Foto: AFP/Scanpix/LETA

Bens Stillers, Šons Penns (attēlā) un citi Holivudas aktieri, kā arī vairāki amerikāņu politiķi par atbalsta paušanu Ukrainai nonākuši Krievijas "melnajā saraksā", kas nozīmē, ka viņiem būs liegta iebraukšana šajā valstī. Kopumā sarakstā iekļuvuši 25 Holivudas aktieri.

Aktieris un komiķis Bens Stillers Ukrainu apmeklēja šī gada jūnijā un savu vizīti publiskoja "Instagram", paužot atbalstu Ukrainai un tās civiliedzīvotājiem, kas bijuši spiesti doties bēgļu gaitās. "Neviens neizvēlas pamest savas mājas. Drošības meklējumi ir ikviena tiesības un tas ir jāatbalsta," rakstīja Stillers. Aktieris Kijivā tikās arī ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski nosaucot viņu par savu varoni.

Šons Penns publisku atbalstu Ukrainai paudis jau kopš Krievijas iebrukuma sākuma. Kara pirmajās nedēļās viņš atradās Ukrainā, kur uzņēma dokumentālo filmu par notiekošo. Aktieris un režisors arī aicinājis ASV atbalstīt Ukrainu militārajā jomā un paudis, ka pats apsvēris iespēju doties palīdzēt ukraiņiem.

Šie aktieri papildina jau vairāk nekā 1000 vārdu garo sarakstu, kas iekļuvuši Krievijai nevēlamo personu rindās. Tajā iepriekš jau bijuši atrodami gan pašreizējais ASV prezidents Džo Baidens, gan Hilarija Klintone, gan arī tādi Holivudas meistari kā režisors Robs Rainers un aktieris Morgans Frīmens.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!