Foto: AFP/Scanpix
61. Berlīnes kinofestivāla apbalvošanas ceremonijā, kas norisinājās 19. februāra vakarā, triumfējis irāņu režisors Asgars Farhadi, kura filma "Nader And Simin, A Separation" ('Jodaeiye Nader az Simin') saņēmusi festivāla galveno balvu - "Zelta lāci".

Farhadi filma saņēmusi arī divus "Sudraba lāčus" par aktieru un aktrišu darbu.

"Nader And Simin, A Separation" stāsta par kādas vidusmēra irāņu ģimenes šķiršanās drāmu. Filmas galvenais varonis Naders izvēlas pamest dzimteni sava tēva dēļ, kurš cieš no Alcheimera slimības. Viņa sieva Simina izvēlas palikt.

Farhadi ir viens no pazīstamākajiem irāņu režisoriem un scenāristiem, kura filmas ievērotas un apbalvotas dažādos pasaules kinofestivālos. Berlinālē iepriekš Farhadi apbalvots 2009. gadā, kad saņēma "Sudraba lāci" kā labākais režisors par filmu "About Elly".

Šī gada Berlīnes kinofestivāla žūrijas balvu - "Sudraba lāci" - par labāko filmu saņēmusi ungāru režisora Bēlas Tarra filma "The Turin Horse" ('A torinói ló'). Savukārt "Sudraba lācis" par labāko režiju ticis režisoram Ulriham Kēleram par filmu "Sleeping Sickness" ('Schlafkrankheit').

Jau iepriekš ziņots, ka goda balvu "Zelta lāci" par mūža ieguldījumu saņēmis vācu aktieris Armīns Milllers – Štāls, kurš pērn nosvinēja savu 80. jubileju. Viens no pazīstamākajiem vācu aktieriem 1992.gadā pats saņēmis Berlīnes kinofestivāla "Sudraba lāci" kā labākais aktieris par darbu filmā "Utz", savukārt 2006.gadā viņš bija viens no festivāla žūrijas locekļiem.

Jāpiezīmē, ka īpašo "Amnesty Internationl" balvu šīgada Berlīnes kinofestivālā saņēmis lietuviešu režisors Mantas Kvedaravičus par dokumentālo filmu "Barzakh", kas tapusi visai riskantos apstākļos trīs gadu laikā, filmējot kādas čečeniešu ģimenes dzīvi.

Viss balvu sadalījums aplūkojams šeit.

Atgādinām, ka kopumā galvenajā konkursa programmā bija iekļautas 22 filmas, taču par balvām – Zelta un Sudraba lāčiem sacentīās 16 kinolentes. Balvu sadalījumu noteica žūrija, kuru šogad vadīja slavenā itāliešu aktrise Izabella Roselīni.

Šogad Berlīnes kinofestivālā no Latvijas piedalījās pie mums plaši apspriestā Kaspara Gobas dokumentālā filma "homo@lv", kura ar panākumiem tika demonstrēta pilnai kinozālei. Savukārt bērniem un jauniešiem domātajā filmu programmā "Generation Kplus" šogad tika izrādīta studijas "Animācijas brigāde" animācijas filmiņa "Zīļuks".

Berlīnes starptautiskais kinofestivāls jeb Berlināle tiek rīkots kopš 1951.gada. Kopš 1978.gada tas notiek reizi gadā februārī. Tas ir viens no visvairāk apmeklētajiem kinofestivāliem pasaulē. Kopumā festivāla ietvaros dažādās programmās tiek demonstrētas vairāk kā 400 filmas. Ik gadu pasākumu apmeklē ap 20 000 kino profesionāļu no vairāk kā 130 valstīm.

Festivāla galvenā balva ir "Zelta lācis", ko piešķir labākajai mākslas filmai un par mūža ieguldījumu kino industrijā. Savukārt "Sudraba lāci" piešķir žūrijas Grand Prix ieguvējam, kā arī labākajam režisoram, labākajiem aktieriem, scenāristam, mūzikas autoram un īsfilmai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!