politikas un militārā spēka absurda.

"Realitāte ir brīnišķīgi sarežģīta un tas ir skaisti. "5 salauztas kameras" tika veidotas, lai iedvesmotu cilvēkus," filmu komentē abi režisori.

Palestīnietis Emads Burnats ir operators un fotogrāfs, kurš pastāvīgi sadarbojies ar Reuters ziņu aģentūru, filmējis gan Al-Jazeera, gan Izraēlas un Palestīnas televīzijai, savukārt izraēlietis Gajs Davidi kino jomā strādā kopš 16 gadu vecuma un ir daudzu dokumentālo filmu režisors un kino pasniedzējs.

"Ja esi ievainots, tu vienmēr atcerēsies ievainojumu arī pēc tam, kad tas sadzīs. Bet ja tevi ievaino atkal un atkal... tu aizmirsti brūces. Taču kamera atceras. Es filmēju, lai dziedētu," stāsta Emads Burnats.

'Argentīnas mācība'


Foto: Publicitātes foto

Piektdien, 7.septembrī, pulksten 18 un sestdien, 8.septembrī, pulksten 15 Baltijas jūras dokumentālo filmu forumā izrādīs dokumentālo filmu "Argentīnas mācība".

(Argentinian Lesson/Argentyńska lekcja, rež. Vojcehs Staroņs (Wojciech Staroń), Staron Film, 61 min, 2011, Polija)


1998. gadā Vojcehs Staroņs uzņēma filmu par jaunu skolotāju, kas devās uz Baikāla ezera apkārtni, lai poļu emigrantiem mācītu viņu dzimto valodu. Vairāk nekā desmit gadus vēlāk mācīt poļu valodu neliela Argentīnas ciemata iedzīvotājiem dodas režisora sieva, kā arī pats Vojcehs un abi viņu bērni.

Mazajam Janekam šī nav tikai sastapšanās ar svešu valodu un neierastu vidi... Ar savas jauniegūtās argentīniešu draudzenes palīdzību viņš nokļūst iztēles veidotā pasaulē un iepazīst meitenes pāragri zaudēto bērnību, mēģinot uzņemties pieaugušo lomu. Janeka tēvs, režisors Vojcehs Staroņs, elpu aizraujošā poētismā fiksē dēla pieredzi.

Latviju pēdējos gados pametuši vairāk nekā 200 000 iedzīvotāju. Lielākais jaunizceļojušo skaits mitinās Lielbritānijā, Īrijā, Vācijā un Skandināvijā. Dodoties strādāt uz ārzemēm, vecāki bērnus bieži atstāj Latvijā – vecvecāku, brāļu vai māsu ziņā, taču nereti – vienus pašus. Argentīnā dzīvo 450 latvieši.

Filma tiks demonstrēta oriģinālvalodā ar subtitriem angļu valodā, nodrošinot tulkojumu latviešu valodā.

Ieeja - divi lati, skolēniem, studentiem, pensionāriem - bez maksas, iepriekš izņemot brīvbiļetes "K.Suns" kasē.

'Trīs dienas brīvībā'


Foto: Publicitātes foto

Piektdien, 7.septembrī un sestdien, 8.septembrī Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma ietvaros izrādīs filmu "Trīs dienas brīvībā".

Piektdien pēc seansa - tikšanās ar režisoru Lukašu Borovski, izpildproducenti Annu Varadzinu un Sandiju Semjonovu.

(Three Days of Freedom/3 Dni Wolnosci, rež. Lukašs Borovskis (Lukasz Borowski), Wajda Studio, 28 min, 2011, Polija)

Pjotram pēc piecpadsmit gadu ieslodzījuma ir dota atļauja trīs dienas pavadīt ārpus cietuma sienām. Taču viss nav tik vienkārši kā šķiet sākumā - pat visniecīgākā darbība viņam ir īsts pārbaudījums. Apjucis, bet tomēr apbrīnas pilns, Pjotrs mēģina izprast šodienas pasaules modeli un principus, jo nekas vairs nav tā kā pirms piecpadsmit gadiem. Taču izrādās, tas ir mazākais no sarežģījumiem – viņam nākas pārskatīt pagātni, izsvērt nākotnes iespējas, un saprast, ka laiks nav apturams.

"Uz daudziem gadiem notiesātais ļauj mums paraudzīties uz apkārt notiekošo ar svaigu, tīru skatu. Kā bērnam. Filma ir ne tikai par cietumnieku vai noziedznieku, bet arī par cilvēku," teicis Lukašs Borovskis.

Filma tiks demonstrēta oriģinālvalodā ar subtitriem angļu valodā, nodrošinot tulkojumu latviešu valodā.

Ieeja - divi lati, skolēniem, studentiem, pensionāriem - bez maksas, iepriekš izņemot brīvbiļetes "K.Suns" kasē.

'Vēstnieks'


Foto: Publicitātes foto

Piektdien, 7.septembrī, pulksten 21 un svētdien, 9.septembrī, pulksten 17 Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma ietvaros izrādīs filmu "Vēstnieks".

(The Ambassador/ Ambassadøren, rež. Madss Brigers (Mads Brügger), Zentropa Real ApS, 93 min, 2011, Dānija)


Savāds, noslēpumains un dekadentisks baltās rases eiropietis, kurš izskatās te pēc Henrija Stenlija, te pēc Karla Lāgerfelda, kā Libērijas pārstāvis ar nopirktu pasi ierodas bijušajā Francijas kolonijā Centrālāfrikā īstenot diplomātisko misiju. Morāles normas izgaist, bet naudaskāres epidēmija izplatās gaismas ātrumā.

