Foto: Reuters/Scanpix
Berlīnes starptautiskā kinofestivāla galveno balvu "Zelta lāci" ieguvusi irāņu režisora Džafara Panahi filma "Taxi".

"Taxi" ir Panahi trešā filma kopš 2010.gada, kad Irānas valdība aizliedza viņam uzņemt kinolentes un izbraukt no valsts.

Panahi uzņēma filmu ar automašīnas videoreģistratoru, vadājot pasažierus pa Teherānas ielām. Viņš ar klientiem runāja par mūsdienu Irānu un tās problēmām.

"Taxi" bija starp 19 filmām, kas šogad cīnījās par prestižo "Zelta lāča" apbalvojumu. Nominēto režisoru vidū bija Vims Venderss, Terenss Maliks un Pīters Grīnevejs.

"Tā vietā, lai justos salauzts un padotos vai izjustu dusmas un vilšanos, Džafars Panahi izveidoja mīlestības vēstuli kino," norādīja Berlināles žūrijas priekšsēdētājs Darens Aronofskis. "Viņa filmā ir mīlestība pret viņa mākslu, kopienu, valsti un skatītājiem."

Tā kā Panahi nav ļauts izbraukt no Irānas, viņš nevarēja ierasties pēc "Zelta lāča" apbalvojuma. Režisora vietā to saņēma viņa radiniece.

"Es esmu režisors," agrākā intervijā teica Panahi. "Es nevaru darīt neko citu, kā tikai uzņemt filmas. Kino - tas ir mans izteiksmes veids un dzīves jēga. Nekas nevar mani atturēt no filmu uzņemšanas."

Sestdienas ceremonijā par labākajiem aktieriem tika atzīti briti Toms Kortenejs un Šarlote Ramplinga, kuri spēlē precētu pāri režisora Endrū Haiga kinolentē "45 Years".

65.Berlīnes starptautiskajā kinofestivālā notika erotiskā bestsellera "Fifty Shades of Grey" ("Greja piecdesmit nokrāsas") un pasaku filmas "Cinderella" ("Pelnrušķīte") pirmizrāde.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!