Foto: Publicitātes attēli

Saskaņā ar Eiropas Kinoakadēmijas paziņoto, četras no festivāla "Baltijas pērle" programmā iekļautajām filmām nu oficiāli pretendē uz prestižo Eiropas Kinoakadēmijas balvu, ko šā gada decembrī pasniegs Rīgā.

Tas apliecina, ka festivāls teicami paveicis savu tradicionāli prioritāro uzdevumu filmu atlasē: nodrošināt labāko Eiropas filmu pieejamību skatītājiem Latvijā, norāda tā rīkotāji.

Festivāla "Baltijas pērle" ietvaros vēl iespējams noskatīties un novērtēt nosauktos pretendentus:

'Ida'

Foto: Publicitātes attēli

Pāvela Pavļikovska "Ida" (Ida) – no Polijas izvirzīta "Oskara" balvai kategorijā "Labākā ārzemju filma" un jau bagātīgi godalgota nozīmīgākajos starptautiskajos festivālos. Šī dziļā un valdzinošā kinolente, kas notur skatītāju emocionālajā spriedzē, uzņemta pagājušā gadsimta sešdesmito gadu estētikā, izsmalcinātā melnbaltajā krāsu paletē un aizraujošā vizuālajā valodā.


Seansi: 18. un 21. septembrī kinoteātrī "Splendid Palace".

'Ziemas sapnis'

Foto: Publicitātes attēli

2014. gada Kannu kinofestivāla augstākā apbalvojuma "Zelta palmas zars" ieguvējas – Nūri Biljes Džejlana "Ziemas sapnis" (Winter Sleep/ Kış Uykusu) režisors centies aptvert neaptveramo – Turcijas vidē iecelt un izspēlēt visus galvenos Krievijas klasiskās literatūras sižetus. Pirmkārt jau no Čehova un Dostojevska, kā arī no Tolstoja darbiem... Izcilais mākslinieciskās izteiksmes talants, savdabīgais rokraksts un pat narcisisms piespiež skatīties šo kino, neatraujot acu.


Seanss: 20. septembrī kinoteātrī "Splendid Palace"

'Divas dienas un viena nakts'

Foto: Publicitātes attēli

Vairākkārtējo Kannu kinofestivāla laureātu un "Oskara" balvas ieguvēju – brāļu Žana Pjēra un Lika Dardēnu – filma "Divas dienas un viena nakts" (Two Days, One Night/ Deux jours, une nuit), ar spožo Marionu Kotijāru galvenajā lomā. Bez jel kā lieka, nepieļaujot pat falšuma atblāzmu, ir uzņemta filigrāna filma-šedevrs, kas atkal jau pierāda režisoru izcilo meistarību. Filma, kas šķiet piegriezta no īstās dzīves gabaliņiem, tomēr neietver nevienu nejaušu kadru, dialogu vai epizodi.


Seansi: 18. un 21. septembrī kinoteātrī "Splendid Palace".

'Ardievas valodai'

Foto: Publicitātes attēli

Dzīvā klasiķa Žana Lika Godāra 3D uzņemtā eksperimentālā filma "Ardievas valodai" (Goodbye to Language/ Adieu to Langage). Ģeniālā avangardista joks, sirdīgs un zobgalīgs avangards, ko caurstrāvo atjautīga prāta spēle – brīnišķi manierīga, neaptverami eklektiska un filozofiski poētiska. Šīs ir Francijas "Jaunā viļņa" pamatlicēja atvadas no ierastās kinovalodas un, iespējams, arī no kinematogrāfa.


Seanss: 19. septembrī kinoteātrī "Kino Citadele".

Visas šīs filmas, kā arī citas, ne mazāk nozīmīgas, vēl šonedēļ var noskatīties festivālā "Baltijas pērle", kas notiek līdz 21. septembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!