Bijusī valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga visu mūžu pētījusi saules simboliku un ir autore vairākām grāmatām par šo tēmu. Pēc jaunās animācijas lentes "Saule brauca debesīs" noskatīšanās viņa saka, ka filmā izmantoto simbolu daudznozīmība to padara dziļu un interesantu.

Pretēji dažai labai mūsdienu bērnu grāmatai, kas ir ļoti prozaiski, burtiski rakstīta un bērnam "ar pirkstu baksta" par to, kas labs, kas ļauns, šī filma caur simbolu daudznozīmību vēsta par cīņu starp ļauno un labo, kas ir visa cilvēka dzīves jēga, citas jau nav – kā visu mūžu meklēt vidusceļu starp labo un ļauno," saka Vaira Vīķe-Freiberga.

Arī pati filmas režisore Roze Stiebra intervijās medijiem atzinusi, ka "Saule brauca debesīs" nav tikai filma bērniem, jo tās stāstu caurvij smalks simbolisms, kuru var tulkot dažādi un kura slēptākie vēstījumi var būt saprotami tikai pieaugušajiem.

"Filma ir interesanta dažāda vecuma bērniem, un arī pieaugušajiem nebūs garlaicīgi," pārdomās dalās Vaira Vīķe-Freiberga. "Sižeta risinājums ir fantāziju rosinošs, un es ceru, ka, noskatījušies šo filmu, gan jauni, gan veci painteresēsies par tekstiem un dziesmām, ko tur dzirdējuši, par ķekatnieku paražām, padomās, ko viņiem nozīmē saule." Bijusī Valsts prezidente atzīst, ka viņai pašai doma par sauli, kas vienmēr spīd debesīs arī aiz miglas un mākoņiem, šķiet ļoti mierinoša. Bez saules nebūtu zemes un dzīvības. Tas ir zemes enerģijas avots. Mūsu senči intuitīvi juta, ka enerģija, kas kustina pasauli, nāk no saules. Savos platuma grādos mēs arī redzam, cik ļoti saules stāvoklis debesīs mūs iespaido – tas ietekmē laikapstākļus, nosaka, kas aug un kas iznīkst".

"Es šai filmā saskatu gadskārtu ritma atspoguļojumu," skaidro Vaira Vīķe-Freiberga. "Ķekatnieki ir rudens rituāla, kā arī ziemas saulgriežu daļa; savukārt Ziemassvētku saulgriežos saule zaudē savu spēku, ir zemākajā punktā – šai laikā viņa arī pazaudē savu bērniņu , līdz ar to gadskārtas cikla elements šai filmā ir ļoti izteikts. Katrs no mums gadskārtu miju šajā klimatā piedzīvo ļoti izteikti, tādēļ latviešiem šajā gada laikā filma varētu būt īpaši saistoša." Sarunā Vaira Vīķe-Freiberga stāsta arī par rotaļu dziesmām, kas skan filmā, kā arī par kazas un vilka simbolisko nozīmi kā latviešu folklorā, tā filmas kontekstā.

"Saule brauca debesīs" tapusi Studijā "Lokomotīve" ar Nacionālā Kino centra atbalstu programmā "Latvijas filmas Latvijas simtgadei". "Filmu izplatītāji novērojuši, ka simtgades filmu programma radījusi jaunu tradīciju, proti, skolas pasūta īpašos seansus sev piemērotā laikā un draudzīgi visi kopā dodas noskatīties simtgades filmas. Tas ir lieliski, ka jaunākā paaudze pievēršas latviešu kino. Mēs priecājamies, ka arī "Saule brauca debesīs" pievienojas filmu klāstam, kas skatāmas īpašos seansos, un folkloras un literatūras, kā arī mūzikas skolotāji mūsu filmu uzskata par ne vien izklaidējošu, bet arī izglītojošu un labprāt to izmanto mācību procesa bagātināšanai," stāsta "Saule brauca debesīs" producents Roberts Vinovskis.

"Saule brauca debesīs" stāsts sākas, kad ķekatu jampadracī tiek nozagta Saules un Mēness meitiņa un izmisušie vecāki sauc palīgā cilvēkus, lai bērniņu atgūtu. Nabašnieks apjož zobenu un kopā ar Meiteni un Brālīti dodas ceļā, lai stātos pretī gan mošķiem un ērmiem, gan pašu bailēm un slinkumam. Palīgiem dotas tikai trīs dienas: ja šajā laikā Saules meita netiks atrasta, viņa zaudēs savu spēku un kļūs par parastu meiteni. Seko briesmu un piedzīvojumu pilns ceļojums, kas ikvienam māca būt ne vien drosmīgam un attapīgam, bet arī izpalīdzīgam.

Animācijas filmas "Saule brauca debesīs" māksliniece ir Ilze Vītoliņa, mūzikas autors – Juris Kaukulis , bet lomas ierunājuši tādi pazīstami aktieri kā Kaspars Znotiņš, Vilis Daudziņš, Zane Daudziņa, Guna Zariņa, Ainārs Ančevskis, Dita Lūriņa un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!