Foto: Publicitātes foto
Režisoru Raita un Laura Ābeļu veidotā īsfilma "Kastrāts kuilis" būs otra filma no Latvijas, kas cīnīsies par ASV Kinoakadēmijas balvu "Oskars", pretendējot uz uzvaru nominācijā "Labākā īsfilma".

Kā pastāstīja Raitis Ābele, no ASV ir saņemts apstiprinājums, ka nosūtītais pieteikums un nepieciešamie filmas materiāli dažādajos formātos ir saņemti, līdz ar to "Kastrāts kuilis" būs pretendents "Oskara" balvai vienā no nominācijām.

Filmas režisors atzīst, ka tas tomēr būs amizanti, ka Amerikā skatīsies latviešu filmu "Kastrāts kuilis". "Nedomājām, ka mūsu filma aizceļos tik tālu - līdz Amerikai. Mēs apzināmies, ka tas ir milzīgs konkurss, tādēļ nebūsim īpaši sarūgtināti, ja balva ies secen. Uzskatu, ka filma jau tā ir izdarījusi maksimālo, ko vien tā varēja izdarīt," sacīja Ābele.

Kā ziņots, "Kastrāts kuilis" 2015. gada martā izpelnījās "Grand Prix" Tamperes starptautiskajā īsfilmu festivālā, kas ietilpst ASV Kinoakadēmijas izveidotajā prestižo festivālu sarakstā, tādēļ uzvara šādā festivālā nozīmē automātisku kvalifikāciju pirms "Oskara".

Taujāts, kas varētu būt bijis par pamatu filmas "Kastrāts kuilis" uzvarai Tamperes starptautiskajā īsfilmu festivālā, Ābele pieļāva, ka tas varētu būt filmas atšķirīgais formāts. "Mūsu filma ir citāda nekā pārējās, kas tiek izrādītas filmu festivālos. Lielākoties filmu festivālos ir filmas ar sociāliem stāstiem, tās ir reālistiskas un arī skumjas. Mūsu filma ir nedaudz sirreāla, arī vizuālais risinājums ir citādāks," sacīja režisors.

Viņš atzina, ka filmas "Kastrāts kuilis" labie panākumi ļaus vieglāk nākamajiem projektiem atrast sadarbības partnerus ārvalstīs.

Neskatoties uz to, ka īsfilmu žanrs ir izaicinājums, jo vēlamais stāsts ir jāparāda īsā filmā, Ābele akcentēja, ka šo žanru nedomā pamest, jo tas ir labs veids, kā eksperimentēt.

Jau ziņots, ka filma "Kastrāts kuilis" ir impresionistisks stāsts par jaunu vīrieti Valteru un viņa noslēpumu, kas neļauj iegūt funkcionālu lomu vietējā mazpilsētas sabiedrībā.

Tas ir īss, uz kontrastiem balstīts stāsts par atsvešinātību, ilgām un pārdzimšanu. Filmas galvenais varonis Valters pavada savu ikdienu, dziedot vietējās baznīcas korī un pieskatot no tēva mantotās cūkas, taču tas nedara viņu mazāk vientuļu. Mierinājumu viņš meklē meitenes Aijas kompānijā, taču Valtera vīrišķības apliecinājumi ir pārāk neordināri, norāda filmas autori.

Filmas galvenos varoņus atveido aktieri Kaspars Kārkliņš un Anete Saulīte. Filmas producenti ir Dace Siatkovska un Toms Palmens. Filmas operators ir Gatis Grīnbergs.

No Latvijas "Oskara" balvai labākās ārzemju filmas nominācijā Nacionālā Kino centra izveidotā ekspertu komisija izvirzījusi režisora Jura Kursieša debijas spēlfilmu "Modris".

88. "Oskara" balvas pasniegšanas ceremonija, kurā godinās labākos 2015.gada kinodarbus, notiks 2016. gada 28. februārī Losandželosā, nominantus paziņos 2016. gada 14. janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!