Foto: AFP/Scanpix
Starptautiskā Berlīnes kinofestivāla galveno balvu "Zelta lāci" saņēmusi itāļu režisoru brāļu Taviani filma "Caesar Must Die" ("Cesare deve morire")

Itāļu kino veterānu Paolo un Vittorio Taviani filma ir stāsts par kādu Romas cietumu, kurā ieslodzītie uzved Šekspīra lugu "Jūlijs Cēzars".

Kā, noskatoties filmu, uzsvēruši kritiķi, tieši fakts, ka lielākā daļa no filmā iesaistītajiem aktieriem ir cietumnieki arī reālajā dzīvē, Šekspīra traģēdijas izjūtu īpaši paspilgtina. Filma jau iepriekš tika minēta kā viena no reālākajām pretendentēm uz "Zelta lāci"

"Mēs ceram, ka filmai nonākot uz kinoteātru ekrāniem, skatītāji pēc noskatīšanās varēs teikt – pat cietumnieki ar baisiem spriedumiem, pat mūža ieslodzījumu, ir tādas pašas cilvēciskas būtnes kā mēs," saņemot prestižo kinobalvu teica 80 gadus vecais Paolo Taviani, bet viņa divus gadus vecākās brālis Vittorio publiski nolasīja visu filmā iesaistīto cietumnieku vārdus.


Berlināles Žūrijas Grand Prix jeb "Sudraba lāci" saņēmusi ungāru filma "Just the Wind" ("Csak a szél") par romu slepkavībām Ungārijā. "Sudraba lāci" kā labākais režisors saņēmis Kristians Petzolds par filmu "Barbara". Kā labākā aktrise apbalvota Reičela Mvanza no Kongo par darbu filmā "War Witch" ("Rebelle"), bet par labāko aktieri atzīts Mikels Bo Filgards par darbu dāņu filmā "A Royal Affair" ("En Kongelig Affære").

Jau ziņots, ka "Goda Zelta lācis" piešķirts amerikāņu aktrisei Merilai Strīpai

Viss Berlīnes kinofestivāla balvu ieguvēju saraksts atrodams šeit.

62. Berlīnes kinofestivāls norisinājās no 9. līdz 19. februārim. Festivāls dibināts 1951. gadā Rietumberlīnē un šobrīd ir viens no vadošajiem kino pasākumiem pasaulē.

Kopš 1978.gada tas notiek reizi gadā februārī. Kopumā festivāla ietvaros dažādās programmās tiek demonstrētas vairāk kā 400 filmas. Kopumā pasākumu apmeklē ap 20 000 kino profesionāļu no vairāk kā 130 valstīm.

Festivāla galvenā balva ir "Zelta lācis", ko piešķir labākajai mākslas filmai un par mūža ieguldījumu kino industrijā. Savukārt "Sudraba lāci" piešķir žūrijas Grand Prix ieguvējam, kā arī labākajam režisoram, labākajiem aktieriem, scenāristam, mūzikas autoram un īsfilmai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!