Foto: Vida Press

Romāns "Rietumu frontē bez pārmaiņām" aizsāka vācu rakstnieka Ēriha Marijas Remarka ceļu uz slavas virsotnēm un padarīja viņu par vienu no zīmīgākajiem Pirmā pasaules kara "zudušās paaudzes" hronistiem. Nupat straumēšanas giganta "Netflix" paspārnē pirmo reizi kino vēsturē savu skatījumu uz Remarka nemirstīgo darbu piedāvā arī rakstnieka tautieši, un viņu vēstījumu par kara necilvēcību un bezjēdzību, bez šaubām, gan paspilgtina, gan aizēno reālās kara šausmas tepat kaimiņos.

Ēriha Marijas Remarka 1929. gada janvāra beigās izdotais pretkara romāns par jaunā vācu studenta Paula Baumera ilūziju sabrukumu ierakumu kara gaitā un neizbēgamo bojāeju savulaik kļuva par visu laiku pārdotāko grāmatu vācu literatūrā. Rakstniekam izdevās pārliecinoši attēlot vācu karavīra baiso ikdienu ierakumos – bez dramatiskiem pārspīlējumiem un asiņainām detaļām, un viņa sajūtas ne tikai par karu, bet arī savas vietas meklējumiem pasaulē ārpus kara. Romāns ātri tika iztulkots 26 valodās. Tikai Vācijā dažu mēnešu laikā tika pārdots teju pusmiljons eksemplāru.

Tomēr stāsts par Pirmā pasaules kara šausmām nepavisam nepatika nacionālsociālistu partijas biedriem, kuri šajā laikā strauji tiecās nokļūt pie varas. Viņi izplatīja baumas, ka Remarks ir pieņēmis viltus uzvārdu un patiesībā viņu sauc Krāmers, ka viņš ir franču ebrejs un nemaz nav karojis Pirmajā pasaules karā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!