Filma ir traģikomisks un kliedzoši provokatīvs ieskats Āfrikas dzīvē, kur zemākie sociālie slāņi cīnās ar bezcerību un postu, elite plaukst un zeļ, asiņaino dimantu uzpircēji un korumpēti politiķi staigā brīvsolī, bet "džins ar toniku" ir neatņemama oficiālo vizīšu sastāvdaļa.

Centrālāfrikas Republika ir kā Āfrikas Šveice. Tur ir viss - zelts, milzīgs daudzums dimantu, nafta, kobalts, taču visi valsts attīstībai paredzētie resursi tiek tērēti, lai apkarotu nemiernieku armijas. Eiropas Savienība, īpaši Francija, spītīgi klusē un atsakās palīdzēt, jo "pagaidām viss norit pēc plāna".

Filmas režisors, arī rakstnieks un TV programmu vadītājs Madss Brigers ir spožs performatīvās "guerilla" žurnālistikas pārstāvis, kas regulāri iefiltrējas dažādos sabiedrības slāņos, lai izgaismotu nevēlamu patiesību. Tiek dēvēts par šī brīža pārgalvīgāko režisoru pasaulē, saņēmis Sandensas festivāla galveno žūrijas balvu par 2009. gada dokumentālo darbu "Red Chapel", kas filmēts Ziemeļkorejā, Brigeram uzdodoties par komunistu teātra režisoru. 2012. gada augustā Libērijas valdība izteikusi draudus tiesāt Brigeru.

Filma tiks demonstrēta oriģinālvalodā ar subtitriem angļu valodā, nodrošinot tulkojumu latviešu valodā.

Ieeja - divi lati, skolēniem, studentiem, pensionāriem - bez maksas, iepriekš izņemot brīvbiļetes "K.Suns" kasē.

'Dvīņi: 53 bērnības epizodes'


Foto: Publicitātes foto

(Twin Brothers, 53 Scenes from a Childhood/ Pangpangbroder, 53 scener fran en barndom, rež. Aksels Dānielsons (Axel Danielsson), Platform Produktion, 80 min, 2011, Zviedrija)

Baltijas jūras dokumentālu filmu foruma ietvaros filma „Dvīņi: 53 bērnības epizodes” tiks izrādīta sestdien, 8.septembrī, pulksten 11 un svētdien, 9.septembrī, pulksten 15.


Desmit gadu garumā režisors filmē savus māsasdēlus – Gustavu un Oskaru. Lai arī puiši ir dvīņi, viņu dzīves ir krasi atšķirīgas, jo Oskars ir punduris. Filma ir niansētu hronoloģisku epizožu virkne, kas ir gan veltījums bērnības noslēpumiem un sāpēm, gan arī oda sirds atvērtībai un pusaudžu gadu burvībai.

Pirms pievēršanās kino mākslai režisors Aksels Dānielsons strādājis par ugunsdzēsēju un kravas auto šoferi. Viņa īsfilma "Summer Clouds" kļuva par starptautisku kinofestivālu hitu 2005. gadā. "Twin Brothers, 53 Scenes From a Childhood" ir viņa pirmā pilnmetrāžas dokumentālā filma.

Filma tiks demonstrēta oriģinālvalodā ar subtitriem angļu valodā, nodrošinot tulkojumu latviešu valodā.

Ieeja - divi lati, skolēniem, studentiem, pensionāriem - bez maksas, iepriekš izņemot brīvbiļetes "K.Suns" kasē.

'Dokumentālists'


Foto: Publicitātes foto

Sestdien, 8.septembrī, pulksten 17 un svētdien, 9.septembrī, pulksten 21 Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma ietvaros izrādīs filmu Ineses Kļavas un Ivara Zviedra filmu "Dokumentālists".

(Rež. Inese Kļava, Ivars Zviedris, Studija VFS Films un Anša Epnera studija AVE, 82 min, 2012, Latvija)

Pie skarbās un vientuļās purva Intas ierodas dokumentālists. Viņa acīs Inta ir brīnišķīga - izcila filmas varone ar spēcīgu raksturu, bet mežonīgā sieviete drīzāk gatava filmētājam uzlikt lāstu, nekā ļauties iemūžināties. Intas viedoklis par kinodokumentālista profesiju nebūt nav glaimojošs, taču režisora neatlaidība dara savu, Intas sirds tiek iekarota. Un drīz pēc tam salauzta. Rezultāts ir saspringta divu cilvēku mijiedarbība visas filmas garumā, emociju uzplūdi un atplūdi, strīdi un salabšana gluži kā ikvienās attiecībās.

Filma "Dokumentālists" nacionālajā filmu festivālā "Lielais Kristaps" tika atzīta par labāko pilnmetrāžas dokumentālo filmu, kā arī ieguva Skatītāju balvu un portāla "Delfi" speciālbalvu.

Filma tiks demonstrēta oriģinālvalodā ar subtitriem angļu valodā, nodrošinot tulkojumu latviešu valodā.

Ieeja – divi lati, skolēniem, studentiem, pensionāriem - bez maksas, iepriekš izņemot brīvbiļetes "K.Suns" kasē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!